Birka ez a nép
Magyarországon csend van
2019. augusztus 11. 23:33

Miért ilyen csendes Magyarország, amikor Csehországban, Lengyelországban, Romániában tüntetések vannak? Tényleg szolgalelkű lenne ez a nép?

Azt talán túlzás lenne mondani, hogy forrong a térség, de erre utaló jeleket mutat. Csehországban több száz városban tüntettek Andrej Babis és kormánya ellen, Romániában a külföldön dolgozó románok szerveztek megmozdulást, Lengyelországban is gyakoriak a tiltakozások. Magyarországon csend van. A rabszolgatörvény elleni tüntetések óta alig történt valami. Érvényesül az „oszd meg és uralkodj” elve.

Örkény Antal szociológus szerint itt hagyománynak tekinthető a szolgalelkűség. ’56 és ’89 hozott ebből egy-egy kimozdulást, de a történelmi megítélése mindkét időszaknak ellentmondásos ma is.

Apátia lenne úrrá az országon?

Tény, hogy tapasztalható egyfajta elfordulás a közélettől. Az emberek jó része feladja a gondolkodás, megértés képességét, szabadságát. A hatalom nem tűri meg a gondolkodást. Van ebben valami Kádár-korszakbeli védekező mechanizmus, viselkedésminta. Úgysem tudunk semmit sem tenni. Akkor minek ugráljunk?

Örkény Antal felhívta a figyelmet arra, hogy a politikai hatalom forrása az egyén. Ha az ember nem hagyja magát „gondolkodtalanítani”, ha részt vesz társadalmi mozgalmakban, ha nem szolgalelkű, akkor az egész társadalom megmutathatja magát.

Gondolkodástalanítás – Ezt csinálja Orbán

klubradio.hu
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Elfogadták a színházak működését is érintő kulturális törvénycsomagot
  Átlátható, kiegyensúlyozottabb, tisztább színház-finanszírozási formát fogunk bevezetni - jelentette ki Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján, az Országházban.
 • A parlamenti agresszió megfékezése
  A jelenlegi balliberális ellenzék szinte napra pontosan egy éve, tavaly december 12. óta sorozatosan felrúgja a parlamenti élet normális menetét.
 • A fővárosiak döntő többsége a Liget-projekt mellett áll
  A tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak hetven százaléka támogatja a Liget Budapest projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló. Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése során nemcsak ikonikus kortárs múzeumi épületekkel gazdagodik Budapest, hanem a Városliget zöldfelülete is megújul és nő a lebetonozott területek parkosításával.
MTI Hírfelhasználó