A XXXV. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok
A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok hazánk legrangosabb, és méreteit tekintve is legnagyobb középkori fesztiválja, mely minden év júliusának második hétvégéjén kerül sorra. Az idén július 12-én, pénteken nyit a középkort idéző seregszemle. Cseke Lászlónak, a Szent György Lovagrend kancellárjának tett föl kérdéseket a Gondola.
2019. július 11. 11:13

- Kancellár úr, az idei, immár 35. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon 1000-nél is többen érkeznek Olaszországból, Lengyelországból, Szlovéniából, Németországból, Csehországból, Szerbiából és persze hazánkból is a kosztümös lovagok, zenészek, mutatványosok, táncosok, íjászok – a korszak reprezentánsai, hogy három napon át a középkor bűvöletében fogadják az idelátogató nagyérdeműt. Hogyan sikerült kialakítani azt a profizmust, amely a több mint ezer szereplőt európai szinten fogadja.

- Hatalmas munkával. Minthogy a Palotajátékok az 1335-ös, Károly Róbert által összehívott királytalálkozót idézi, már a harmadik alkalommal, 1988-ban itt voltak a cseh és a lengyel szereplők. Ők szinte hazajöttek, azóta is itthon érzik magukat. Az olasz és a német, majd a szerb lovagok is megszerették ezt a helyet, ezt a rendezvényt, mert itt jól tapasztalhatjuk: létezik és hat a közép-európai kultúra. Mindennek megszervezésére Visegrád ereje kevés, hiszen 1800 lelkes településről van szó, a kosztümös szereplők és kísérőik nagyjából ugyanennyien vannak. Ezért azt a gyakorlatot vezettük be, hogy mi, visegrádi lovagok is ellátogatunk a meghívott csapatok rendezvényére, azaz cserealapon történik a hagyományőrzés. Ez visegrádi specialitás, máshol hasonlót nem láttunk. A közös munka eredményeképp a fiatalok belenőttek ebbe a feladatba: májustól szeptemberig minden hétvégén utazunk: péntek éjszaka indulunk, vasárnap éjjel érkezünk. Óriási barátságok alakultak ki, ide tényleg szívesen jönnek minden országból, hiszen gyönyörű a táj, és a kulturális környezet is lenyűgöző. Az idén itt van a Történelmi Játékok Nemzetközi Szövetségének spanyol elnöke, már megérkezett, velünk lesz a hétvégén, újságírókkal, mert filmet forgatnak a Palotajátékokról. Itt van testvérvárosunk, Parajd polgármestere, a város diákjai itt nyaralnak, őket is meglátogatja, együtt csodálják meg a rendezvényt. És itt vannak a replikátorok: egy Brüsszelben megnyert pályázat révén ők megtanulják, hogyan kell történelmi találkozót szervezni, lebonyolítani. A mi tapasztalatainkat használják föl Európa más térségeiben.

- A lovagi tornák kifejezetten férfias mintát mutatnak. Hogyan gyakorol ez vonzerőt a mostani gender őrületben?

- A normális családok normális gyerekeket nevelnek, és őket ez az érték érdekli. Ugyanakkor odafigyeltünk arra, hogy a lovagi tornák melletti kulturális kínálatot fejlesszünk az utóbbi években. Azaz nem a tesztoszterontúltengés jellemzi a Palotajátékokat, noha bevételeink a lovagi torna műsorából keletkeznek. Ám kialakult a középkori muzsikát művelő zenekarok valóságos fesztiválja is, Csehországból, Lengyelországból érkeznek hírességek, és koncertet ad a verséneklő Misztrál együttes is, számos más magyar fellépő mellett. A Palotajátékokon az jellemző, hogy a férfiak férfiként, a hölgyek nőként, a gyerekek fiúként vagy lányként viselkednek. Tapasztaljuk ugyanis, hogy a gender őrület ellenére a normális családok vannak többségben, még akkor is, ha a kisebbség igen agresszív. Ahogy a szülők elmesélik: a Palotajátékok utána a fiúk hetekig a kardozást gyakorolják, a lányok pedig udvarhölgynek akarnak öltözni, keresve az otthoni alkalmas ruhadarabokat. A solymászok bemutatói is hatalmas érdeklődést keltenek: a találkozó után keresik őket, hogy tanácsokat kapjanak a ragadozó madarak tartásához.

- A Palotajátékokon megjelenik a borművészet és a konyhaművészet is. Hogyan tudják megnyerni az ország legjobb bormestereit és séfjeit?

- A borászokat Csathó Pál képzőművész toborozza, ő ismeri a teljes hazai borvilágot. A Királyi Borudvarban a legjobb magyar borok kóstolhatók meg, és beszélgetni lehet a legkiválóbb hazai bormesterekkel. A konyhaművészet mögött a Visegrádi Mátyás Király Múzeum áll, ez az intézmény kapcsolatot épít a középkori gasztronómia kutatóival, így a legjobb szakemberek jönnek el. Két év óta kosztümös középkori lakomát is rendezünk, ilyenkor megtelik a Palota, igaz, ezeket az ínyencségeket a mai előírások nem teszik kínálhatóvá a nagyközönségnek, így csak a látvány és az illat kínálja magát. Ám a helyi éttermek a mai előírásoknak megfelelő kínálattal, köztük középkori jellegű ételekkel várják a kulináris élményekre vágyókat a 35. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon, pénteken, szombaton és vasárnap.
 

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra
  Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.
 • A Rejtett Portya hadgyakorlat
  A felderítő ezred katonái a napokban az október 3-án induló Strong Will 2022 nemzetközi gyakorlatra készültek fel, amit a NATO CREVAL (Combat Readiness Evaluation - harci készenlét értékelés) megmérettetés követ majd.
 • Hazánknak szól Fürjes olimpiai testületi kinevezése
  Fürjes Balázs bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba - derült ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki hírleveléből.
MTI Hírfelhasználó