Esélytábor és élményközpont Kastélyosdombón
Átadták az Ökumenikus Segélyszervezet Esélytáborát és új raktárbázisát a szervezet kastélyosdombói központjában pénteken. családon belüli erőszakot elszenvedett és emiatt halmozott nehézségekkel küzdő gyermeknek ad élményfoglalkozásokat.
2019. augusztus 9. 16:25

A régi magtárépület felújításával létrehozott kastélydombói Esélytábor egyidejűleg harminc, családon belüli erőszakot elszenvedett és emiatt halmozott nehézségekkel küzdő gyermeknek biztosít részvételt fejlesztő és élményfoglalkozásokon, a raktár az ökumenikusok karitatív feladatainak ellátását, rászorulók szélesebb körének elérését segíti.

Soltész Miklós egyházi és nemzetségi kapcsolatokért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta: az egyházaknak és az egyházi karitatív szervezeteknek nagy szerepük van abban, hogy 2010-ben szemléletváltás kezdődött a szociális segélyezésben. Ez a támogatottak életviteléhez adott mintákban, az igényességben, valamint a karitatív tevékenységhez kapcsolódó beruházásokban a megújuló energiaforrások alkalmazásával a természet tiszteletében is megnyilvánul.
   
Az államtitkár utalt arra, hogy hat nagy és három kisebb magyarországi karitatív szervezet összesen 4,5 milliárd forintot költhet "a rászorulók támogatását magasabb szintre emelő", a raktározást javító fejlesztésekre a jelenlegi európai uniós költségvetési időszakban. A kedvezményezettek a pénzből 37 településen 40 projektet valósítanak meg, ez óriási változást jelent - jegyezte meg. Hozzátette, a kormányzat a következő uniós költségvetési időszakban ugyanilyen nagyságrendű támogatást szeretne biztosítani a segélyszervezeteknek.
   
Lehel László, a Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója köszönetét fejezte ki a kormánynak és Soltész Miklósnak a szervezet kastélyosdombói központjának létrehozásáért.
   
A közösséget szolgáljuk, jövőre ebben a szolgálatban szeretnénk nagyot előre lépni - mondta az elnök-igazgató, utalva arra, hogy több halmozottan hátrányos gyermeknek szeretnének lehetőséget adni a részvételre az Esélytáborban, oktatóközpontjukban pedig folytatódnak az őszi és tavaszi akkreditált képzések.
   
Szászfalvi László, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője azt mondta: a kastélyosdombói beruházás az emberi méltóságról szól. Az Ökumenikus Segélyszervezetet méltatva arra hívta fel a figyelmet, hogy az ökumenikusok óriási szerepet vállalnak a személyiségfejlesztésben, hátrányos helyzetű emberek közösségi integrációjában és reintegrációjában. A szervezet központja fontos és újfajta kultúrát teremtett meg, amely a hátrányos helyzetű térség egészére pozitív hatással van - közölte.
   
Krizs Zsolt, Kastélyosdombó polgármestere arról szólt, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet fejlesztései munkahelyeket teremtettek, teremtenek a településen, az általuk használatba vett épületeket eredeti jegyeik megőrzésével igyekeztek modernizálni, ezért a szervezet élvezi az ő támogatását.
   
Az eseményen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a kastélyosdombói Esélytábor és raktárbázis építése része az Ökumenikus Segélyszervezet 2020-ig tartó 650 millió forintos infrastrukturális fejlesztési programjának, amelynek keretében Vizsolyban közösségi térnek otthont adó ingatlant modernizáltak, Miskolcon közösségi pont és raktár épült, Debrecenben szintén raktár és új szociális fejlesztő központ épül.
   
A fejlesztéssel nő a karitatív szervezet ellátási területe, hatékonyabban, gyorsabban tudják segíteni a hátrányos helyzetű családokat, gyerekeket, katasztrófák károsultjait.

 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b2), Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója (b), Kirizs Zsolt, Kastélyosdombó független polgármestere (j2) és Szászfalvi László, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője (j) átvágja a nemzeti színű szalagot az Ökumenikus Segélyszervezet új raktárbázisának az átadásán az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központjában 2019. augusztus 9-én. Ezen a napon adták át a segélyszervezet Esélytáborát is a Somogy megyei településen. A szervezet egy régi magtárépület felújításával létre hozott Esélytábora egyidejűleg harminc, családon belüli erőszakot elszenvedett és emiatt halmozott nehézségekkel küzdő gyermeknek biztosít részvételt fejlesztő és élményfoglalkozásokon, a raktár az ökumenikusok karitatív feladatainak ellátását, rászorulók szélesebb körének elérését segíti.
MTI/Varga György


A segélyszervezet 2013-ban, a Somogy megyei Kastélyosdombón, a családok átmeneti otthonában kezdte el országosan egyedülálló modellprogramját. Ennek lényege: az intézmény a családok átmeneti otthonához kapcsolódó mintagazdaság segítségével az oktatástól a gyakorlati képzésen át a foglalkoztatásig az otthonban lakók teljes körű munkaerőpiaci reintegrációját próbálja elérni.

Az otthon emellett helyet ad egy térségi gyermekfejlesztő központnak, ahova a környező települések hátrányos helyzetű gyermekei járhatnak különböző fejlesztő és élményprogramokra. 

MTI
Címkék:
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó