Tudják-e egyáltalán Donáth Annáék és a Momentum?
És valóban nem értik, hogy az unió még nem egy központosított, szupranacionális birodalom, hanem nemzetekre épülő államszövetség?
2019. július 8. 14:07

Donáth Anna, a Momentum új európai parlamenti képviselője kiakadt azon, hogy Járóka Líviát az EP alelnökévé választották úgy, hogy a képviselők nem tudhatták, hogy – horribile dictu! – a Fidesz képviselője.

Éppen ezért Donáth és momentumos képviselőtársa, Cseh Katalin körbejárták a képviselőket, és közölték velük, gondolják meg, mit cselekszenek, hiszen ha megszavazzák, egy olyan képviselőt választanak alelnökké, akin ott a szégyenfolt, mely letörölhetetlen: fideszes!
Ezt hallva az ember valóban nem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen. Az már csak hab a tortán, hogy kiderült: Dobrev Klára, a DK szintén alelnökké választott EP-képviselője nem gratulált Járóka Líviának, míg az utóbbi ezt megtette, hiszen akármilyen kemény politikai ellenfelek is a belpolitikában, Dobrev a honfitársa, tehát erkölcsi kötelességének érezte, hogy rögtön a választás után gratuláljon neki.

Járóka Lívia magatartása az európai és nemzetközi politikában a természetes és elfogadott, az alapvető nemzeti elkötelezettséget tükrözi. Ezzel szemben Dobrev Klára, Donáth Anna és Cseh Katalin magatartása nem üti meg a nemzeti minimumot, morálisan vállalhatatlan, amit tettek.

Dobrev Klára esetében persze egyáltalán nem lepődöm meg, hiszen Gyurcsány és ő már számtalanszor hangoztatták, hogy a nemzetekfelettiségben, az Európai Egyesült Államokban és a migrációban hisznek, a nemzet számukra nem több, mint smafu. Ők ideológiailag, világnézetileg ilyenek. Nem lehet velük mit kezdeni. Illetve egyet lehet tenni: nem szabad rájuk szavazni.

Ehhez képest ezek a harminc körüli, Y generációs nők tudják egyáltalán, hogy mit cselekszenek, amikor – „csodálatos” európai parlamenti antréként – Járóka Lívia honfitársuk ellen kampányolnak?

Abban szeretnék hinni, hogy nem tudják. Azért szeretnék ebben hinni, mert nem tudom és nem akarom elképzelni, hogy ezek a hölgyek, illetve a Momentum egész kompániája életük további évtizedeiben is így fognak élni és politizálni.

Komolyan nem értik ezek a nők, hogy gyökereiben tagadják meg liberális nézeteiket akkor, amikor egy kisebbségi, cigány származású magyar képviselőtől vonják meg a támogatásukat? S komolyan nem értik, hogy gyökereiben tagadják meg liberális nézeteiket akkor, amikor egy hölgytársuk karrierjét akarják megakadályozni egy, az ő liberális szemükkel nézve szörnyű, férfiközpontú világban, ahol a nők előremenetele nehéz és keserves?

És valóban nem értik, hogy az unió még nem egy központosított, szupranacionális birodalom, hanem nemzetekre épülő államszövetség?

S tényleg úgy hiszik, hogy Dacian Ciolos, a Renew Europe frakció vezetője mellé oda lehet állni smiley-képet csinálni csak azért, mert kozmopolita és liberális, és figyelmen kívül lehet hagyni, hogy magyargyűlölő, aki egykoron a Vatra Romaneasca tagja volt?

Néha – talán a korom miatt is – szeretném hinni, hogy Fekete-Győrt, Sopronit, Donáthot, Cseht és a többieket fiatal koruk miatt egyszerűen megvezetik a Guy Verhofstadtok, a Ciolosok, a Cohn-Benditek, az elvakult nyugat-európai ultraliberális őrjöngők, s egyszer majd, ha tapasztaltabbak lesznek, kigyógyulnak ebből.
De azután eszembe jut, hogy hogyan indult a Momentum, és újra elmegy a kedvem: egy régi magyar álom, a hazai olimpia rendezésének széttaposásával „indultak el” a politikai pályán.

Egyszer majd – a nem is távoli jövőben – a saját kárukon fogják megtapasztalni, hogyan használja ki, majd dobja el őket a nyugat-európai „fősodor” mint használhatatlan politikai hulladékokat. És akkor már lehet, hogy késő lesz megbánni mindazt, amit addig tettek.

Mennyivel egyszerűbb lenne nemzeti politikát folytatni már huszonévesen is! A nemzet hálás lenne érte. Mások kegyeit keresni – árulás, bűn, és a vége mindig a csalódás és a bukás.

Gondoljátok meg még egyszer, fiatalok!

Fricz Tamás blogja
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó