Tud-e elégedetlenséget gerjeszteni?
2019. szeptember 13. 00:23

Jelenleg többen elégedettek Tarlós István főpolgármester munkájával, mint akik bírálják, így Závecz Tibor közvélemény-kutató szerint attól függhet Karácsony Gergely győzelme, hogy tud-e elégedetlenséget gerjeszteni.

A Závecz Research augusztus végén készült felmérése szerint Tarlós István (Fidesz-KDNP) 38, Karácsony Gergely, az ellenzéki előválasztás győztese pedig 33 százalékon áll. Mennyire behozható ez a lemaradás? Závecz Tibor, a közvélemény-kutató alapító-ügyvezetője szerint ez attól függ, hogy sikerül-e elégedetlenséget gerjeszteni.

Ugyanis a 24.hu-n közölt felmérésben az látszik, hogy Tarlós István 9 éves tevékenységét mérlegre téve többen elégedettek (55 százalék), mint elégedetlenek (41 százalék). Ezt némileg árnyalja, hogy az elégedetlenek nagyobb arányban mennének el szavazni, az elégedettség kicsit elkényelmesít.

A kutatásból az derült ki, hogy az ellenzéki szavazók 25 százaléka is elégedett Tarlós Istvánnal, ez nem azért van Závecz Tibor szerint, mert attól tartanak, hogy ha nem ő nyer október 13-án, akkor nem jönnek a források. Inkább azért, mert Tarlós képe az, hogy technokrata városvezető, aki nem bocsátkozik ideológiai harcokba, elég régóta a polgármesterség a meghatározó vele kapcsolatban (előbb kerületi, majd fővárosi). Ez a 25 százalék tehát respektálja a várost működtető öt évét, de ettől még nem biztos, hogy szavazói lesznek.

Arra is rákérdeztünk, hogy Tarlós István megítélése jobb Pesten (56 százalék), mint Budán (46 százalék), pedig Buda számít inkább jobboldalinak. Závecz Tibor szerint a budai keresztény, konzervatív szavazók ideológiai alapon választják a Fideszt, míg Pesten az említett városműködtetői kép miatt támogatják a jelenlegi főpolgármestert.

Beszélt arról is: tévhit, hogy Puzsér Róbert indulása veszélyezteti Karácsony Gergely győzelmi esélyeit, mert a publicista szavazói rendszerkritikusak, nem támogatják se Tarlóst, se Karácsonyt, lehet, hogy nem is mentek volna el. Berki Krisztián támogatóinak lényegtelen a politika, ők egy celebet kedvelnek. Az a kormánypárti kampány, hogy ezt a három embert próbálják összetolni, Závecz szerint az ellenzékre nem hat, inkább a fideszesek harci kedvét próbálja felkorbácsolni.

Karácsony esélye az, ha nő az elégedetlenség

klubradio.hu
Címkék:
  • Orbán: A baloldal be akarja hozni a migránsokat
    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.
  • A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítása a fő cél
    A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítását említette a három hét múlva esedékes önkormányzati választások előtti legfőbb feladatnak egy szombati budapesti sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely.
  • Felívelő korszak elején az ország
    Magyarország megmutatta, hogy sikeres lehet a családokra építő és a bevándorlást elutasító politika, emiatt támadják hazánkat Brüsszelben. Demokratának lenni azonban annyit jelent, hogy nem félünk, ezért kiállunk az igazunkért – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Judit, akit az igazságügyi miniszteri feladatairól és a közelgő önkormányzati választásról is kérdeztünk.
MTI Hírfelhasználó