A félholtra vert párvezér
Azóta a kommunisták felszámolták a magyar szociáldemokratákat, de fölényes kritikai hozzáállásuk mit sem változott.
2019. augusztus 8. 10:03

Attól tartok, hogy a nemzeti köztudatban nem rögzült elég mélyen, hogy mit műveltek a kommunisták 1919 februárjában. Tüntettek, ami még nem kifogásolható, de a végeredmény: hét halott, s hogy a halottak többsége rendőr. A részleteket a korabeli lapokból sem könnyű kihámozni. A Budapesti Hírlap vezércikke európai összefüggésbe állítja az erőszakot, azaz felemlíti, hogy rálőttek Clemenceaura, lelőtték a bajor miniszterelnököt, ez az a háború utáni légkör, amibe semmivel sem indokolhatóan beleillesztették a budapesti drámát. A tüntetésről így tudósítottak: „Szinte titokzatosan, szinte kiszámított színpadi precízióval készült s dagadt nagyra a mozgalom, melyet a Népszava ellen indítottak vakmerő kezek, s melynek eddig hét halottja és számos sebesültje van: egy két ártatlan ember és több rendőr, aki nehéz kötelességét teljesíteni ment oda és meghalt golyóktól, mélyekről nem tudni, honnan jöttek.

A hatósági vizsgálat azt derítette ki, hogy a mozgalmat kommunista csoportok csinálták. El is fogta a rendőrség mára virradóra a kommunistapárt egész vezérkarát.”

Az elfogás nem volt egyszerű. Volt, aki sejtette, hogy baj lesz, s elutazott: Szamuelly Tibort hiába keresték. Mások nem álltak ellen a letartóztatásnak, így Kun Béla sem. Az őt lefogó rendőrök azonban bosszút akartak társaik halála miatt állni, s már a toloncházban kis híján agyonverték. Félholtra, ahogy az újság fogalmaz. A közrendőrök önbíráskodását csak a rendőrtisztek jogszeretete állította meg.

S hogy e szomorú történetben legyen egy kis humor, elárulom, hol volt Kun Béla lakása, ahol letartóztatták: az Ügynök utca 17-ben. A házon ma emléktábla van, de Sándor Frigyes és Dénes Vera neve olvasható róla, Kun Bélát nem említik. Az Ügynökből időközben Kresz Géza lett.

(Gyors ki-kicsoda: Szemlőhegyi Kresz Géza (Pest, 1846. augusztus 30. – Budapest, 1901. április 10.) magyarrá lett német családból származó orvos, királyi tanácsos, a Ferenc József-rend lovagja, a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület igazgatója. Szabadkőműves, aki nem politizált, s akinek a mentésügy sokat köszönhet. Sándor Frigyes (Bp., 1905. ápr. 24. – Bp., 1979. jún. 1.): hegedűművész, karmester, pedagógus. Felesége Dénes Vera gordonkaművész.)

A megtámadott Népszava kemény szavakkal ítélte el a kommunistákat: „Az úgynevezett kommunisták vezetői, akik egytől egyig nem mások, csak a magyar munkásmozgalom kivetettjei, csak olyan alakok, akik vagy tehetség, vagy becsület, vagy karakter híján nem tudtak beleilleszkedni a magyar proletármozgalom nagy kereteibe, akiket a magyarországi szociáldemokrácia száműzött és kikergetett magából most, mint erkölcsbírák, mint fölényes kritikusok, mint „kommunista” apostolok merészelnek megjelenni.”

Azóta a kommunisták felszámolták a magyar szociáldemokratákat, de fölényes kritikai hozzáállásuk mit sem változott. De hogyan állnak tehetség, becsület és jellem dolgában? Aki erőltetettnek véli, hogy a százéves szociáldemokrata értékelés fényében a mai baloldalinak mondott csoportokat véleményezzem, annak figyelmébe ajánlok két mondatot a Népszava 1919. február 21-ei számából.

„Teljes lelki közösség van a jobboldali és a baloldali ellenforradalom között.” Pár sorral lentebb pedig: „Kétfelől jönnek, kétféle elemei a társadalomnak, de mégis egyazon szív, egyazon lélek lakozik bennük, ugyanarra a célra törnek”. Ha az ellenforradalom szót kormányellenességre cseréljük, e két mondat pontos leírása a mai ellenzéknek, a DK és a Jobbik összefogásának.

Surján László

gondola
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó