Balázs Péter szerint felélénkül
2019. július 10. 00:42

Most élénkül fel a magyar kormány elleni eljárás, amely szunnyadt az előző fél évben; a finn elnökség alatt az Általános Ügyek Tanácsa szeptemberben napirendre tűzi – mondta Balázs Péter volt külügyminiszter, európai uniós biztos.

Balázs Pétert arról kérdeztük, hogy az euronews szerint az EU soros elnöki tisztét júliustól betöltő Finnország továbblépne a Magyarország elleni hetes cikkely szerinti eljárásban, és hivatalos meghallgatást tartana az Európai Tanácsban a jogállamiság és a demokrácia helyzetéről. Más források viszont éppen azt állítják, hogy ez lekerült a napirendről.

Balázs Péter közölte: most élénkül fel az eljárás, amely szunnyadt az előző fél évben, a román elnökség alatt. Az Általános Ügyek Tanácsa (amely az európai ügyekkel foglalkozó minisztereket jelenti) szeptemberben napirendre tűzi, tehát nagyon gyorsan, azért is, mert a finn elnökség prioritásai között szerepel az EU értékeinek védelme.

A dolog nagyon izgalmas, hiszen első ízben tart ilyen eljárás, talán ezért se nyúltak hozzá a románok, a finnek prioritásaihoz viszont nagyon illik. Nem lesz könnyű dolguk, mert rövid ez a fél év és sok feladat nyomja a vállukat, a többi között az EU-biztosok kiválasztása – ha jóváhagyják az Európai Bizottság elnökeként a német Ursula von der Leyent –, a következő uniós költségvetésről szóló vita és még sok ügy van az asztalon. Szerinte így jó hír, hogy már szeptemberben, egészen pontosan 16-án napirendre kerül ez az eljárás.

Először meghívják Magyarországot egy meghallgatásra, utána kialakítanak egy álláspontot, majd ajánlásokat kell tenni az illető országnak, hogy min javítson, hogy összhangba kerüljön az Unió szabályaival.  Ezzel párhuzamosan a háttérben ketyeg az óra a Fidesz felfüggesztésével kapcsolatban, abban az ügyben legkésőbb októberben állást kell foglalni és mindkét eljárásban figyelnek a másikra – mondta Balázs Péter.

Az Európai Parlament még tavaly szeptemberben szavazta meg, hogy az Európai Tanács kezdjen eljárást Magyarországgal (lényegében a magyar kormánnyal) szemben a jogállamiság és a demokrácia helyzete miatt.

Balázs Péter: Gyorsul az Orbán-rezsimmel szembeni EU-s eljárás

klubradio.hu
Címkék:
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó