Nézőpont: Óriási előnnyel vezet a Fidesz
Az EP-választás óta negyven százalékpontos előnnyel vezet a Fidesz–KDNP az ellenzéki pártok előtt, a kormánypártok népszerűsége továbbra is 50 százalék felett van.
2019. augusztus 5. 09:53

Az ellenzéki pártok szimpatizánsi köre ezúttal is alacsonyabb, a második helyért folytatott versenyben a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom fej fej mellett halad – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült legfrissebb közvélemény-kutatásából. Az intézet által július 2. és július 28. között 5000 fő személyes megkérdezésével készített felmérés szerint a teljes felnőtt népesség körében is stabil a Fidesz–KDNP előnye, a kormányzó szövetség 41 százalékpontos támogatottsággal bír.

Az ellenzéki pártok népszerűsége itt kiegyenlítettebb: a Demokratikus Koalíció és a Jobbik 7-7, a Momentum hat, az MSZP–Párbeszéd-szövetség pedig öt százalékon áll, vagyis továbbra is egy számjegyű minden ellenzéki erő támogatottsága a választókorú magyarok körében. A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz–KDNP előnye 40 százalékpontos, egy most vasárnap esedékes választáson 52 százalékot szereznének a kormánypártok belföldi listán, ami szinte teljesen megegyezik a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson elért eredményükkel. A legaktívabb táborral az ellenzéki térfélen a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom bír: ők egyaránt 11-11 százalékpontos eredményt érnének el listán.

A kutatás szerint Gyurcsány Ferenc pártja nem tudta leszakítani magáról a Momentumot az EP-választás óta eltelt két hónapban. A belpolitikai botrányoktól júliusban sem mentes MSZP–Párbeszéd a biztos szavazók esetében továbbra is hét százalékon áll, vagyis folytatódik a Tóth Bertalan vezette szocialisták veszszőfutása. A Jobbik támogatottsága továbbra is egy számjegyű: egy most vasárnap esedékes voksoláson listán kilenc százalékpontos eredményt érnének el, ami jól mutatja, hogy szavazótáboruk továbbra sem aktív.

Magyar Nemzet
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán Viktor: Vera Jourová megsértette hazánkat, távoznia kell pozíciójából
  Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel. Hozzátette: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.
 • Bayer Zsolt: A Fidesz Mohácsa
  Vasárnap Gánton is a kormánypárti jelölt győzött, pedig ott is volt ám minden „orbánbányázás”.
 • Karácsony Gergely Kispestre száműzi a Szent István-szobrot
  Szent István nem a róla elnevezett parkban kap szobrot, hanem Gajda Péter ténykedését figyelheti a XIX. kerületben – reagált a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció arra a fővárosi előterjesztésre, hogy a Szent István park helyett a kispesti Templom téren állítják fel államalapítónk emlékművét.
MTI Hírfelhasználó