Mégis bezárnak a boltok vasárnap?
„Most úgy tűnik, a gazdasági kényszer erősebb lesz, mint a szolidaritás.”
2019. június 18. 17:01

Önszabályozó módon, egységes üzletpolitikai döntéssel rövidíthetik vasárnapi nyitvatartásukat a kereskedők a jövőben, ha a vásárlók elfogadják a munkavállalók szempontjából kedvező és egyes cégeknek kifizetődőbb változást — értesült a Magyar Nemzet. Céges kezdeményezésre az egyik szakszervezet már el is kezdte felmérni a hétvégi munkavégzés anomáliáit, az üzletekben ugyanis a színvonalas kiszolgáláshoz még mindig kevés a dolgozó. Az elképzelések szerint a mostaninál két, de akár négy vagy hat órával hamarabb bezárhatnak a boltok vasárnaponként, ha a lakosság körében kedvező fogadtatásra talál a racionalizáló lépés.

 

Mindez nem elszigelt jelenség, hanem egy jól körülírható regionális gazdasági folyamat része. Év eleje óta folynak a találgatások például arról, hogy a Tesco áruházlánchogyan próbálja „racionalizálni” magyarországi és tágabb közép-európai érdekeltségeit. Emlékezetes, hogy februárban már elbocsátottak 30 munkavállalót budaörsi üzletükből, Lengyelországban boltokat kényszerültek bezárni, míg hazai pályán a brexittel összefüggő bizonytalanságok mellett az online kiskereskedelem térnyerése is szűkíti piaci hozzáférésüket. De más kiskereskedelmi áruházláncok, például a SPAR háza tájáról is hallani különböző nehézségekről, ami a munkaerő-politika radikális átszervezését követeli meg.

 

Az ügyben megkerestük Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetőjét is, aki 2018-ban még a „szabad vasárnap”mellett kampányolt, azonban a kormány politikai és fogyasztói nyomásra a törvény visszavonására kényszerült.

 

„A törvény újbóli bevezetése nincs napirenden” – szögezte le a frakcióvezető. „Mi eredetileg a munkavállalók érdekében, a társadalmi szolidaritásra alapozva dolgoztuk ki a törvényjavaslatot. Sajnos a baloldal – és, ami számomra különösen meglepő, egyes szakszervezetek – nem osztották ezt a szolidaritást, hanem kampányolni kezdtek, tulajdonképpen a saját hagyományos törekvéseik ellen. Ezt egészítette ki a fogyasztói világ ideológiai támogatása. Most úgy tűnik, a gazdasági kényszer erősebb lesz, mint a szolidaritás.” - zárta gondolatait.

 

Hiúz

gondola.hu
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó