Kolozsvári pódiumbeszélgetés: a szabadság nincs ingyen
Már pótolhatatlanok azok az intézkedések, amelyeket elmulasztottak a rendszerváltás utáni első években. A változások társadalmi feldolgozása nem történt meg, és az évek múlásával egyre kevesebb az esélye annak, hogy ez megtörténjen.
2019. augusztus 21. 21:11

Egy, az 1989-es kelet-európai rendszerváltozásokról szervezett kolozsvári pódiumbeszélgetés résztvevői szerint tudatosítani kell a mai fiatalokban, hogy az a szabadság, amelybe beleszülettek, nem magától értetődő.

A beszélgetésen olyan erdélyi és magyarországi közéleti személyiségek vettek részt, akik gyermekként élték át az 1989-es változásokat. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélte: a történelem és a tudományos kutatás is részben adós maradt az 1989-es változások feltárásával, nem készültek el azok a művészeti, irodalmi alkotások, és különösen azok a filmek sem, amelyek a széles társadalmi rétegek számára adhatták volna meg a változások élményét. A miniszter úgy vélte: nélkülözhetetlenek a 21. század eszközei ahhoz, hogy a történteket fel tudja dolgozni a társadalom.


Gulyás Gergely
Kép: Szabó Gábor/origo
   
Gulyás Gergely mulasztásnak tartotta, hogy Magyarországon elmaradt a kommunizmus bűneivel szembeni igazságtétel, ennek ellenére örömteli, hogy Magyarországon magyar, és nem román típusú rendszerváltás történt. A legnagyobb különbséget abban látta, hogy Romániában a titkosszolgálatok befolyása hosszú ideig érintetlen maradt. "Az embernek ma is van olyan érzése, hogy ezek a hálózatok tovább élnek, akár generációkon túl is" - tette hozzá.
   
Szinte bizonyítékként hatott e megállapításra az a történet, amelyet Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke mesélt el. Mint megjegyezte: vasárnap, a magyar napok nyitógálája után beszélgetőtársaival egy idős emberre lettek figyelmesek, aki szemmel láthatóan hallgatta beszélgetésüket, majd később figyelmeztette Gergely Balázst, hogy "túl sokat nyüzsög", és megjárhatja, mint Horváth Anna. Az ismeretlen férfi Kolozsvár volt alpolgármesterére utalt, akit nemzetpolitikai okokból figyeltek meg a hatóságok, és több hónapos megfigyelése során egy olyan beszélgetését is lehallgatták, amely alapján a korrupcióellenes ügyészség befolyással való üzérkedéssel vádolta meg, és a bíróság jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Gergely Balázs
Kép: Kiss Gábor/transindex
   
Schiffer András ügyvéd az államszocializmus tovább élő bűnének tartotta, hogy a kelet-európai országokban évtizedekre ellehetetlenítette a kapitalizmussal szembeni kritikus gondolkozást. Emlékeztetett, hogy még a puha kádári diktatúra is képes volt halálba kergetni embereket.Schiffer András

Kép: Szűcs Ágnes/mandiner

   
Schiffer úgy vélte, bármilyen jogos kritika is fogalmazódik meg a mai rendszerekkel szemben, nem helyénvaló párhuzamot vonni a kommunista rendszerrel. Ma ugyanis jogi segítséget lehet kérni, nyilvánossághoz lehet fordulni, vagy másik országba lehet menni, ha valakinek sérelme van. Ezen lehetőségek egyike sem létezett 1989 előtt.

Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) szenátusi elnöke úgy vélekedett, hogy ma már pótolhatatlanok azok az intézkedések, amelyeket elmulasztottak a rendszerváltás utáni első években. Úgy vélte: a változások társadalmi feldolgozása nem történt meg, és az évek múlásával egyre kevesebb az esélye annak, hogy ez megtörténjen.  

Tonk Márton
Kép: kolozsvariradio.ro

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Az Antifa bolsevik szervezet, fasiszta taktikával
  William Barr amerikai igazságügyi miniszter vasárnapi Fox News-interjújában kelt kit az Antifa ellen, kijelentve, hogy a mainstream - fősodor - média által támogatott mozgalom lényegében a bolsevizmussal azonosítható, munkamódszerük pedig fasiszta.
 • Gyurcsányi furfang, Fekete-Győr vergődés
  Gyurcsány egy egyszerű trükkel leszerelte a momentumos követeléseket. Fekete-Győrék nevetségesen kapálóznak a gátlástalan DK-elnök hálójában.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
MTI Hírfelhasználó