Tovább nő a feszültség a migránsok miatt a Balkánon
Ismét egyre több a feszültség és az erőszak a migránsok miatt a Balkánon. Néhány napja Boszniában, a horvát határ közelében támadtak rá egy fiatal, helyi nőre. Elvették a pénzét és a mobilját, majd szexuálisan is zaklatták. Görögországban egy afgán fiatal késelte halálra egyik társát. Az érintett országok folyamatosan kongatják a vészharangot. Azt mondják: nem tudják kézben tartani a helyzetet. A gondot fokozza, hogy mindenhol túlzsúfoltság van a táborokban – hangzott el az M1 Híradójában hétfőn.
2019. augusztus 26. 16:18

Fékezés nyomai és szanaszét hullott holmi – ez maradt a vasárnap hajnali baleset után, amikor egy migránsokat csempésző kisbusz Horvátországban lesodródott az útról, és a Kulpa folyóba borult. Szemtanúk szerint a rendőrök meg akarták állítani a sofőrt, ám ő fékezés helyett gázt adott és a folyóba hajtott. Az egyenruhások tizenegy migránst mentettek ki a vízből, egy nő belehalt sérüléseibe. A német rendszámú autó sofőrje pedig elmenekült. A rendőrség elfogadóparancsot adott ki szerb állampolgárságú embercsempész ellen. A horvát hatóságok közlése szerint tavalyhoz képest idén már 200 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma. Az év első hét hónapjában már mintegy 9 és fél ezer hasonló esetet regisztráltak és több mint 500 embercsempésszel szemben kellett intézkedniük, ez a duplája az egy évvel korábbi adatnak.

Migránsok támadtak helyi lányra Bihácson

A helyzeten nem javított az sem, hogy Bosznia-Hercegovinában néhány hónapja épp a horvát határ közelében alakították ki a Vucjak befogadótábort. A bevándorlókra a nap nagy részében kijárási tilalom vonatkozik, de ez sem tudja megakadályozni a határátlépési kísérleteket. A szigorra azért is szükség volt, mert Bihácson jelentősen megnőtt a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma. A legutóbb néhány napja történt incidens. Két bevándorló egy 23 éves helyi lányra támadt rá. A helyi sajtó beszámolója szerint éjszaka követni kezdték az utcán, majd amikor utolérték, elvették a pénzét és a mobilját is. A lány szexuális erőszak kísérlete miatt is feljelentést tett a rendőrségen. A migránsokat azonban azóta elkapták. 2019 eleje óta már több mint 21 ezer határsértő érkezett Bosznia-Hercegovinába, Nermin Kljajić, az Una Sana Kanton belügyminisztere szerint ebből is látszik, hogy jelentősen nőtt a nyomás tavalyhoz képest. A bosnyák hatóságok nem tudják megvédeni országuk határait, a migránsok így nem ütköznek komoly akadályokba, amikor kelet és dél felől megpróbálnak bejutni az országba.

Görögországban is egyre rosszabb a helyzet

A görög szigetekre is folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli hajók. Csütörtökön és pénteken is mintegy 300-an kötöttek ki ezeken. A legfrissebb adatok szerint itt már csaknem 23 ezren vannak a befogadótáborokban. A legtöbb helyen jelentős a túlzsúfoltság. Számosz-on például több mint 4000 migráns él egy olyan táborban, amelynek kapacitása csak 650 fő. Leszbosz szigetén sem jobb a helyzet. A Mória táborban ugyanis hétezren vannak, miközben fele ekkora a tábor befogadóképessége. A konfliktusok éppen ezért rendszeresek. Múlt szombaton itt egy afgán tinédzser késsel támadt rá három társára, akik közül egyikük halálos sebet kapott. Az M1 szerint gyakoriak emellett a verekedések és a gyújtogatások is. A bevándorlásügyekért is felelős minisztérium egyik vezetője a napokban mindezekről úgy fogalmazott, a migráció problémája már meghaladja az ország képességeit, és Görögország már nem tudja egyedül kézben tartani a helyzetet.

M1
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó