Ezer székely leány napja - Az anyaországból is sokan vettek részt
Több száz székely ruhás gyerek, fiatal és felnőtt gyülekezett szombat reggel a csíkszeredai Szabadság téren. A népviseletbe öltözöttek Székelyföld több pontjáról érkeztek szervezetten, hogy részesei lehessenek az újrakezdés utáni 30. Ezer Székely Leány Napjának.
2019. július 8. 10:37

Székely ruhás leányok és legények népesítették be a csíksomlyói nyerget szombaton, ahol az évente hagyományosan megrendezett Ezer székely leány napja alkalmából majd háromezer népviseletben érkezőt regisztráltak – írta a Székelyhon.ro. Azt viszont már a Maszol.ro oldalról tudjuk, hogy a legfiatalabb résztvevő Csúcs Sára volt, akit szülei háromhetesen öltöztettek székely viseletbe. A legidősebb, ahogy az elmúlt években többször, idén is Kovács Anna volt, aki 83 évesen jött el a rendezvényre.

A települések táblái alatt a Hármashalom-oltárhoz felvonuló csoportok ezúttal a csíksomlyói pápalátogatás alkalmából idén májusban felállított kapun haladtak át. Jöttek csoportok többek között Csíkszékről, Udvarhelyszékről, Gyergyószékről, Háromszékről, illetve Kaposvárról, Makóról és Hajdúnánásról, de jelen volt egy diákcsapat Óbudáról is. A jövő évi rendezvény tiszteletbeli házigazdája Csíkdelne lesz, mivel a lakosságszámhoz viszonyítva onnan érkeztek a legtöbben.

 

Színes ruhában töltötték meg kicsik és nagyok, fiatalok és idősek a csíksomlyói nyerget Fotó: MTI/Veres Nándor

A székely leányokat 1931-ben hívták először Csíksomlyóra, a rendezvényt később hosszú időre betiltották – írta a székelyhon.ro. Az esemény 1990-es újraindítása óta idén már harmincadik alkalommal gyűltek össze a hagyományőrzők a csíkszeredai Szabadság téren.

Résztvevők indulnak Az ezer székely leány napja rendezvényre, a csíksomlyói hegynyeregbe (MTI/Veres Nándor)

Az ezer székely leány napja a csíksomlyói hegynyeregben 2019. július 6-án. MTI/Veres Nándor

hirado.hu - Magyar Nemzet
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát
  Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vuciccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán.
 • Donáth Anna az EP-ben: Ennél már nincs lejjebb
  Donáth megfontolás nélkül elhiszi azt, hogy egész Európa szerint a Fidesz patás ördög, ezért csak ki kell mondani a bűvös szót, hogy ez a képviselő „fideszes”, és máris mindenki szörnyülködve nyomja meg a NEM gombot.
 • A zöldek eltitkolnak valamit
  Akik azt állítják, hogy a klímaváltozás komolyabb fájdalom, áldozat és lemondás nélkül, jelenlegi életmódunk pusztán környezettudatos finomhangolásával megállítható, azok eltitkolnak valamit a választók elől.
MTI Hírfelhasználó