Előkerült Karácsony Gergely eltitkolt parkolási szerződése
Karácsony Gergely hiába tagadta, tegnap előkerült egy szerződés, mely szerint az önkormányzat egyik cége mégis – ráadásul közbeszerzés nélkül – szerződött egy külsős vállalkozással a parkolásüzemeltetés informatikai támogatására. Zugló leköszönő polgármestere, a baloldal főpolgármester-jelöltje sem az illetékes bizottságot, sem a képviselő-testületet nem tájékoztatta a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft. által kötött szerződésről.
2019. augusztus 8. 11:07

Karácsony Gergely (Párbeszéd), Zugló polgármestere, a baloldal főpolgármester-jelöltje július közepén még tagadta, hogy titokban új, a kerületi parkolással kapcsolatos szerződést kötött volna Zuglóban, azonban az Origó által tegnap bemutatott megállapodás ennek ellenkezőjét bizonyítja. A július 9-én, az önkormányzat cége, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft. által kötött szerződés tárgya egy szoftvercsomag értékesítése a zuglói önkormányzat részére, amivel a parkolási rendszer működését biztosítanák. A megállapodás – amely sajtóértesülések szerint három hónapra, az önkormányzati választásokig szól – értéke 3,75 millió forint plusz áfa volt.

Annak ellenére, hogy a megrendelt szolgáltatás értéke egymillió forint fölött van, az illetékes zuglói önkormányzati bizottságot nem tájékoztatták, és nem került az önkormányzati képviselő-testület elé sem. Az informatikai szolgáltatást nyújtó céggel, a Sessionbase Kft.-vel már 2016-ban is szerződött a Zuglói Önkormányzati Rendészet, igaz, akkor még nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként. A vállalkozásnak nem teljesen ismeretlen a közterületi szolgáltatás, hiszen a három évvel ezelőtt megkötött üzlet teljesítése során olyan főbb területeket érintettek, mint a bírságolások, a kerékbilincselések, a járműelszállítások, illetve a területfoglalások ügymeneti kezelése. Karácsony Gergely a most előkerült szerződésre úgy reagált: a kerület nem kötött új parkolási szerződést, a megállapodás az informatikai rendszer üzemeltetését szolgálja.

 

Zugló első embere júliusban még tagadta a megállapodás tényét Fotó: Mirkó István

A Fidesz szerint viszont ez a mostani ügy is annak bizonyítéka, hogy Karácsony nemhogy a főváros, hanem saját kerülete vezetésére is alkalmatlan. Válaszoljon végre arra, hogyan fordulhat elő, hogy öt év alatt amortizálta Zuglót, csődközelbe vitte a költségvetést, adósságrendezési eljárásoknak teszi ki a kerületet és számolatlanul hagyja elfolyni a pénzt a parkoláson keresztül. Miért tagadta le, hogy újabb parkolási szerződést kötött, miért rejtegeti a közérdekű adatokat, s miként lehet, hogy mindenkit becsapott a Pillangó park beruházásban és színlelt szerződésekkel ügyeskedett a sport kft.-nél? – tette fel a kérdést tegnapi közleményében a Fidesz annak kapcsán, hogy Karácsony felszólította a kormányt: újra kell tárgyalnia azt a koncessziós szerződést, amellyel 2005-ben a Gyurcsány-kormány a Ferihegyi repülőtér üzemeltetését egy magántársaságnak adta, és meg kell akadályoznia a tervezett több száz milliárd forintos beruházás megvalósulását.

Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta, a XIV. kerületi önkormányzat májusban döntött úgy, hogy Karácsony javaslatára július 10-én saját kézbe veszi a napi egymillió forint veszteséget okozó fizető parkolás ellenőrzési feladatait, miután lejárt az egyik szerződés. Az önkormányzati üzemeltetés terén már az első napokban nehézségek adódtak, mivel a korábban szolgálatban állt ellenőrök majdnem fele hiányzott, s a munkatársakat még mindig toborozzák. A polgármester azóta sem válaszolt arra, hogy az önkormányzati parkolási ellenőrök által használt PDA-k és egyéb, a parkolóórák üzemeltetéséhez szükséges eszközök az önkormányzat tulajdonában állnak vagy bérlik azokat.

magyarnemzet.hu
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A fővárosiak döntő többsége a Liget-projekt mellett áll
  A tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak hetven százaléka támogatja a Liget Budapest projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló. Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése során nemcsak ikonikus kortárs múzeumi épületekkel gazdagodik Budapest, hanem a Városliget zöldfelülete is megújul és nő a lebetonozott területek parkosításával.
 • Bayer Zsolt: Se nem róka, se nem nyúl...
  Szóval előugrottak ők ketten, és elmagyarázták, hogy ők azok, de nem ők azok. Nem ők azok, ők ilyesféle dolgokkal nem töltenek időt, ellenben egy szörnyű, aljas és mocskos zsarolás áldozatai.
 • Áder: a küldetés méltóságot ad a magyar katonai jelenlétnek
  A küldetés méltóságot ad a koszovói magyar katonai jelenlétnek - hangsúlyozta az egységnél tett keddi látogatása során mondott beszédében Áder János köztársasági elnök.
MTI Hírfelhasználó