Michael August Blume: "Magyarul köszöntött a Szentatya"
Június 12-től 15-ig tartották a Vatikánban a szentszéki külképviseletek vezetőinek háromévenként esedékes találkozóját. Az eseményen részt vett Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa.
2019. június 25. 12:05

August Blume, Magyarország apostoli nunciusa rövid interjúban számolt be tapasztalatairól, köztük a Ferenc pápával történt különleges találkozásáról.

– A találkozó háromévenként esedékes, és a Szentszék valamennyi külképviseletének vezetője részt vesz rajta. Hogyan zajlik ez az esemény?

– Ferenc pápa 2013-ban vezette be ezt a gyakorlatot. Mindannyian méltányoljuk, emellett reméljük, a továbbiakban is tartani fogjuk ezt a ritmust, hogy háromévenként összegyűlünk. Az esemény hangulata kimondottan lelkipásztori; lehetőséget kapunk arra, hogy tanuljunk mások tapasztalataiból, valamint arra, hogy megértsük elöljáróinkat, és szorosabban tudjunk együttműködni.

– Ilyenkor a pápa egyenként is köszönti Önöket?

– Igen, Ferenc pápa a június 14-i, pénteki találkozó zárásaként egyenként is köszöntött bennünket, így az esemény majdnem két órán át tartott. Csodálom, hogyan tud időt szánni annak megteremtésére, hogy mindannyian otthon érezzük magunkat és szeressük szolgálatunkat.

– Milyen volt az Ön találkozása Ferenc pápával?

– Egyedülálló volt. Amikor sorra kerültem, mielőtt bármit is mondhattam volna, a Szentatya magyarul köszöntött: „Isten hozta.” Nem találtam szavakat, főleg úgy, ha figyelembe veszem, azon a reggelen száznál is több apostoli nunciust fogadott, valamint százakkal, ha nem ezrekkel találkozik havonta! Azt, hogy Ferenc pápa emlékezett rám, és időt szakított arra, hogy felkészüljön egy magyar nyelvű köszöntésre, mélyen megindítónak találtam. Micsoda atyai és lelkipásztori szeretet! Soha nem fogom elfelejteni ezt a találkozást.

– Mi Ferenc pápa legfontosabb üzenete a szentszéki diplomatáknak?

– A Szentatya előre megírt beszédét mindannyian megkaptuk. Habár nem olvasta fel nekünk, benne van minden, amit elvár tőlünk: legyünk az Egyház és az imádság emberei, elkötelezettek hivatásunkban, fegyelmezettek és szakmailag képzettek, jól informáltak azon ország helyzetéről, ahol szolgálunk, és legyünk testvéri közösségben a fogadó ország püspökeivel. Mi az Egyház evangelizációs küldetésének szolgái vagyunk, és bátorítanunk is kell másokat, hogy így tegyenek – mindenki saját hivatása szerint. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítanunk a szegényekre.

– Mit adott Önnek a találkozó?

– Úgy érzem, bátorítást kaptam, hogy folytassam azt, amit eddig is tettem az egyházmegyék látogatásával, az intézményekkel és a kormányzattal való kapcsolatok ápolásával, az evangelizáció ösztönzésével, valamint a szegényekre fordított figyelemmel. Természetesen mindig van mit fejlesztenem ezeken a tevékenységeken. A folyamatos kihívások miatt mindig szükség van átalakulásra, ezért a hívek imáját, lelki támogatását és testvéri jótanácsait kérem. 

Benke Zsuzsa

magyarkurir.hu
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Itt a 2010 előtti világ újracsomagolva
  Nem feltétlenül rossz a választói emlékezet felfrissítése szempontjából, hogy hosszú idő után a balliberális erők újra meg tudják mutatni a gyakorlatban, hogy kik is ők valójában.
 • A Velencei Bizottság szerint is szembemegy a nemzetközi joggal az ukrán nyelvtörvény
  A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
MTI Hírfelhasználó