A megélhetési állatvédelem is felbukkant
Az elveszett, gazdátlanná vált állatok sorsa minden ember felelőssége! Dr. Varga Józsefnek, az Elveszett Állatok Alapítvány elnökének tett föl kérdéseket a Gondola.
2019. július 5. 08:41

Nap, mint nap kerülnek utcára állatok, megsebesülnek, bántalmazzák őket, olykor alig dobogó szívvel kapaszkodnak már csak az életbe. Nem hunyhatunk szemet e fölött! Nem lökhetjük félre ügyüket azzal a jelszóval, hogy nem a mi gondunk! Az elveszett, gazdátlanná vált állatok sorsa minden ember felelőssége! Dr. Varga Józsefnek, az Elveszett Állatok Alapítvány elnökének tett föl kérdéseket a Gondola.

- Elnök úr, a gazdátlan állatok ellátásra és otthonra vágynak. Állatorvosaik ellátják őket, majd pedig egyre fejlődő ideiglenes örökbefogadói hálózatunkon keresztül végleges gazdit találnak számunkra. Miért teszi egy család életét emberibbé egy állat?

- Egy értékvesztett és megzavart lelkivilágú emberektől hemzsegő világban élünk. Jellemző tény, hogy egyrészt elvesztettük a kapcsolatunkat az élő természettel, másrészt az emberek egymással is elfelejtik a kommunikációt. Ezt az óriási hiányt pótolja a társállatokkal való kapcsolat. De ez a minőségi pótlás gyógyító, előremutató, nem úgy, mint az egyre gyakrabban tapasztalható egyéb pótló szerek és tevékenységek, amelyek a tönk szélére vezetik az emberiséget.

- Önök 15 éve létrehozták alapítványukat, amely kapcsán folyamatosan szembesülnek az állatvédelem szerteágazó feladataival. Miért jó, hogy ez nem állami, hanem civil feladat?

- Az állam törvényekbe foglalt szabályok szerint végzi a feladatát, de az állatvédelem sokkal emocionálisabb, lelki benyomások alapján működő, döntésekkel vezérelt, összetett feladatrendszer. Ezért jobb, ha belső indíttatásból, állatszeretetből cselekvő embercsoport végzi el ezeket a feladatokat, mindig egyedileg mérlegelve az adott helyzetet. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a civil társadalom egy része jelenleg Magyarországon a lelki ellehetetlenedés miatt fordul az állatok felé, és az állatvédelem irányítása az ő kezükben nem mindig eredményezi a leghelyesebb eljárási módot. Gondolok itt az állatvédelmi túlkapásokra, a megélhetési állatvédelemre. Emiatt a felhalmozódott civil tapasztalatok igénybe vétele mellett kifejezetten szüksége van az állami irányításra is az állatvédelemnek.

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. Az igazi segítség hosszú távon az, ha embertársaink megfelelően, tudatosan, szeretettel bánnak velük. Maga Balassi írta: "Mint az aszarvasfi anyja után rí, ha tőle eltévedt." Önök hogyan próbálják a magyar kultúra kincsesbányájából vett értékekkel az állatok iránti rokonszenvet ébreszteni, és ebbe hogyan vonnak be más civil szervezeteket - Köztük a Balassi Kard Művészeti Alapítványt - a jövőben?

- Az Elveszett Állatok Alapítvány rendkívül fontosnak tartja az ősi magyar állattartás kultúrájának felderítését, megismerését, és az ezzel kapcsolatos információs munkát. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet, az ősi kutya- és haszonállat fajták nagy értéket jelentenek nemzetünknek, és ezek megőrizendők az utókor számára. Eredeti munkakörnyezetükben kell tartani őket, ahol ez nem lehetséges, ott nekünk kell kitalálni új, a gazdák számára is szimpatikus környezetet. Mint például a puli, mudi rendkívül fürge kutyák, a hucul lovunk remek lovas íjász sportoló. Az állatvédelem nagyon széles, sok tudományágon alapuló tevékenységi rendszer. Hatékony műveléséhez egymással együttműködő civil szervezetekre van szükség. Az Alapítvány szorosan vett főtevékenysége során folyamatosan együttműködünk más állatmentőkkel, főleg területi megosztás szerint. Továbbá a nem szorosan vett főtevékenységünk az oktatás, környezetvédelem, a Duna védelme, s a többi. Ezekben a témákban rendszeresen keressük meg az adott tudomány terén tevékenykedő civil szervezeteket, és hívjuk fel őket a közös együttműködésre.

 M. P.

gondola
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó