Húsz éve került hatalomra Putyin
20 éve, 1999. augusztus 9-én lett Oroszország kormányfője Vlagyimir Putyint – írja a Euronews. Az akkori elnök, Borisz Jelcin még aznap megnevezte utódjaként. Az államfői széket Putyin a következő év márciusában foglalta el.
2019. augusztus 9. 17:13

Vlagyimir Putyint 1999. augusztus 9-én nevezték ki Oroszország kormányfőjévé, az ezt követő évben pedig elnökké. Mostani elnöki mandátuma 2024-ben jár le – a politikus akkor 70 éves lesz.

Húsz éve, 1999. augusztus 9-én lett Oroszország kormányfője Vlagyimir Putyint – írja a Euronews. Az akkori elnök, Borisz Jelcin még aznap megnevezte utódjaként. Az államfői széket Putyin a következő év márciusában foglalta el.

Ekkor zajlott a második csecsen háború. Samil Baszajev és a szaúd-arábiai származású Hattab terve az volt, hogy iszlám köztársasággá alakítsa és elszakítsa Oroszországtól Dagesztánt. Többezer fegyveressel falvakat szálltak meg, Putyin azonban úrrá lett a válságon.

A 2007-es müncheni biztonságpolitikai konferencián Putyin már egy olyan világpolitika vízióját vázolta, amelyben az Egyesült Államok globális monopol helyzetét Oroszország dominanciája váltaná fel – írja a Euronews.

A gazdaság addigi jó teljesítménye után 2012-ben jelentősen lelassult, érezhetőek voltak a globális válság következményei. Putyin hazai politikai megítélése a krími konfliktusban, a félsziget 2014-es bekebelezésében csúcsosodott ki. A külpolitikai sikereket fokozatosan kísérte azonban az ország gazdasági helyzetének romlása, amihez nagyban hozzájárultak a nemzetközi szankciók és az olajárak összeomlása.

2018-ban Putyin rekordszámú szavazattal fölényesen nyerte az elnökválasztást. Konsztantyin Kalacsev politikai elemző szerint azonban népszerűsége erősen megkopott.

„Putyin politikai megítélése már régen nem olyan mint volt. Már nincsenek olyan rajongói mint korábban. Húsz éven át mondjuk így, Putyiné volt a leghangosabb hang Oroszországban. De ma már az emberek másfajta hangra vágynak. És ha egy elnök hangja gyengül, a megítélése is gyorsan zuhanni kezd” – nyilatkozta.

Folyamatosak a tüntetések Oroszországban, a tavaly nyári választások után és az idei önkormányzati voksolás előtt is. Ezt táplálja a romló életszínvonal és a nyugdíjreform miatti elégedetlenség. Putyin mostani elnöki mandátuma 2024-ben jár le – a politikus akkor 70 éves lesz.

mandiner.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó