Erős jelölt Trócsányi
Von der Leyen ma délben tart sajtótájékoztatót, amelyen a biztosi tárcák sorsa is nyilvánosságra kerül. A leendő elnök választottjai között meglepetések aligha akadnak.
2019. szeptember 10. 11:19

Ursula von der Leyen tegnap nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság lehetséges tagjainak listáját. A leendő elnök választottjai között meglepetések aligha akadtak: a brüsszeli sajtó korábban már valamennyi tagállam jelöltjének kilétét felfedte, a személyi kérdéseknél pedig fontosabb lesz a biztosoknak juttatandó uniós portfólió. Ahogy arra számítani lehetett, Magyarországot a testületben Trócsányi László volt igazságügyi miniszter képviselheti. Von der Leyen ma délben tart sajtótájékoztatót, amelyen a biztosi tárcák sorsa is nyilvánosságra kerül. Trócsányi egybehangzó információk szerint végül a humanitárius segélyezés és katasztrófavédelem területét felügyelheti majd.

Támadásokra számíthat a volt igazságügyi miniszter Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ugyanakkor korántsem eldöntött, hogy a november elsejével munkába álló bizottság egytől egyig Von der Leyen jelöltjeiből áll majd. Szeptember végétől ugyanis az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai is meghallgatják a politikusokat, és ítélkeznek a biztosi alkalmasságuk felett. Az egyre szélesebb hatáskörökkel rendelkező EP nem fog kesztyűs kézzel bánni egyes jelöltekkel. A londoni Financial Times például már közvetlenül a májusi választások után arról cikkezett, hogy „a fekete bárány” tagállamok, így Magyarország, Lengyelország és Olaszország (akkor még a Matteo Salvini-féle Ligával a kormányon – a szerk.) delegáltjai vért izzadnak majd a meghallgatásokon. A közelmúltban a papírformának megfelelően a parlament egyes szocialista és liberális politikusai is tiltakoztak Trócsányi személye ellen, tegnap például az MSZP-s Újhelyi István „vonta meg támogatását” a volt igazságügyi miniszert is soraiban tudó testülettől.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja tegnap közleményben üdvözölte a jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Trócsányi jelölését, s arra figyelmeztettek: a szocialista, liberális, zöld- és kommunista frakciók minden eszközzel támadni fogják a biztosjelöltet, az „elvtelen támadásokban” pedig a magyarországi ellenzék EP-képviselői biztosan élen járnak majd. Parlamenti források szerint ugyanakkor az akadémiai és diplomáciai körökben is ismert Trócsányinak aligha van oka az aggodalomra, mert erős jelöltnek számít.

Judi Tamara (Brüsszel)
 
magyarnemzet.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Rétvári: ez a nyár a hajózásról szól a Dunakanyarban
  Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának arlamenti államtitkár, KDNP-s országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy volt olyan nap, amikor 3800-an utaztak ezeken a hajókon. Idén nyáron már több mint 50 ezren választották ezt a lehetőséget.
 • Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet
  Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet - hangsúlyozta a kormányszóvivő kedden Budapesten, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.
 • Sétálóidőn az örök emberi értékek égető hiányáról
  Az olvasók egy része továbbra is megmaradt homo morálisnak, akit az erkölcs, az istenhit, élet és halál, vagy éppen a szűkebb és tágabb közösségek iránti elkötelezettség vezérel. Nyilván ők keresik ezeket az értékeket az irodalomban. Nekik tehát bízvást ajánlhatom a kötet olyan novelláit, mint például a Mennybemenetel, A repedés vagy az Úton, amelyekben a talmi cinizmus helyett a mai társadalomról, az örök emberi értékekről vagy azok égető hiányáról van szó.
MTI Hírfelhasználó