Újabb városokban borulhat az ellenzéki együttműködés
Szolnokon a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom, Törökbálinton pedig a szocialisták akadályozhatják meg, hogy az ellenzék egyetlen közös jelöltet indítson ősszel. A pártok között mostanra több vidéki városban és a fővárosban is zavaros helyzet alakult ki: a főpolgármesteri posztért jelenleg négyen is versenyben vannak, miután pénteken Berki Krisztián is beszállt a küzdelembe – közölte az M1 Híradója.
2019. július 22. 10:00

Egészen a bejelentés napjáig még vitatkozhatnak a szolnokiak arról, hogy ki legyen a jelölt – ezekkel a szavakkal próbálta magyarázni az újságíróknak Márki-Zay Péter azt, hogy az ellenzéki pártok Szolnokon – több más település mellett – miért nem tudtak megegyezni a közös polgármesterjelöltről. A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke szerint erre még bőven van idő, és akár közvélemény-kutatás alapján, vagy előválasztással is dönthetnek a szolnokiak.

Csakhogy sajtóhírek szerint a városban egyre nagyobb a káosz az összefogás körül és éppen a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom verheti szét végleg az együttműködést. Csütörtökön az Origo írta meg, hogy a pártok decemberi egyezsége alapján az MSZP-s Radócz Zoltánnak kellene indulnia, ám a háttérben többen is a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagját, Lukácsi Katalint támogatják. Közben úgy tudni, a jobbikos Csikós Attila is polgármesteri ambíciókat dédelgetett, de mögé egyetlen baloldali párt sem sorakozott fel. A lap szerint Csikós Attila ezután átpártolt Lukácsi Katalinhoz, ami miatt viszont saját pártjának országos elnökségével került szembe. Az, hogy ki kivel van Szolnokon, szombaton Márki-Zay Péter válaszából sem lett világosabb, de a politikus szerint a lényeg az, hogy ők az egységet támogatják, még akkor is, ha elnökségi tagjuk, Lukácsi Katalin más ellenzéki jelöltekre indulna rá ősszel. Nem tudunk egy személyeskedésre, lejáratásra épülő kampányt támogatni – ezt már az MSZP törökbálinti szervezetének elnöke írta egy a szavazóknak kiküldött körlevélben. Az együttműködés a Budapest-környéki városban Szolnokhoz hasonlóan szintén csütörtökön borult, amikor Szentmiklósi-Tóth Tamás leszögezte, hogy a helyi szocialisták nem vesznek részt az ellenzéki szövetségben. A politikus szerint az eddigi kampánnyal egyetlen baloldali gondolkodású törökbálinti sem tud azonosulni, akiket csak akkor tudnak hitelesen képviselni, ha elhatárolódnak az összefogástól.

A fővárosban sem jobb a helyzet

Nem jobb a helyzet a fővárosban sem, ahol a főpolgármester-jelölti posztra zsinórban a nyolcadik ellenzéki jelölt jelentkezett be pénteken. Berki Krisztián egy medencéből előmászva jelentette be, hogy megméretné magát októberben, és ha Horváth Csabához, Kálmán Olgához, Schmuck Andorhoz valamint Kerpel-Fronius Gáborhoz hasonlóan nem lép vissza, akkor az eddigi nyolc jelöltből négyen biztosan el is indulnak Tarlós Istvánnal szemben. Az ellenzéki szavazatokért Berki Krisztián mellett így az MSZP-Párbeszéd, a DK, az LMP, a Jobbik és a Momentum támogatását élvező Karácsony Gergely, a liberális Sermer Ádám és a független publicista Puzsér Róbert indul majd. Utóbbi – ahogy eddig minden ellenfeléről – szombaton Berki Krisztiánról is lesújtó véleményt fogalmazott meg. „Remélem, a hír igaz és a vasalt heréjű proteinsámán elindul a főpolgármesteri címért” – fakadt ki Puzsér Róbert és hozzátette, hogy nem szívesen lenne Karácsony Gergely helyében, Berki Krisztián ugyanis a zuglói polgármesternél sokkal meggyőzőbben adja elő a szociopatát” – hangzott el az M1-en.

M1
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Tíz pontban a magyar médiáról
  A magyar sajtópiac kiegyensúlyozott, nagyságrendileg ugyanannyian tájékozódnak konzervatív, mint balliberális forrásokból – derül ki a Médianéző Központ legújabb elemzéséből. A tanulmány átfogó képet ad a magyar sajtópiac helyzetéről, rámutatva arra, hogy 2010 óta folyamatosan növekszik a balliberális médiumok száma, s hogy Magyarország legjelentősebb médiavállalkozásai kormányhoz való viszonyuktól függetlenül nyereségesek.
 • Kormányrendelet rögzítette a Városliget építésszabályozási sarokpontjait
  A jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzattal egybecsengő módon rögzítette a Városliget megújításának építésszabályozási sarokpontjait a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendelet.
 • A jogállamiság nyomában
  Jourová Magyarországot „beteg demokráciának” nevezi, miközben az EB a jogállamisági országjelentéseket írja.
MTI Hírfelhasználó