A Liga vált a legnagyobb erővé Olaszországban
Szűk másfél évig kormányzott Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom és a Matteo Salvini vezette Liga. A tavaly márciusi választások után, a hosszú viták végére pontot téve alakítottak koalíciót. A bő egy évben Matteo Salvini belügyminiszterként bebizonyította, hogy a migrációt a tengeren is meg lehet állítani, és ezzel átrendezte az erőviszonyokat a kormányon belül.
2019. augusztus 12. 21:27

Mára Matteo Salvini pártja, a Liga vált a legnagyobb erővé, az Öt Csillag Mozgalmat pedig már a baloldali szövetség is megelőzi. Így nem csoda, hogy Salvini borította a koalíciót, és előre hozott választásokat szeretne elérni Olaszországban. Így a Liga válna a kormány legnagyobb hatalmává, sőtak ár egyedül is kormányozhatna.

Matteo Salvininek és pártjának sikerült előnyt kovácsolni az olasz kormányon belül, amellyel Salvini egyrészt bebizonyította az országa iránti felelősségérzetét, rátermettségét és megbízhatóságát – fogalmazott Szabó Dávid, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Hozzátette, másrészt pedig a Liga sikeresen tematizálta azokat a témákat, amelyek az olasz választók körében népszerűek voltak.

Több kérdésben is eredményeket értek el

Mint mondta, ezekben a témákban, különösen a migráció kérdésében sikerült hatalmas eredményeket elérni. Ezzel szemben az Öt Csillag Mozgalomnak olyan portfóliók jutottak, amelyekben nehéz volt gyakorlati előrelépést mutatni. Megjegyezte, Matteo Salvini tartományi szinten is sorra nyerte a választásokat.

Szerinte ez is azt vetítette előre, hogy egy ponton megszakad majd a nagykoalíció, ezért szeretne Salvini most előre hozott választásokat, hogy egy egységesebb és erősebb erő folytassa a kormányzást Olaszországban.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga vezetője (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Daniel Dal Zennaro)

A Liga életében Salvini hozta el a megújulást 

A Liga regionális pártként jött lére még a 80-as években – emlékeztetett Stefano Bottoni történész. A 90-es években egy erősen föderalista és szeparatista hangot ütött meg, és majd csak 2014–2015 hozta el az újítást a párt életében Matteo Salvini személyében. Az Északi Ligából jobboldali, nemzeti pártot faragott, és ráérzett arra, hogy a Dél-Olaszországban szerzett szavazatok sokkal labilisabbak, mint az északon szerzett voksok.

Elmondta, miközben Észak-Olaszországban a pártpolitikai preferenciák viszonylag stabilak akár évtizedeken keresztül is, addig délen négy–öt évenként teljesen átrajzolódik a térkép, és erre érzett rá most Matteo Salvini is.

Szerinte azonban kétséges, hogy lesznek-e választások októberben, mert a politikai válságon és a jogi vitákon túl Salvininek azzal is szembe kell néznie, hogy most a Liga három „ágát” is össze kell tartania.

Az első a Liga hagyományos bázisaként számontartott északi országrész, amely a leggazdagabb olasz vidékek, mint például Lombardia vagy Piemont. A második Liga leginkább Közép-Olaszországot hódította meg, szavazóinak jelentős része volt baloldali szavazó. A harmadik csoport pedig a déli Liga, ahol olyan tényezők is szerepet kapnak, mint a szervezett bűnözés, valamint, hogy az egyes klánok kit támogatnak – sorolta.

Migrációs kérdésben nagy az egyetértés

Szabó Dávid ugyanakkor kiemelte, egy kérdésben azonban nagy az egyetértés, ez pedig a migráció ügye. Szerinte ez valóban megteremtheti a jövőben is a kohéziót a választók között. Úgy véli, ha a következő választáson sikerül Salvininek saját neve alatt kormányt alakítania, akkor ez a siker megteremheti az összetartozás-tudatot a választók körében, és egy nagy nemzeti, jobboldali, konzervatív párt jöhet létre.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • A főváros új vezetése partneri viszonyra törekszik a kormánnyal
  Budapest új vezetése készen áll partneri viszony kialakítására a kormánnyal - hangsúlyozta első nemzetközi sajtótájékoztatóján szerdán Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester. Ezt pénteki hivatalba lépése után levélben jelzi Orbán Viktor miniszterelnöknek, akitől személyes találkozót kér - fűzte hozzá az ellenzéki politikus a Patyolat próbaüzem nevű kulturális befogadó térben tartott eseményen.
 • Amikor Magyarországra migrált nyugati liberálisok döntik el, hogy ki legyen Budapesten a főpolgármester
  Budapesten szavazati joggal rendelkezik 90 ezer olyan európai állampolgár, akik nem beszélnek magyarul, nem rendelkeznek magyar felmenőkkel és egyáltalán nem tetszik nekik a nemzeti érdeket szem előtt tartó politizálás. Ezek a liberális külföldiek viszont meghatározták a főpolgármester-választás kimenetelét. Sőt egyes vélemények szerint el is döntötték azt – írja a Tűzfalcsoport.
 • Kétharmad közelében a kormánypártok
  A mandátumok csaknem kétharmadát megszerezte a Fidesz—KDNP a megyei közgyűlésekben a vasárnapi választáson. A szocialista párt önállóan csupán tizenkét képviselői helyet szerzett, de közben kettő helyett három polgármesterük lett a megyei jogú városokban. Budapesten az ellenzék nyertese egyértelműen az MSZP lett, a párt összesen hat polgármestert ad, így néggyel növelték a kerületi vezetőik számát.
MTI Hírfelhasználó