Az egyszülős családok sem maradnak ki az akciótervből
A kifejezetten fiatal házaspároknak járó babaváró támogatás kivételével a családvédelmi akcióterv valamennyi eleme elérhető a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek. A csokot a bevezetése óta 12 ezer egyszülős család kaphatta meg — olvasható egy parlamenti dokumentumban.
2019. július 28. 11:13

Egyszülős családok számára is nyitva áll a júliusban elindult, majd 2020. január 1-jével teljessé váló családvédelmi akcióterv részét képező támogatások többsége – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Demeter Márta és Hohn Krisztina (LMP) írásbeli kérdésére válaszolva. Az Országgyűlés honlapján elérhető dokumentum szerint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővült kölcsönlehetősége, a jelzáloghitel-csökkentés, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó alóli mentessége, az újonnan létrehozandó bölcsődei férőhelyek és a nagyszülői gyed egyaránt elérhetők egyszülős családoknak.

Rétvári Bence közölte, a csok eddig benyújtott igénylései közül nagyjából 12 ezer egyszülős családtól érkezett. – Ma már egymillió családnak segít a családi adó- és járulékkedvezmény. A járulékokból történő érvényesítés lehetősége az egyszülős családok számára kiemelt jelentőséggel bír – mutatott rá az államtitkár. A gyermeküket egyedül nevelő szülők többlettámogatásokra is jogosultak, így például magasabb havi összegben jogosultak családi pótlékra, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény pedig számukra kedvezőbb feltételekkel jár. Rétvári Bence jelezte, 2017-től a bölcsődei és a minibölcsődei felvétel során az egyedülálló szülő gyermekét előnyben kell részesíteni, ha a szülő igazolni tudja, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.

Az alanyi jogon járó juttatások – ingyenes tankönyv, gyermekétkeztetés, Erzsébet-tábor – közvetlenül a gyermekekhez jutnak el. Az államtitkár szólt az ötszázmillió forintos állami támogatással működő Egyszülős Központról is, amely tanácsadással, jogsegélyszolgálattal, mediációval, rendszeres programokkal és táboroztatással segíti az érintett családokat, illetve gyermekeket. – A kormány egyszülős családokat segítő intézkedéseinek kedvező hatásait jól mutatja, hogy az Eurostat szerint a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett egyszülős háztartások aránya harminc százalékkal csökkent 2010 és 2017 között – közölte.

magyarnemzet.hu
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó