Ezer székely leány napja - Az anyaországból is sokan vettek részt
Több száz székely ruhás gyerek, fiatal és felnőtt gyülekezett szombat reggel a csíkszeredai Szabadság téren. A népviseletbe öltözöttek Székelyföld több pontjáról érkeztek szervezetten, hogy részesei lehessenek az újrakezdés utáni 30. Ezer Székely Leány Napjának.
2019. július 8. 10:37

Székely ruhás leányok és legények népesítették be a csíksomlyói nyerget szombaton, ahol az évente hagyományosan megrendezett Ezer székely leány napja alkalmából majd háromezer népviseletben érkezőt regisztráltak – írta a Székelyhon.ro. Azt viszont már a Maszol.ro oldalról tudjuk, hogy a legfiatalabb résztvevő Csúcs Sára volt, akit szülei háromhetesen öltöztettek székely viseletbe. A legidősebb, ahogy az elmúlt években többször, idén is Kovács Anna volt, aki 83 évesen jött el a rendezvényre.

A települések táblái alatt a Hármashalom-oltárhoz felvonuló csoportok ezúttal a csíksomlyói pápalátogatás alkalmából idén májusban felállított kapun haladtak át. Jöttek csoportok többek között Csíkszékről, Udvarhelyszékről, Gyergyószékről, Háromszékről, illetve Kaposvárról, Makóról és Hajdúnánásról, de jelen volt egy diákcsapat Óbudáról is. A jövő évi rendezvény tiszteletbeli házigazdája Csíkdelne lesz, mivel a lakosságszámhoz viszonyítva onnan érkeztek a legtöbben.

 

Színes ruhában töltötték meg kicsik és nagyok, fiatalok és idősek a csíksomlyói nyerget Fotó: MTI/Veres Nándor

A székely leányokat 1931-ben hívták először Csíksomlyóra, a rendezvényt később hosszú időre betiltották – írta a székelyhon.ro. Az esemény 1990-es újraindítása óta idén már harmincadik alkalommal gyűltek össze a hagyományőrzők a csíkszeredai Szabadság téren.

Résztvevők indulnak Az ezer székely leány napja rendezvényre, a csíksomlyói hegynyeregbe (MTI/Veres Nándor)

Az ezer székely leány napja a csíksomlyói hegynyeregben 2019. július 6-án. MTI/Veres Nándor

hirado.hu - Magyar Nemzet
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó