Az egyszülős családok sem maradnak ki az akciótervből
A kifejezetten fiatal házaspároknak járó babaváró támogatás kivételével a családvédelmi akcióterv valamennyi eleme elérhető a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek. A csokot a bevezetése óta 12 ezer egyszülős család kaphatta meg — olvasható egy parlamenti dokumentumban.
2019. július 28. 11:13

Egyszülős családok számára is nyitva áll a júliusban elindult, majd 2020. január 1-jével teljessé váló családvédelmi akcióterv részét képező támogatások többsége – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Demeter Márta és Hohn Krisztina (LMP) írásbeli kérdésére válaszolva. Az Országgyűlés honlapján elérhető dokumentum szerint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővült kölcsönlehetősége, a jelzáloghitel-csökkentés, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó alóli mentessége, az újonnan létrehozandó bölcsődei férőhelyek és a nagyszülői gyed egyaránt elérhetők egyszülős családoknak.

Rétvári Bence közölte, a csok eddig benyújtott igénylései közül nagyjából 12 ezer egyszülős családtól érkezett. – Ma már egymillió családnak segít a családi adó- és járulékkedvezmény. A járulékokból történő érvényesítés lehetősége az egyszülős családok számára kiemelt jelentőséggel bír – mutatott rá az államtitkár. A gyermeküket egyedül nevelő szülők többlettámogatásokra is jogosultak, így például magasabb havi összegben jogosultak családi pótlékra, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény pedig számukra kedvezőbb feltételekkel jár. Rétvári Bence jelezte, 2017-től a bölcsődei és a minibölcsődei felvétel során az egyedülálló szülő gyermekét előnyben kell részesíteni, ha a szülő igazolni tudja, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.

Az alanyi jogon járó juttatások – ingyenes tankönyv, gyermekétkeztetés, Erzsébet-tábor – közvetlenül a gyermekekhez jutnak el. Az államtitkár szólt az ötszázmillió forintos állami támogatással működő Egyszülős Központról is, amely tanácsadással, jogsegélyszolgálattal, mediációval, rendszeres programokkal és táboroztatással segíti az érintett családokat, illetve gyermekeket. – A kormány egyszülős családokat segítő intézkedéseinek kedvező hatásait jól mutatja, hogy az Eurostat szerint a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett egyszülős háztartások aránya harminc százalékkal csökkent 2010 és 2017 között – közölte.

magyarnemzet.hu
  • Gulyás: második gazdaságvédelmi akciótervet kíván a kormány elfogadni
    Várhatóan öt százalék körül alakul a magyar gazdaság idei növekedése - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
  • A hősök nem halhatnak meg
    Meghalt az Öregisten, és mi öltük meg – állapítja meg Nietzsche a 19. század végén. Lassan meghalnak a hőseink is, és mi hagyjuk lemészárolni őket, ha engedünk a liberálfasizmus végtelen terjeszkedésének, ha tétlenül nézzük a szabadosság antikultúrájának hegemóniáját az ifjúság körében. Pesszimista kultúrdiagnózis a nyugati létforma jövőjéről.
  • Reneszánszát éli a gyógynövénytermesztés Magyarországon
    A gyógynövények gyűjtésének, termesztésének és feldolgozásának több évszázados hagyományai vannak hazánkban. Az egészségtudatos életmód elterjedésével a gyógynövénykészítmények reneszánszukat élik.
MTI Hírfelhasználó