Erős jelölt Trócsányi
Von der Leyen ma délben tart sajtótájékoztatót, amelyen a biztosi tárcák sorsa is nyilvánosságra kerül. A leendő elnök választottjai között meglepetések aligha akadnak.
2019. szeptember 10. 11:19

Ursula von der Leyen tegnap nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság lehetséges tagjainak listáját. A leendő elnök választottjai között meglepetések aligha akadtak: a brüsszeli sajtó korábban már valamennyi tagállam jelöltjének kilétét felfedte, a személyi kérdéseknél pedig fontosabb lesz a biztosoknak juttatandó uniós portfólió. Ahogy arra számítani lehetett, Magyarországot a testületben Trócsányi László volt igazságügyi miniszter képviselheti. Von der Leyen ma délben tart sajtótájékoztatót, amelyen a biztosi tárcák sorsa is nyilvánosságra kerül. Trócsányi egybehangzó információk szerint végül a humanitárius segélyezés és katasztrófavédelem területét felügyelheti majd.

Támadásokra számíthat a volt igazságügyi miniszter Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ugyanakkor korántsem eldöntött, hogy a november elsejével munkába álló bizottság egytől egyig Von der Leyen jelöltjeiből áll majd. Szeptember végétől ugyanis az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai is meghallgatják a politikusokat, és ítélkeznek a biztosi alkalmasságuk felett. Az egyre szélesebb hatáskörökkel rendelkező EP nem fog kesztyűs kézzel bánni egyes jelöltekkel. A londoni Financial Times például már közvetlenül a májusi választások után arról cikkezett, hogy „a fekete bárány” tagállamok, így Magyarország, Lengyelország és Olaszország (akkor még a Matteo Salvini-féle Ligával a kormányon – a szerk.) delegáltjai vért izzadnak majd a meghallgatásokon. A közelmúltban a papírformának megfelelően a parlament egyes szocialista és liberális politikusai is tiltakoztak Trócsányi személye ellen, tegnap például az MSZP-s Újhelyi István „vonta meg támogatását” a volt igazságügyi miniszert is soraiban tudó testülettől.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja tegnap közleményben üdvözölte a jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Trócsányi jelölését, s arra figyelmeztettek: a szocialista, liberális, zöld- és kommunista frakciók minden eszközzel támadni fogják a biztosjelöltet, az „elvtelen támadásokban” pedig a magyarországi ellenzék EP-képviselői biztosan élen járnak majd. Parlamenti források szerint ugyanakkor az akadémiai és diplomáciai körökben is ismert Trócsányinak aligha van oka az aggodalomra, mert erős jelöltnek számít.

Judi Tamara (Brüsszel)
 
magyarnemzet.hu
MTI Hírfelhasználó