Ezer székely leány napja - Az anyaországból is sokan vettek részt
Több száz székely ruhás gyerek, fiatal és felnőtt gyülekezett szombat reggel a csíkszeredai Szabadság téren. A népviseletbe öltözöttek Székelyföld több pontjáról érkeztek szervezetten, hogy részesei lehessenek az újrakezdés utáni 30. Ezer Székely Leány Napjának.
2019. július 8. 10:37

Székely ruhás leányok és legények népesítették be a csíksomlyói nyerget szombaton, ahol az évente hagyományosan megrendezett Ezer székely leány napja alkalmából majd háromezer népviseletben érkezőt regisztráltak – írta a Székelyhon.ro. Azt viszont már a Maszol.ro oldalról tudjuk, hogy a legfiatalabb résztvevő Csúcs Sára volt, akit szülei háromhetesen öltöztettek székely viseletbe. A legidősebb, ahogy az elmúlt években többször, idén is Kovács Anna volt, aki 83 évesen jött el a rendezvényre.

A települések táblái alatt a Hármashalom-oltárhoz felvonuló csoportok ezúttal a csíksomlyói pápalátogatás alkalmából idén májusban felállított kapun haladtak át. Jöttek csoportok többek között Csíkszékről, Udvarhelyszékről, Gyergyószékről, Háromszékről, illetve Kaposvárról, Makóról és Hajdúnánásról, de jelen volt egy diákcsapat Óbudáról is. A jövő évi rendezvény tiszteletbeli házigazdája Csíkdelne lesz, mivel a lakosságszámhoz viszonyítva onnan érkeztek a legtöbben.

 

Színes ruhában töltötték meg kicsik és nagyok, fiatalok és idősek a csíksomlyói nyerget Fotó: MTI/Veres Nándor

A székely leányokat 1931-ben hívták először Csíksomlyóra, a rendezvényt később hosszú időre betiltották – írta a székelyhon.ro. Az esemény 1990-es újraindítása óta idén már harmincadik alkalommal gyűltek össze a hagyományőrzők a csíkszeredai Szabadság téren.

Résztvevők indulnak Az ezer székely leány napja rendezvényre, a csíksomlyói hegynyeregbe (MTI/Veres Nándor)

Az ezer székely leány napja a csíksomlyói hegynyeregben 2019. július 6-án. MTI/Veres Nándor

hirado.hu - Magyar Nemzet
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
MTI Hírfelhasználó