Birka ez a nép
Magyarországon csend van
2019. augusztus 11. 23:33

Miért ilyen csendes Magyarország, amikor Csehországban, Lengyelországban, Romániában tüntetések vannak? Tényleg szolgalelkű lenne ez a nép?

Azt talán túlzás lenne mondani, hogy forrong a térség, de erre utaló jeleket mutat. Csehországban több száz városban tüntettek Andrej Babis és kormánya ellen, Romániában a külföldön dolgozó románok szerveztek megmozdulást, Lengyelországban is gyakoriak a tiltakozások. Magyarországon csend van. A rabszolgatörvény elleni tüntetések óta alig történt valami. Érvényesül az „oszd meg és uralkodj” elve.

Örkény Antal szociológus szerint itt hagyománynak tekinthető a szolgalelkűség. ’56 és ’89 hozott ebből egy-egy kimozdulást, de a történelmi megítélése mindkét időszaknak ellentmondásos ma is.

Apátia lenne úrrá az országon?

Tény, hogy tapasztalható egyfajta elfordulás a közélettől. Az emberek jó része feladja a gondolkodás, megértés képességét, szabadságát. A hatalom nem tűri meg a gondolkodást. Van ebben valami Kádár-korszakbeli védekező mechanizmus, viselkedésminta. Úgysem tudunk semmit sem tenni. Akkor minek ugráljunk?

Örkény Antal felhívta a figyelmet arra, hogy a politikai hatalom forrása az egyén. Ha az ember nem hagyja magát „gondolkodtalanítani”, ha részt vesz társadalmi mozgalmakban, ha nem szolgalelkű, akkor az egész társadalom megmutathatja magát.

Gondolkodástalanítás – Ezt csinálja Orbán

klubradio.hu
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
 • Szent István-napi gondolatok
  Ennek a vitának egy másik része a Szent Istvánt követő Nyugathoz közeledés és a nemzeti önállóság ma is időszerű és gyakran félreértett vagy félremagyarázott ellentéte.
MTI Hírfelhasználó