Sok bizonytalanság övezi az ellenzéki összefogásokat
Miskolcon és Sopronban is közösen indul több ellenzéki párt az októberi önkormányzati választáson: a borsodi megyeszékhelyen megnevezték a polgármesterjelöltet, de Sopronban csak a jövő héten mutatkozik be az aspiráns, aki információink szerint nem a településen él. Esztergomban közben újabb ellenzéki polgármesterjelölt jelentette be indulását.
2019. augusztus 11. 11:37

Közös képviselőjelölteket indít a Momentum, az LMP, az MSZP, a DK, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom az októberi önkormányzati választáson Sopronban – jelentették be tegnap a pártok és a civil szervezet képviselői sajtótájékoztatójukon a megyei jogú városban. Supka-­Kovácsné Holzhofer Tünde, a Momentum önkormányzati képviselőjelöltje elmondta, a város mind a tizenkét egyéni önkormányzati választókerületében indítanak közös jelöltet.

Őket a tegnapi sajtótájékoztatón a pártok országosan ismert politikusnői mutatták be, az eseményen részt vett mások mellett Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP és Vadai Ágnes, a DK ország­gyűlési képviselője.

A sajtótájékoztató után Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde az MTI-nek elmondta, hogy polgármesterjelöltjüket a jövő héten mutatják majd be. Helyi forrásokból korábban úgy értesültünk, reális esély van rá, hogy Sopronban nem a településen élő jelöltje lesz az ellenzéknek, hanem egy hegykői politikus, Varga Norbert. Ő korábban a lakóhelyén már megmérette magát, de alulmaradt.

Donáth Anna (Momentum) és a baloldal más ismert politikusai Sopronban kampányoltak Fotó: MTI/Nyikos Péter

Kiderült az is, hogy nyolc ellenzéki párt és két civil szervezet Veres Pált, a Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület polgármesterjelöltjét támogatja az őszi önkormányzati választáson Miskolcon – erről tegnap sajtótájékoztatón számoltak be a borsodi megyeszékhelyen.

Varga Andrea, a jelöltet támogató egyik szervezet, a Velünk a Város Lokálpatrióta Egyesület elnöke kiemelte: az egyesület és a szövetséges ellenzéki pártok Veres Pál mellett tizenkilenc közös képviselőjelöltet is elindítanak az októberi voksoláson annak érdekében, hogy minden miskolci választókörzetben egyetlen kihívója legyen a jelenlegi városvezetésnek.

Kriza Ákos, aki a Fidesz–KDNP színeiben második ciklusát tölti a város élén, tegnap bejelentette, hogy betegsége miatt nem indul újra a polgármesterségért, a kormánypártok jelöltje a posztra Alakszai Zoltán, aki jelenleg a város jegyzője. Kósa Lajos, a Fidesz országos kampányfőnöke közölte: elfogadták, tudomásul vették Kriza Ákos döntését.

A párt nevében arra kérte a miskol­ciakat, hogy szavazataikkal támogassák jelöltjüket, és segítsék abban, hogy folytatódjon a városban kilenc évvel ezelőtt megkezdett munka. Elmondta: mindent elkövetnek azért, hogy Miskolc fejlődése a továbbiakban is töretlen legyen a mostani sikeres évek után is.

Közben bonyolódik az ellenzék helyzete Esztergomban, az Index arról írt, hogy az Egész Esztergomért Egyesület a DK és a Mi Hazánk támogatásával indít jelölteket. Mint ismert, júliusban már bemutatkozott az ellenzéki pártok által támogatott Cserép János és csapata. Őt akkor a DK is támogatta.

Az Átlátszó eközben arról írt, hogy míg sok szó esik arról, hogyan állnak az ellenzéki tárgyalások a kisebb-nagyobb városokban, a megyei közgyűlések körül nagy a csend. Somogy megyére koncentrálva azt írták: az MSZP és a Jobbik inkább, a DK és a Momentum a viszonylagos EP-sikertől megrészegülve egyáltalán nem hajlik az együttműködésre. Kiemelték: az LMP de facto már 2014-ben megszűnt a megyében.

magyarnemzet.hu
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
 • Szent István-napi gondolatok
  Ennek a vitának egy másik része a Szent Istvánt követő Nyugathoz közeledés és a nemzeti önállóság ma is időszerű és gyakran félreértett vagy félremagyarázott ellentéte.
MTI Hírfelhasználó