A XVIII. Regejáró Misztrál Fesztivál Nagymaroson
A Regejáró Misztrál Fesztivál két napja alatt három koncerten összesen 50 dalt muzsikál el a Balassi-emlékéremmel kitüntetett együttes. A pénteki koncertre három új dal mellett egy olyan válogatást adnak, melynek minden száma különböző Misztrál korongról származik.
2019. július 17. 14:20

A Dunakanyar egyik legjelentősebb nyári rendezvénye a Regejáró Misztrál fesztivál. A várható zenei élmények az idén a tizennyolcadik alkalommal vonzzák a fiatalokat és a lélekben fiatalokat Nagymarosra július 19-én és 20-án, pénteken, szombaton. Török Máténak, a Misztrál együttes egyik alapítójának tett föl kérdéseket a Gondola.

- Művész úr, a Templomkerti színpadon pénteken este a Szimbola és a Makám együttes előzi meg a 21 órakor föllépő Misztrált. Ez a három együttes hogyan alkot harmóniát?

- A három együttes más-más zenei műfajt képvisel, de úgy, hogy van átjárás ezen műfajok között. A központi eleme mindhárom formációnak a vers, melyet a maga eszközeivel mutat be. A különböző zenei világok sokszínűsége tárja elénk azt a teremtett egységet, melyben mindannyian élünk. Talán ebben látható meg harmonikussága.

- Szombaton templomi hangversenyek vezetik be a délutánt: 13 órakor akusztikus gitárkoncertet adnak Szabó Sándor és barátai, utánuk 15 órakor Tolcsvay Béla lép a katolikus templom oltára elé, ő vezette be Pázmándon a Sarlós Boldogasszony-hagyományt. Ehhez a muzsikához hogyan tesz hozzá élményt a templomi környezet?

- A templomi környezet mindenképp csendre szólít, s ebben a csendben máshogy hat a dal, másként szól a vers. Ezt a fajta csendet egy szabadtéri színpadnál nehezebb megteremteni, de nem lehetetlen.

- Szombaton este Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák tesznek lépéseket a Regejárásban. Őket miért ajánlja közönségének a Misztrál?

- Gyuriék régóta visszajáró vendégei a fesztiválon. Szeretjük, ahogy ötvözik a különböző népek dallamait, azokat elegyítik magyar szövegekkel, majd összerázva saját muzsikát kreálnak az egészből. Egyikük azoknak a formációknak, akikre rá tud csodálkozik a rockot, bluest hallgató igényes közönség, hogy milyen szép a magyar vers, s ettől megindulnak az énekelt vers irányába.

- Maga a Misztrál milyen újdonsággal rukkol ki a XVIII. Regejáró fesztiválon?

 - A két nap alatt három koncerten összesen 50 dalt muzsikálunk el. A pénteki koncertre három új dal mellett egy olyan válogatást adunk, melynek minden száma különböző Misztrál korongról származik. Így összesen 18 dal várható a péntek esti Misztrál koncerten. A szombati Álomkófic gyerekkoncert után az esti koncertünk dalait pedig úgy állítottuk össze, hogy azt végig velünk lehessen énekelni, táncolni.

gondola
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
 • Szent István-napi gondolatok
  Ennek a vitának egy másik része a Szent Istvánt követő Nyugathoz közeledés és a nemzeti önállóság ma is időszerű és gyakran félreértett vagy félremagyarázott ellentéte.
MTI Hírfelhasználó