Tóbiás nem ügyelt a látszatra
A jövőben aktívabb munkát vár az MSZP Tóbiás Józseftől – ezzel magyarázták a Magyar Nemzetnek a párt elnökségében, miért csak most kifogásolják, hogy képviselőjük a Kanári-szigetekről jár be az Országgyűlésbe, noha ez jó ideje köztudott volt. Bár az elnökség szerint politikusuk eleget tesz a kérésüknek és nem mond le mandátumáról, más forrásaink úgy vélekedtek: felgyorsult a jelenlegi pártvezetéssel nem szimpatizálók kiszorítása. Bárhogy is van, Tóbiás gyakorlata védhetetlen, amit ráadásul meglehetősen ellentmondásos érveléssel magyaráz.
2019. július 31. 09:01

Az MSZP életébe bepillantást engedő látleletként értelmezhető a párt egykori elnökének, országgyűlési képviselőjének, Tóbiás Józsefnek a közelmúltban kirobbant botránya. Ismert: a Blikk írta meg, hogy a politikus családjával együtt már tavaly ősszel a Kanári-szigetekre, Tenerifére költözött, közben megtartotta parlamenti mandátumát és az ezzel járó 1,38 milliós tiszteletdíját is felveszi, ám a Kossuth téren legfeljebb két-három hetente teszi tiszteletét. Ezt követően az MSZP szokatlanul szigorú ultimátumot adott Tóbiásnak, közölve: a parlament őszi ülésszakáig egyértelművé kell tennie, hogy kitölti-e a képviselői mandátumát vagy visszaadja azt.

Mindez azért pikáns, mert a Bors már az év elején megírta, hogy az országgyűlési választás után a politikus eltűnt itthonról, családjával pedig rendszeresen posztolnak Teneriféről, ráadásul eleve életszerűtlen, hogy az MSZP-frakcióban senkinek nem tűnt fel képviselőtársuk tartós hiánya. – Eddig ez lehetséges volt, most már nem. Egy tizenöt fős frakcióban sokkal több teendő van annál, mint csupán a legfontosabb szavazásoknál megjelenni. A jövőben aktívabb munkát várunk Józsitól – magyarázták lapunknak a kialakult helyzetet az MSZP elnökségében, ahol elismerték: természetesen tudtak Tóbiás kétlaki életéről, ám ő és családja ennek túl sok jelét adta a különböző közösségi oldalakon.

 

A volt pártelnök működő vulkánok vidékéről jár be néha a törvényhozásba  Fotó: MTI/Illyés Tibor

Forrásaink ugyanakkor állították: arra számítanak, hogy képviselőjük eleget tesz kérésüknek, és nem mond le mandátumáról. Amennyiben mégis utóbbi történne, úgy az MSZP választmánya dönthet arról, ki ülhet be Tóbiás József helyére az Országgyűlésbe – közölték az MSZP elnökségében.

Más vezető szocialista forrásaink viszont azzal magyarázták a Tóbiásnak adott ultimátumot, hogy ezzel felgyorsult a jelenlegi pártvezetéssel nem szimpatizálók, adott esetben nyilvános bírálatokat megfogalmazók kiszorítása. Szerintük ebbe a sorozatba tartozott a Mesterházy Attila volt elnök ellen felhozott szivárogtatás vádja, majd etikai bizottság elé való citálása, illetve Szanyi Tibor ügye, akit nemrég visszahívtak alelnöki tisztéből, mert három nyílt levélben is keményen bírálta az MSZP-t, illetve a pártot vezető Tóth Bertalant.

Bárhogy is van, Tóbiás gyakorlata védhetetlen, amit meglehetősen ellentmondásos érveléssel magyarázott. Állítása szerint ugyanis fia légúti problémái miatt költöztek Tenerifére, ám a Kanári-szigeteken számos működő vulkán van, a világ harmadik legnagyobb tűzhányója pedig éppen Tenerifén található, a légkörbe kerülő finom szemcséjű hamu pedig kifejezetten komoly légúti panaszokat okoz, felerősíti az allergiás tüneteket és a bakteriális fertőzések okozta panaszokat is. A szigeteken továbbá a szelek tizenegy fajtáját különböztetik meg, ezek egyike a Szahara felől érkező és sok port hozó Kalima. Amikor ez fúj, a látótávolság lecsökken, a színek kifakulnak, minden sárgás-szürkés lesz, és a hőmérséklet pedig 35-40 fokra emelkedik.

*****************************************

Tóbi és csapata

Tóbiás József „munkássága” természetesen nem ér meg önálló publicisz­tikát a Magyar Nemzetben. Ha történelmünk politikusait az általuk teremtett és képviselt értékek, értéktagadások szerint sorba rendeznénk a számegyenesen, a magyar országgyűlés első, a Kanári-szigetek populáció­ját képviselő tagja valahol középtájon helyezkedne el. A nulla közelében.

Első emlékem róla, hogy egy joviális figura, a mellén Tóbi feliratú cetlivel, szépségkirálynő párja oldalán bohóckodik egy – persze nem tudásalapú – televíziós vetélkedőben. Aztán észleltem, hogy az illető egyébként a Magyar Szocialista Párt elnökségi tagja, majd pártigazgatója, frakcióvezetője, elnöke. E gyors előmenetel alapját az építőipari és vízügyi szakközépiskolában megszerzett érettségi mellett már fiatalon megmutatkozó baloldali elkötelezettsége adta, bár felnőtt fejjel egyetemi tanulmányokat is folytatott humánerőforrás-menedzsment szakon. (E diploma versenyképessége a könyvtár-ruhatár fakultációéval vetekedik.) Politikai pályafutása legemlékezetesebb momentumaként több mint egy évtizeden át érdi lakosként vette fel az állandó lakcíme alapján őt megillető Budapest–Nyíregyháza távra az utazási költségtérítést, mintegy ötvenmillió forintot, de pártja úgy ítélte meg, „minden vonatkozó jogszabályt betartott az ügyben”.

Tóbi szerintem sem tehet semmiről. Ez a történet, ez a cikk sem róla szól. A vezető balpárt mezőnye, közege, szellemisége, morálja juttatta ilyen magasra, ilyen mélyre. Még az 1990-es években sem nagyon emelkedhetett volna feljebb a lelkes nyírségi aktivista szintjénél, akinek karrierjében az jelentette volna a csúcsot, hogy egyszer kezet rázhat, esetleg szélesebb asztaltársaságban egy fröccsöt is megihat a térségbe látogató Horn Gyulával.

Aztán alig tíz évre rá ő lett Horn utódja. Döbbenten konstatálhatta, hogy valamiképpen minden vezető pozíciót betöltött vagy éppen betölt a pártban, és ahhoz is már-már gratuláltak neki, hogy „elsikított” ötvenmilliót. A belső és külső kontroll teljes hiánya miatt a modern baloldal ezt az esendő, faék egyszerűségű, de semmiképpen sem elvetemült, nem is elviselhetetlen figurát egészen a maga arcára torzította. A Dombrádon, Kisvárdán szocializálódott srác így elhitte, hogy normális, ha a Kanári-szigetekről jár be a budapesti munkahelyére dolgozni. Elképzelem, de leírni nem merészelem, miket mondanak rá szűkebb pátriájában, az ország északkeleti csücskében az egyszerű melósok, akik közül vétetett, ha azt hallják, hogy a földijük azért él az Atlanti-óceán édenkertjében, mert az jót tesz a gyermeke allergiájának.

Vajon hogyan viselik mindezt azok, akiket bármennyire is próbára tett az élet, nem veszítették el a józan eszüket, a valóságérzékelésüket? Úgy, hogy elenyésző kivételtől eltekintve nem szavaznak már soha „balra”, mert pontosan tudják, hogy a mai MSZP-t baloldali pártnak nevezni csupán cinikus játék a szavakkal. És emberi sorsokkal. A szocialistáknak ennyit jelent a munka szentsége, az ország háza. Amelynek az ügyeibe persze Dunaszerdahelyről, Beregszászról, Székelyudvarhelyről senki ne szóljon bele – de Tenerifével semmi gond.

Jelen állás szerint kétféle MSZP-s honatya létezik: az egyik tudott Tóbiás József kétlakiságáról, de az cseppet sem zavarta, a másik észre sem vette, hogy kollégája „Kanáriról” ingázik. Bajos eldönteni, melyik az alkalmatlanság nyilvánvalóbb jele. Illetve alkalmatlan elvtárs nincs, Tóbi sem az, ha „záros határidőn belül tisztázza a helyzetét”. E kőkemény ultimátumot intézték hozzá.

A Santa Cruz de Tenerife–Budapest távolság (légvonalban 3698 kilométer) utáni esetleges utazási költségtérítésről nem tesz említést az MSZP-közlemény.

Ballai Attila

magyarnemzet.hu
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó