II. Azonnal, de azonnal..!
Fidesz: Milyen gazdasági hatásai vannak a kormány adócsökkentő politikájának? Jobbik: Hogy segíti a kormány a vihar okozta károk helyreállítását? MSZP: Lássunk tisztán EFOP-ügyben Békés megyében is! DK: Sok bába közt az Etele tér
2019. július 10. 14:23

MOTTÓ: Ami megtörténhet, az meg is történik. Mert hiába bölcs dolog előrenézni, ha nehéz messzebbre tekinteni, mint ameddig ellátni. Megbecsülni, s ha kell dicsérni mások kiválóságát fölöttébb nem könnyű. Kiváltképp a parlamentben!

 

 

Rákattintva a számokra,   a ”szolidabb”  zajokat, bekiabálásokat is jelezve, eredetiben olvashatók a héten elhangzott zengzetes azonnali kérdések és válaszok. - Kellemes találkozást!

Milyen gazdasági hatásai vannak a kormány adócsökkentő politikájának?

BÖRÖCZ LÁSZLÓ, (Fidesz): - A jövő évi adótörvények tekintetében elmondható, hogy a Fidesz az eddigiekkel összhangban folytatni kívánja az adócsökkentés politikáját! Fontos megemlíteni: a kormány gazdaság- és adópolitikája nagymértékben hozzájárult a magyar emberek munkája mellett, hogy a magyar gazdaság az első negyedévben 5,3 százalékkal bővült. Magyarország az Európai Unióban a legnagyobb adócsökkentő! A  GDP-arányos adóterhelés mértéke 2016-ban 39,3 százalékról 2017-ben 38,4 százalékra mérséklődött! Sajnos, ezek a pozitív mutatók nem mindig voltak jellemzők a magyar gazdaságra és a magyar adópolitikára. Gyurcsány Ferencék kormányzásuk alatt a gyermekeket nevelő családok, a munkavállalók és a vállalkozók adóját is sorozatosan emelték. Az adóterhek folyamatos növelésével tönkretették a gazdaságot, megnehezítették a családok életét, és csökkentették a béreket. 2002 és 2010 között Magyarországon minden évben, sőt néha éven belül többször is változtatták az alapvető adókulcsokat. Ennek köszönhetően állandóan átrendeződtek az adók és a járulékok szerkezetei, sőt,  új adónemeket is bevezettek!

-  A jövő évi adótörvény, a gazdaságvédelmi akcióterv több ponton is tartalmaz adócsökkentési terveket. A szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal csökkent, 19,5 százalékról 17,5 százalékra, a kiva, a kisvállalati adó pedig 1 százalékponttal, 13 százalékról 12 százalékra. Ez több mint 40 ezer kisvállalkozót és vállalkozót érint. Mindezek tekintetében kérdezem államtitkár urat:

- Milyen gazdasági hatásai vannak a kormány adócsökkentő politikájának? (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

TÁLLAI ANDRÁS, (Pénzügyminisztérium államtitkára): - Képviselő Úr! Valóban jó kérdés, hogy egy adótörvénynek mi is a célja, mi a feladata kormányzati szempontból. Véleményem szerint az, hogy szolgálja a kormány gazdaságpolitikáját. A kormány gazdaságpolitikja nem más, mint a fenntartható növekedés biztosítása. Nagyon fontos az, hogy egy adótörvény amellett, hogy csökkennek a közterhek, mégis megfelelő költségvetési bevételt biztosít, hiszen a közszolgáltatások finanszírozása sem utolsó szempont egy kormányzat számára. Fontos, hogy egy adórendszer csökkentse az élőmunka terheit, hiszen így tud egyre több foglalkoztatottat, munkavállalót bevonni a munkába a munkaadó. Fontos egy adópolitikai célnak, egy adórendszernek, hogy csökkenjenek a jövedelmek adói, így a személyi jövedelem adója és a társasági adó. Azt gondolom, hogy Magyarország ebben példát mutat mind a személyi jövedelemadó csökkentése, de legfőképpen a  társasági adó csökkentése tekintetében.

- Képviselő Úr! Ön is tudja: fontos, hogy csökkenjen az adóbürokrácia, és fontos, hogy olyan rendszer kerüljön kidolgozásra, amely fehéríti a gazdaságot és a forgalmi adók bevételeit maximalizálja. Ebben Magyarország az elmúlt években kiemelkedő eredményt tudott elérni, hiszen 10 százalék közeli mindössze az áfarés mértéke. Nagyon fontos az is, hogy olyan adórendszere legyen egy országnak, amely munkahelyeket teremt és nem munkahelyeket szüntet meg. A magyar kormány az elmúlt két ciklusban és az előttünk álló törvényekkel is egy ilyen adórendszert hozott létre Magyarországon! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

BÖRÖCZ LÁSZLÓ: - Tisztelt Ház! Ahhoz, hogy magyar emberek boldogulni tudjanak és kemény munkájuk mellett minél több pénzt tudjanak hazavinni, szükséges az is, hogy a mindenkori magyar kormány olyan gazdaság- és adópolitikát folytasson, amivel segíti az embereket ebben a tevékenységükben. A Fidesz-KDNP-kormány 2010 óta egy szisztematikus politikát folytatott, méghozzá azt, hogy adócsökkentésekkel próbálta meg a gazdaság szereplőit segíteni mind a hatékonyság növelésében, mind pedig a bérek növekdését illetően. Sajnos, nem mindig volt ez így. Az  MSZP-kormányok, a liberális kormányok idején, 2002 és 2010 között , több százezer család sínylette meg azt a sarcpolitikát, amit a DK-s és MSZP-s képviselők akkor műveltek!   (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

TÁLLAI ANDRÁS: - Képviselő Úr! A Gyurcsány-kormány adórendszerét és a Fidesz-kormányét össze sem lehet hasonlítani! A Gyurcsány-kormány idején növekedtek az adókulcsok, és csökkent a GDP-hez képest az adóbevétel, a Fidesz-kormány idején pedig csökkennek folyamatosan kismértékben, nagyobb mértékben az adók, ugyanakkor pedig növekednek az adóbevételek. Ezt egyébként elirigylik tőlünk az európai országok is, ezért nem támadják Magyarországot az adópolitikája, gazdaságpolitikája miatt. De mindezek közül is kiemelkedik a családi adókedvezmény rendszere, hiszen az adórendszer a családokat is kell hogy szolgálja. A családi adókedvezmény rendszerén keresztül Magyarország szintén példát mutat abban, hogy hogyan is kell ezt csinálni. Azt gondolom, hogy ez az út helyes, a magyar kormány ezen az úton fog továbbmenni!  (Taps a kormánypártok soraiban.)

Hogy segíti a kormány a vihar okozta károk helyreállítását?

 Dr. GYÜRE CSABA, (Jobbik): - Államtitkár Úr! Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében június 27-én hatalmas vihar tombolt, ezt később az évszázad viharának nevezték el. Amikor elkezdődött, még nem tudták, hogy mekkora károkat fog okozni a megyében. Elindult Záhony térségéből, Kisvárdán keresztül Gemzse, Vásárosnamény, Ajak, Mátészalka, Jármi, Kocsord térségét érte a legjobban. Mivel járt ez a vihar? Leszakadó háztetők, kidőlő évszázados fák, gyökerestül kicsavart fák, bedőlt kerítések, kidőlt villanyoszlopok, ledőlt magasfeszültségű távvezetékek, óriási károk a temetőkben, összedőlt keresztek, betört sírok, leszakadt, bedőlt keresztek a templomok előtt, félelmetes kár a mezőgazdaságban, ledőlt vetemények, kidőlt gyümölcsösök, telepített fák sora, amelyeket tövestől csavart ki a vihar. Egyszerűen: olyan a kár, amire a 70-80 éves idősek is azt mondták, hogy ilyet még soha életükben nem láttak!

- Köszönetet mondok a katasztrófavédelem munkatársainak, akik önzetlenül azonnal a helyszínre siettek, és áldozatos munkával igyekeztek minimalizálni, a legkisebbre szorítani a kárt, amely az ott élő embereket sújtotta. Ezek az emberek igyekeztek mindenhová eljutni. Itt szeretnék köszönetet mondani azoknak is, akik messzi tájakról érkeztek: a határon túlról, Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről is érkeztek önkéntes katasztrófavédők, akik részt vettek a kárelhárításban azért, hogy egyáltalán fedettek legyenek ezek a házak, tudjanak hol lefeküdni az emberek. Ezért is kérdezem államtitkár urat:

- Hogyan segíti a kormány a vihar okozta károk helyreállítását Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében?  (Taps a Jobbik padsoraiból.)

***

POGÁCSÁS TIBOR, (Belügyminisztérium államtitkára): - Képviselő Úr! Valóban, a múlt héten Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyékben rendkívüli időjárási jelenség volt, rendkívül nagy mennyiségű csapadék és szél kíséretében. 1472 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, 83 gépjárművel vonultak ki a hivatásosok, illetve az önkéntes egységek, 326 fő vett részt közvetlenül a kárelhárításban, a mentésben, és ahogy ezt képviselő úr is elmondta: valóban a szomszédos megyékből is érkeztek hivatásosok, önkéntesek, és a szomszédos országokból is érkeztek segítők. A mentést nehezítette, hogy kidőlt fák a közlekedési utakat is elzárták. Külön problémát okozott, hogy ezek a kidőlt fák 59 500 fogyasztóhelyen szüntették meg az áramszolgáltatást, 32 településen pedig a mobiltelefon bázisállomásai váltak működésképtelenné.

- Köszönet illeti a szolgáltatókat és a Tisztántúli Áramhálózati Zrt. munkatársait is, akik óriási létszámban és mindent igyekeztek megtenni azért, hogy visszaálljon a szolgáltatás. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 80 településen 2414 épület károsodott, ebből 70 közintézmény, 31 lakóépület lakhatatlanná vált, 68 főt kellett elhelyezni rokonoknál, illetve 15 fő önkormányzati lakásokban, általános iskolai tornatermekben került elhelyezésre. Valóban megkezdődött a kárfelmérés!  (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

Dr. GYÜRE CSABA: - Államtitkár Úr! Engedje meg, hogy három apró kritikát fogalmazzak meg, amelyet  építő jelleggel kívánok mondani, nem pedig kritikaként, de el kell hogy mondjam: a helyiek, illetve polgármesterek úgy érezték, hogy nincsenek összehangolva a kárelhárítási munkák. Tehát mindenki próbálja egyénileg megoldani, ahol éppen volt, de nem tűnt összehangoltnak az ott folyó tevékenység. Erre kellene tehát egy kicsit jobban odafigyelni a jövőben! Illetve tudták-e, hogy ekkora vihar fog jönni, a meteorológiai intézet jelezte-e, és önök vagy a katasztrófavédelem tudtak e róla, és miért nem jelezték a helyi önkormányzatoknak, mint korábban ez már többször megtörtént? A helyiek  azt is megfogalmazták: jólesett volna nekik, amikor a legnagyobb kárban vagy tető nélkül voltak, ha megjelent volna akár a miniszter úr, akár a miniszterelnök úr a helyszínen! (Taps a Jobbik padsoraiban)

***

POGÁCSÁS TIBOR: - Képviselő Úr! A katasztrófavédelem a feladatát ellátta és ellátja most is. Folyik az önkormányzati és az állami ingatlanokban is a keletkezett károk felmérése. Lehetőség van a vis maior károk bejelentésére, igyekszünk soron kívül elbírálni, és mindenképpen arra törekszünk, hogy az oktatási időszak megkezdésére, tehát a szeptemberi iskolakezdési időszakra az iskolák, illetve az óvodák teljes mértékben használhatóak legyenek. Termézeresen folyik a magáningatlanokban keletkezett kár felmérése és az egyeztetése is, hogy a biztosítók minél gyorsabban térítsék meg a károkat és segítsenek a polgároknak! (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Lássunk tisztán EFOP-ügyben Békés megyében is!

KORÓZS LAJOS, (MSZP): - Képviselőtársaim! Orosháza járási székhely, két EFOP-pályázatban is érintett. Az egyikben Orosháza konzorciumi vezetésével többek között Tótkomlóson fut egy EFOP-os pályázat, egy másikban pedig Tótkomlós gesztorként szerepel, ott pedig Orosháza a konzorciumi tag. Mindkét pályázat 485 millió forinttal került kiírásra. Tehát közel 1 milliárd forinttal gazdálkodnak ebben a pályázatban. Mindkét képviselő-testület egyhangúlag megszavazta a részvételt, ugyanakkor arról panaszkodnak az ott élő emberek, illetve önkormányzati képviselők, hogy nem kapnak tájékoztatást arra nézvést, hogy hogyan is áll ez a projekt. Meg kell hogy említsem: a legfőbb ügyész által kikért és mentelmi jogától megfosztott Simonka Györgyhöz kapcsolódó személyek nagyon aktívan részt vesznek ezekben a programokban. Itt Krisztován Annát, illetve Simonka György egy volt munkatársát, aki jelenleg biztonsági őrként szerepel, nevezik meg, holott  csak vérnyomásméréseket és vércukorméréseket bonyolítanak hétköznapokon a gyerekekkel, szülői kíséret nélkül.Tehát nagy valószínűséggel egy fiktív projektről van szó! Ezt az aggodalmakat megerősíti Galló Ferenc, aki Simonka György egykori jó barátja volt, rokona és kampányfőnöke, medgyesbodzási társadalmi megbízatású alpolgármester: a közösségi médiában egyértelmű utalást tett arra nézvést, hogy csuda dolgok fognak történni akkor, ha elkezdődnek az ellenőrzések. Mindezek figyelembevételével kézdezem államtitkár urat:

- Felfüggesztik-e a két EFOP-pályázatot? Előrehozzák-e az ellenőrzést, hiszen ha egy benne részt vevő személy azt mondja, hogy csuda furcsa dolgok fognak történni, akkor egyértelmű, hogy az ellenőrzést azonnal meg kell tenni?! (Taps az ellenzék padsoraiban)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! Ha az ön logikáját követem, és ha valakivel csuda furcsa dolgok történnek valahol, ott ellenőrzést kell lefolytatni. (Korózs Lajos: EFOP 1 milliárd!)  Szanyi Tibor csuda furcsa dolgokat írt az MSZP-ről az utóbbi napokban arról, hogy milyen milliókkal zsonglőrködik az MSZP elnöksége! Ezek szerint az MSZP ellen is vizsgálatot kellene indítani, ha az ön logikáját követjük? (Zaj, közbeszólások az ellenzéki padsorokban. Az elnök csenget.)

- Képviselő Úr!  Azt  kezdemeényezte felszólításában, hogy lássunk tisztán EFOP-ügyben Békés megyében is. Nos, Békés megyében 300 EFOP-pályázat fut 32,5 milliárd forint értékben. Magyarországon van az Európai Unió egyik legszigorúbb, ha nem a legszigorúbb közbeszerzési törvénye.  Ezt a törvényt centiről centire, paragrafusról paragrafusra vizsgálták át különböző notifikációs eljárásokban, és hagyták jóvá! Ha tehát önök azt mondják, hogy a közbeszerzési törvény a korrupciónak nyit kaput, akkor az önök brüsszeli barátai nyitnak a korrupciónak kaput. (Zaj, az elnökcsenget, újra csenget.) Az viszont fontos, hogy az EFOP-ból akár Békés megyében, akár más megyékben összességében már 689 milliárd forintot meghaladó összeg jutott el a nyertesekhez egészségügyi fejlesztésekre, oktatási fejlesztésekre, szociális fejlesztésekre, felzárkózási projektekre, kulturális intézmények támogatására, egyházi és civil szervezetek projektjeire, sportot támogató programokra, valamint család- és ifjúságpolitikai célokra!  (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

***

KORÓZS LAJOS: - Államtitkár Úr! Nem poénkodni kéne, hanem feljelentést tenni! Tehát az, amikor egy döntés előkészítésében részt vevő alpolgármester azt állítja, hogy nagyon komoly visszaélések történtek, hogy az ellenőrzések ezeket be fogják bizonyítani,  hogy ebben a kérdésben nagyon komoly  százmilliókat nyúlhattak le, akkor ez az ember nem a levegőbe beszél, hanem tények alapján, hiszen ő részese volt ennek a folyamatnak. Galló Ferenc nem egy jóskapista abban a térségben, hanem egy nagyon komoly beosztásban lévő ember! Ő maga a közösségi médiában és az interjúban azt mondja, hogy befolyással voltak a döntéshozókra, befolyásolták a döntés eredményességét. Ráadásul, akiket említettem,  folyamatosan feltűnnek Simonka György környezetében, de őket sehol senki meg nem találja. Tehát nagy valószínűséggel fiktív foglalkoztatásról van szó, - szóval, ezer sebből vérzik ez a történet,  és azt hiszem, hogy ennek itt  még nincs vége! (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

***

RÉTVÁRI BENCE: - Képviselő Úr! Ön természetesen ilyen elveket is követhet, csak azt kérem, hogy akkor a saját pártjában is ugyanilyen mércével nézze a saját ügyeiket. Hiszen a saját egykori alelnökük, talán most is még alelnökük, bár lehet, hogy felfüggesztették, a saját parlamenti és európai parlamenti képviselőjük azt mondja, hogy a saját pártjuk vezetői, idézem szó szerint, hülyének nézik a tagságot, miközben maguknak osztogatják a fél- meg egymilliós fizetéseket, és még folytathatnám, folytathatnám, folytathatnám. 

- Képviselő Úr! Ha ön ilyen elvárásokat fogalmaz meg, akkor a saját pártjában is, hogyha visszabandukol, kérjen ugyanolyan eljárásokat, mint amiket most az EFOP kapcsán kért. (Korózs Lajos: EFOP 3.92! Tordai Bence: Szétlopják az uniós pénzeket a fideszesek! Zaj, elnök csenget, újra csenget.) 

- Képviselő Úr! Ön is tudja, hogy a szabályosság vizsgálatát folyamatosan monitorozó rendszert az EFOP-ban is Brüsszellel való egyeztetés után állítottuk föl, és ők jóváhagyták a szabálytalanságoknak azt a felügyeleti módját és módszerét, amely most is működik Magyarországon, teljes mértékben abban a rendben, amivel a brüsszeli Bizottságnak az apparátusa is egyetértett. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

       Sok bába közt az Etele tér

Dr. LÁSZLÓ IMRE, (DK): - Tisztelt Ház! Ha van a „sok bába közt elvész a gyerek” mondásnak tankönyvbe illő illusztrációja, az az újbudai Etele tér, ami maga az őskáosz, a bibliai tohuvabohu! Itt van a Kelenföldi pályaudvar a 150 éves lepusztult, felújításért kiáltó műemlék állomásépülettel. Ezt a MÁV most kiüríti, és további sorsáról senkinek sincs fogalma. Itt a 4-es metró végállomása, ami a főváros, és az autóbusz-pályaudvar, ami viszont az állam irányítása alá tartozik. Itt létesült az 1-es villamos új végállomása, de hol másutt, mint a térnek a 19-es és 49-es villamosok végállomásával átellenes oldalán. A BKK ez irányú próbálkozását a kerületi önkormányzat hiúsította meg, mert az a környéken élőknek kényelmetlenséget okozott volna. Végül itt a 7-es busz végállomása is, ami a járat útvonal-módosítása miatt immár funkcióját vesztette. A kerületi önkormányzat a területet gyalogos használatú városi köztérré alakítaná át, jelentős zöldfelülettel, minthogy azonban a tér a főváros tulajdona, erről nem dönthet.

- Ha pedig mindez még nem elég: ide képzelték el a dél-budai szuperkórházat, ami annyiban nem volt rossz terv, hogy legalább a tömegközlekedéssel való megközelíthetőség meg lett volna oldva, de a létesítményt azóta egy erősen ingatlanmutyi-gyanús döntés következtében a Dobogóra tervezik. Volt szó itt kézilabdacsarnok létesítéséről is, e pillanatban viszont egy szuperpláza építése folyik a területen. Kérdezem államtitkár urat:

- Ki teremt majd világosságot az Etele tér ügyében? (Taps az ellenzéki padsorokból.)

***

CSERESNYÉS PÉTER, (Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára): - Képviselő Úr! A világosság kedvéért akkor nézzük: 53 milliárd forint, ennyi volt az a hitelállomány, amit 2010 előtt a balliberális Demszky Gábor által vezetett fővárosi vezetés felhalmozott a BKV Zrt.-nél, és amit mi, a polgári kormány konszolidáltunk. Kettő: több mint 217 milliárd forint, ez volt az az érdemi fejlesztések megvalósítása nélkül felhalmozott hitelösszeg, amit Budapest Gyurcsány Ferenc által támogatott vezetése miatt az Orbán-kormánynak kellett konszolidálnia. Mintegy 300 milliárd forint  volt azoknak a kintlévőségeknek az összege, amelyekbe a Magyar Államvasutakat a 2010 előtti balliberális kormányok lassú kivéreztetésre törekvő politikája belekényszerített. Innen indulva kellett 2010 után helyreállítanunk a magyar vasutat. Ezek a szédületes összegek mutatják, hogy mennyire érdekelte Budapest, a főváros közösségi közlekedésének sorsa 2010 előtt a baloldali kormányzó pártokat és főpolgármesterüket.

- Képviseló Úr! Ha az Etele tér és Kelenföldi pályaudvar helyzetével, állapotával kapcsolatban valóban kérdései vannak, akkor először tudakolja meg párttársaitól, hogy miért hagyták a végletekig leromlani a főváros közterületeit és közlekedését, miért vontak el jelentős forrásokat az önkormányzatoktól, ezzel egyidejűleg újabb és újabb feladatokat telepítve hozzájuk. Ezzel szemben 2010 óta a kormány és a főváros közösen csak a közlekedésfejlesztés terén több mint 700 milliárd forintnyi budapesti beruházást valósított meg. Még a baloldali városvezetés zászlóshajó projektjét, a 4-es metrót is a polgári kormánynak kellett befejezni, miután önök vagy az ön elődei a munka elvégzése helyett inkább széthordták, az árát leginkább, ezt a beruházást is. (Taps a kormánypártok soraiból.)

***

Dr. LÁSZLÓ IMRE: - Államtitkár Úr! Szokás szerint a mellébeszélésből kiváló, a személyeskedésből viszont ötös! Tudom, hogy a tárcának most a legfőbb gondja az MTA kivégzése, a magyar tudomány helyének felszántása és sóval történő behintése, a kutatási célokra várható uniós támogatások lenyúlásának megszervezése, így íz ilyen "apró-cseprő", mindössze néhány százezer embert érintő ügyekkel nincs érkezésük foglalkozni.  Mindazonáltal a kormány-, miniszterelnöki és miniszteri biztosokból már egy kisebb ütőképes zászlóaljat is ki lehetne állítani, hiszen még a kerékpározásnak és az aktív kikapcsolódás fejlesztésének és népszerűsítésének is van kormánybiztosa! Ezért is kérdezem: 

- Mi az akadálya az Etele tér problémái megoldásának koordinálására, az érintettek érdekeinek és elképzeléseinek összehangolására legalább egy miniszteri biztost kinevezni? Őt is ugyanolyan bőségesen ki lehetne stafírozni, mint a többit, de ennek kivételesen értelme is lenne! (Taps az ellenzéki padsorokból.)

***

CSERESNYÉS PÉTER: - Úgy látszik, hogyha jól sejtem, ez a felszólalás csak arra volt jó, hogy az egyébként szokásos DK-s fröcsögést, kritikahalmazt el tudja mondani! Igazán nem is Kelenföldről akart ön beszélni, hanem azokat a szólamokat kívnta mantraszerűen ismételni, amit az elmúlt időszakban folyamatosan  elmondtak. De szögezzük le: az MTA-ra és a magyar tudományos munkára, innovációra, fejlesztésre 32 milliárd forinttal több fog jutni 2020-tól. Mi ez, ha nem a tudományra, a fejlesztésre, az innovációra való odafigyelés? De visszatérve Kelenföldre: egy nagyon komoly fejlesztésen megy át ez a terület. A közlekedési rendszerét a 4-es metró befejezésén túl is olyan intézkedések fejlesztik, mint az 1-es villamos és a fonódó villamos meghosszabbítása, az Etele úton a zöldfelületek megújítása és kerékpársáv kiépítése vagy a dél-budai agglomerációs buszközlekedés újjászervezése. A MÁV Zrt. jelenleg vizsgálja a Kelenföldi pályaudvar hasznosításának kérdését, kormányzati döntés van az autóforgalmat mérséklő új Duna-hídról és déli körvasút fejlesztéséről is. Kelenföld tehát újra életteli részévé válik Budapestnek ezeknek a fejlesztéseknek a hatására!  (Taps a kormánypártok soraiban.)

Bartha Szabó József
  • Szijjártó: A migrációt egyféleképpen lehet megállítani
    Az Afrikából kiinduló tömeges migrációs hullámokat a jövőben csak úgy lehet megelőzni, ha kellő fejlesztési támogatást biztosítanak az afrikai országoknak, hogy azok helyben tudják tartani lakosaikat – közölte Szijjártó Péter.
  • 2021-ben lehet egyszámjegyű az szja
    Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban - jelentette ki a pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek. A hétfői lapszámban megjelent interjúban Varga Mihály azt mondta, hogy a kormány már hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kidolgozásához, az új intézkedésekről a jövő év első felében születhet döntés.
  • Újabb rasszista botrány Romániában
    A spanyolok elleni Eb-selejtező után a Svédországgal szembeni, kulcsfontosságú mérkőzés is rasszista őrjöngésbe torkollott, ezúttal egy színes bőrű svéd csatárt találtak meg.
MTI Hírfelhasználó