Von der Leyen az EP kegyeit keresi
A német Ursula von der Leyennek a jövő héten egy európai parlamenti szavazást is meg kell nyernie ahhoz, hogy az uniós bizottság következő elnöke lehessen. Az uniós parlament tekintélye ugyanakkor nagyot sérült, amikor az állam- és kormányfők nem fogadták el a választási csúcsjelölteit. A jelöltnek most egy hete van rá, hogy maga mellé állítson rebellis képviselőket is.
2019. július 8. 16:34

Ursula von der Leyen már múlt héten megkezdte a brüsszeli buborék alapos körbejárását, e héten pedig folytatja az Európai Parlament frakcióinak megnyerésére tett kísérletét. A német politikus tegnap az európai Zöldekkel folytatott egyeztetéseket, holnap pedig a szociáldemokratákkal, illetve az Emmanuel Macron francia elnök pártjához köthető Újítsuk meg Európát képviselőcsoporttal találkozik. Saját pártcsaládját, az Európai Néppártot (EPP) már rögtön a jelölése után, múlt héten felkereste Strasbourgban.

Még az EPP-ben is akadnak olyan politikusok, akik nem nézik jó szemmel, hogy a kormány- és államfők egész egyszerűen lesöpörték az asztalról a bizottság elnöki székéért hónapokig kampányoló Manfred Webert, illetve az uniós parlament egészének akaratát. Míg Weber – pár, a csúcsjelölti rendszert sirató interjút leszámítva – már biztosította Von der Leyent a néppárt támogatásáról, a többi frakció esetében nem ennyire egyértelmű a helyzet. A választásokon megerősödött, ma a parlament negyedik legerősebb csoportját jelentő Zöldek például makacsul kitartanak az átláthatóság jelszava mellett, és németországi tagpártjuk sem lelkesedik a CDU-s, azaz kereszténydemokrata bizottsági elnökjelölt megválasztásáért.

– Egész egyszerűen nincs alapja annak, hogy rábólintsunk az EU-tanács vezetői csomagjára – írta a Twitter mikroblogon a pártcsalád választási csúcsjelöltje, a német Ska Keller. Folyosói hírek szerint eközben amennyiben Von der Leyen jó ajánlatot tesz, a Zöldeknek adva a környezetvédelmi biztosi posztot, mégis nyerhet magának szavazatokat a frakcióban.

A szociáldemokraták berkeiben is épp az SPD, a német tagpárt tiltakozik hevesen amiatt, hogy Von der Leyen nevét meglepetésszerűen húzták elő a tagállamok. A spanyol frakcióvezető, Iratxe García korábban hallani sem akart a csúcsjelölti rendszer felrúgásáról, de a minap már úgy nyilatkozott: a baloldal nem utasít el jelölteket anélkül, hogy meghallgatná őket. Hasonlóan vélekednek az Európai Konzervatívok és Reformerek parlamenti csoportban. Részükről a múlt héten azt mondták a Magyar Nemzetnek: a héten ők is találkoznak a német elnökjelölttel, és a tárgyalások eredményességének fényében döntenek a támogatásáról.

A Macron-féle liberálisok esetében szintén összetett a helyzet. Míg sosem támogatták a csúcsjelölti rendszert, a vezetői csomaggal kapcsolatban üdvözölték a nemek megfelelő eloszlását, illetve a belga liberális Charles Michel európai tanácsi elnöki jelölését. A román Dacian Ciolos, az Újítsuk meg Európát frakcióvezetője volt az egyetlen nem néppárti vezető, akivel Von der Leyen már a múlt héten egyeztetett Strasbourgban.

Az elkövetkező napokban interjúkra és felszólalásokra aligha számíthatunk az elnökjelölttől, miután elsősorban háttéralkukra van szüksége. Az Európai Parlament a jövő kedden szavaz Von der Leyenről. A politikusnak a 751 fős testületben legalább 376 támogató voksot kell kapnia. Mivel e kérdésben a képviselőket nem köti frakciófegyelem, sok múlik a rebelliseken, a csúcsjelölti rendszer felrúgása miatt tiltakozókon. A parlament jelenlegi baloldali elnöke, az olasz David Sassoli – akinek kinevezése szintén a vezetői csomag része – a múlt héten, a második választási fordulóban „mindössze” 345 szavazatot kapott, ami sokak szerint Von der Leyen esélyeit is rontja.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Irányváltásra van szükség az európai politikában
  Teljesen egyértelmű, hogy az energetikai szankciók tönkreteszik az unió gazdaságát - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerda reggel a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
 • Karácsonyék kirúgással fenyegetik a sztrájkolókat
  Amit kifogásolnak, hogy a cég felvett ellenőröket, jórészt nyugdíjas rendőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító autó után, ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek, avagy sem. Az ellenőrök viszont 100-150 ezerrel többet keresnek, mint maguk a kukások.
 • A tudomány alapjait vizsgálták a díjazott kvantumfizikusok
  A kvantumfizikai véletlen szerepének pontosításában végeztek döntő fontosságú kísérleteket a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett tudósok, akiknek az eredményei alapvető jelentőségűek a kvantuminformatika fejlődésében és a kvantumtitkosításban is - mondta Csanád Máté fizikus, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének egyetemi tanára az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó