Dobrev Klárának tudnia kellett a korrupcióról
„Lehetetlen, hogy Dobrev Klára ne tudott volna portugál asszisztense korrupciós botrányáról” – erről beszélt egy elemző az M1-nek.
2019. augusztus 5. 10:58

Az Origo szombaton írta meg, hogy egy olyan portugált alkalmaz Gyurcsány Ferenc felesége Brüsszelben, aki ellen korábban nyomozás indult, mert a gyanú szerint uniós munkájával összefüggésben jelentős összeget lopott. A Demokratikus Koalíció megköszönte az információt. Közleményük szerint a cikkben szereplő portugál férfi valóban munkaszerződést kapott Dobrev Klárától, aki semmit nem tudott saját asszisztense botrányáról – hangzott el az M1 Híradójában.

„Kizárt, hogy Dobrev Klára nem tudott portugál asszisztense korrupciós botrányáról” – erről beszélt a Híradónak Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője, miután az Origo megírta, Gyurcsány Ferenc felesége egy olyan tisztviselőt foglalkoztat Brüsszelben, aki ellen nyomoz a portugál rendőrség. Dobrev Klárának tisztsége betöltése óta négy külföldi asszisztense van, köztük Jose Alberto Alves Pereira is a közvetlen munkatársa. A portugál férfi az előző EP-ciklusban a szocialista párt európai parlamenti küldöttségének volt tanácsadója, majd miután egy súlyos korrupciós botrány első számú gyanúsítottja lett, távoznia kellett a portugál küldöttségtől.

A Demokratikus Koalíció közleményében köszönetet mondott az Origo-nak, amiért felhívták a figyelmet egy súlyos problémára. Azt írták, hogy megteszik a szükséges jogi lépéseket annak ellenére, hogy a portugál munkatárs határozott idejű munkaszerződése szeptember 2-án lejár. A férfit – magyarázatuk szerint – azért vették fel, hogy jobban megismerhessék a déli tagállamok képviselőinek politikáját. Párkányi Eszter szerint az újdonsült európai parlamenti képviselőnek inkább a magyar embereket kellene képviselnie. Az elemző érdekesnek nevezte azt is, hogy Gyurcsány Ferenc pártja – Czeglédy Csaba esete után – ismét olyan személlyel kerül kapcsolatba, aki ellen eljárás zajlik.

Párkányi Eszter szerint Dobrev Klárának már csak a korábbi belső vizsgálatok miatt is tudnia kellett a férfi ügyeiről, nem beszélve arról, hogy az asszisztensi állás az egyik legbizalmibb pozíció az Európai Parlamentben. Az Origo a portugál médián keresztül bukkant rá, hogy a DK-s politikus asszisztense a gyanú szerint néhány éve mintegy 20 ezer eurót, vagyis több mint 6 millió forintnak megfelelő összeget lopott el parlamenti látogatóktól. Összesen 378 személyről volt szó, majd, hogy ezt leplezze, több frakciótag aláírását is meghamisította.

M1
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A magyar családok védelmét erősítette meg a parlament
  A kormány javaslatára a magyar gazdaság és a magyar családok védelmét, illetve Magyarország biztonságát szolgáló törvényjavaslatokat fogadott el a parlament - mondta Hollik István kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.
 • Brüsszeli meghallgatás - irányított kérdésekből álló eljárás
  Az európai uniós Általános Ügyek Tanácsában - képünkönt a testület székháza, a Justus Lipsius Brüsszelben - Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatás egy könyörtelen jogi eljárásnak leplezett ideológiai kampány - állapította meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában.
 • Sorszámozott birodalmak
  Angela Merkel nem más, mint a negyedik német birodalom „szoft” végfelszámoló biztosa...
MTI Hírfelhasználó