Szeptemberben kész az M2-es
Még szeptemberben átadják a forgalomnak a négysávosra bővített ­M2-es autóutat a főváros és Vác között — tudta meg a Magyar Nemzet. A járművek ugyan haladhatnak, de a kivitelezők még hónapokig dolgoznak az út mellett, sőt kisebb terelések is lehetnek. Közben zajlik az előkészítése az M2-es meghosszabbításának a magyar—szlovák határig.
2019. szeptember 8. 14:07

E hónap végén használatba vehetik az autósok a négysávosra bővített, az M0-s csomópontjától Vác déli kihajtójáig megépülő M2-es autóutat – olvasható abban a levélben, amelyet a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) küldött Dunakeszi polgármesterének.

A tájékoztatás szerint a NIF és a Magyar Közút támogatja, hogy az M2-es gyorsforgalmi úton az M0-s és a Dunakeszi–Fót forgalmi csomópont között óránként legfeljebb 80 kilométeres sebességgel, onnantól Vác déli csomópontjáig óránként 110 kilométeres sebességgel haladhasson a forgalom. Az, hogy mi lesz az engedélyezett sebességhatár, az a közlekedési hatóság, a rendőrség és a katasztrófavédelem helyszíni szemléje után dől el.

Bár a járművek szeptember 30-tól már használhatják a kétszer két forgalmi sávot, a kivitelezők még dolgoznak a területen, és kisebb korlátozásokra számítani lehet. Például azért, mert az elválasztó-terelő elemeket október elején emelik majd be, a gödi csomópont gyorsítósávjait november második feléig még építik, ráadásul az úttesten kívül is dolgoznak a kivitelezők, ezért kisebb terelés, sávlezárás továbbra is előfordulhat.

Terelés. Az autóút bővítése még 2017 májusában kezdődött Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nemcsak az M2-esen zajlik a véghajrá, hanem a 2-es főúton is folynak a munkálatok. Alsógöd és Dunakeszi-gyártelep között épül a 2,5 kilométeres átkötés a településeken átvezető régi 2-es és az M2-es között. Ez összesen három új felüljáróval épül meg, hidak vezetnek mind a két közút, valamint a váci vasútvonal pályája felett is.

A fővárost Váccal összekötő gyorsforgalmi út négysávosítása 2017 májusában kezdődött. Az M2-es (korábbi nevén 2/A elkerülő út) eredetileg két, együttesen 6,2 kilométeres szakaszon négysávosnak épült, míg másik 13,4 kilométeren kettő plusz egy, illetve kétszer egy sávon haladt a forgalom. A főváros északi agglomerá­ciójában azonban jelentősen nőtt a lakosság száma az elmúlt évtizedben, a közutak forgalma megnövekedett, és a váltakozó számú sávok miatt az ­M2-es igen balesetveszélyessé vált.

Eközben elkezdheti a tárgyalásokat a magyar és a szlovák kormány a Vác–Hont–Sahy (Ipolyság)–Zólyom autópálya megépítéséről. Legelőször a határmetszéspont megállapítása a feladat – áll a Magyar Közlöny közelmúltban megjelent számában. Lapunkat korábban úgy tájékoztatta a szaktárca, hogy egyelőre nincs napirenden az M2-es meghosszabbítása a határig, mert a szlovák fél nem mutat nyitottságot a csatlakozó gyorsforgalmi út megépítésére.

Akkor úgy tűnt, hogy egy másik gyorsforgalmi kapcsolatot, a szintén hamarosan forgalomba helyezhető, négysávosított 21-es főutat részesítik előnyben, amely az M3-as autópályát és Salgótarjánt köti össze, ahonnét csak néhány kilométerre van Somoskőújfalu határátkelője. Úgy tudjuk, az is felmerült, hogy a tervbe vett Bicske–Esztergom gyorsforgalmi útnak, vagyis az ­M100-as­nak a meghosszabbításában Esztergomnál új autópályahídon lépi majd át az észak–déli irányú forgalom a magyar–szlovák határt.

 

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Szijjártó: a globális biztonság forog kockán
  Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottság 3. miniszteri szintű ülésén Bangkokban.
 • Kövér: kiválóak a magyar-török kapcsolatok
  Az ukrán-orosz háború hatásairól és veszélyeiről, valamint a magyar-török kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mustafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke szerdán Budapesten.
 • Nemzeti konzultáció az EU-szankciókról
  A kormány szerdai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését: nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebookon.
MTI Hírfelhasználó