Kövér László: megújítani Európa szellemi önvédelmét
"A 21. századi politikai és értékrendi küzdelemben a szellemi önvédelem képessége nélkül Európa, valamint az európai emberek és nemzetek egyaránt vesztésre vannak ítélve" - jelentette ki a házelnök. Csak a szellemi önvédelemből sarjadhat ki az a politikai önvédelem, amely megvédheti Európát az európai emberek és nemzetek számára.
2019. szeptember 13. 18:34

Közép-Európa nemzetei képesek megújítani Európa szellemi önvédelmét, és ezzel megerősíteni az európai politika önvédelmi képességét - jelentette ki, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a felvidéki Selye János Egyetem (SJE) ünnepi tanévnyitóján Révkomáromban, ahol köszöntőt mondott pénteken.

Az egyetlen felvidéki magyar egyetem, a révkomáromi Selye János Egyetem (SJE) 15 éve kezdte meg működését. Az ünnepi tanévnyitón - amelyet az intézmény teljesen megtelt dísztermében tartottak - több anyaországi és felvidéki magyar, illetve szlovák politikust, diplomatát, egyházi személyiségeket, más felsőoktatási intézmények vezetőit és ismert közéleti személyiségeket is látni lehetett.
   
Kövér László bevezetőjében rámutatott: Közép Európában egy tanévnyitó nemcsak az oktatási munka folytatása, hanem egy megújuló esély is arra, hogy a térség nemzetei az iskoláik és egyetemeik által biztosabbá és jobbá tegyék a jövőjüket a szülőföldjükön.
   
A házelnök történelmi példákat felidézve megállapította: korábban Közép-Európában amikor valaki nyert, a szomszédja valamit veszített. Hozzátette: ma azonban "változóban a történelmi széljárás", és a mai fiatalok nemzedékének adatik meg először a felismerés, hogy szülőföldjük nem attól lesz biztonságosabb, hogy legyőzik szomszédjaikat, hanem attól, ha Közép-Európa nemzetei együttműködve, közösen győzik le mindazt, ami napjainkban Közép-Európát fenyegeti.
   
"Közép-Európa nemzetei meg tudnak birkózni mindazzal, ami fenyegeti őket, ha felismerik, hogy a térség közös" - szögezte le Kövér László. Kifejtette: azon erők ellen kell védekezni, amelyeknek az a céljuk, hogy elvonják az európai embereknek azt a jogát, hogy saját anyagi és szellemi erőforrásaik felett szabadon rendelkezhessenek. Kiegészítette: ehhez a célhoz vezető eszköz az európai keresztény kultúra szétzilálásának kísérlete, az európai demokratikus rend átalakítási terve, és az európai nemzetállamok felszámolásának szándéka.
   
"A 21. századi politikai és értékrendi küzdelemben a szellemi önvédelem képessége nélkül Európa, valamint az európai emberek és nemzetek egyaránt vesztésre vannak ítélve" - jelentette ki a házelnök. Elmondta: csak a szellemi önvédelemből sarjadhat ki az a politikai önvédelem, amely megvédheti Európát az európai emberek és nemzetek számára, ezért az államok és pedagógusok felelőssége abban a kérdésben összegezhető, hogy az oktatási intézmények erősítik vagy gyengítik a közösségek szellemi önvédelmi készségét és képességét. Erre a kérdésre pedig úgy lehet jó választ adni, hogy a jövő nemzedékből nyitott, de nemzetileg elkötelezett és a másik nemzet megbecsülésére és a vele való együttműködésre kész vezető réteget nevelnek, ami a fennmaradás előfeltétele a 21. században.
   
"Közép-Európa nemzetei képesek megújítani Európa szellemi önvédelmét, és ezzel hozzájárulni az európai politika önvédelmi képességének megerősítéséhez is" - szögezte le Kövér László.
   
"A 15. tanévnyitón is hálával emlékezünk azokra, akik 1990-ben magyar egyetemet álmodtak az akkor még Csehszlovákiában élő magyarságnak. Köszönjük Duray Miklós, Popély Gyula és néhai Sidó Zoltán egykori magyar parlamenti képviselőknek az akkor elindított küzdelmet, amely 14 esztendő után, 2004-ben Szlovákiában a Selye János Egyetem megalakulásával hozta meg gyümölcsét" - jelentette ki Kövér László.
   
"Köszönjük a felvidéki magyaroknak, hogy nem mondtak le az egyetem álmáról, köszönjük az egyetem tanári karának, hogy az elmúlt másfél évtizedben mintegy nyolcezer magyar fiatal nyert felsőoktatási képzést az egyetem falai között" - folytatta. Szavai szerint az elmúlt másfél évtizedben az élet bebizonyította, hogy a felvidéki magyar egyetem korabeli ellenzőinek nem volt igazuk: a Selye János Egyetem nem veszélyezteti, hanem erősíti Szlovákiát, Szlovákia nem veszített, hanem nyert - nyolcezer értékteremtő ifjú polgárt nyert - a felvidéki magyar egyetemmel.
   
Juhász György, az egyetem rektora a megnyitón azt mondta: az intézmény létrejöttével a magyar közösség évtizedes álma vált valóra, és az elmúlt 15 évben elvégzett munka igazolta az intézmény létjogosultságát.
   
Az SJE alapításáról szóló törvényt 2003. október 23-án hagyta jóvá a pozsonyi törvényhozás, az oktatási intézmény 2004 szeptemberében nyitotta meg kapuit. Az SJE eddigi fennállása alatt több mint 8 ezer diplomát adott ki, az intézményben az idén csaknem ezernégyszázan az alapképzés keretében, közel négyszázan a mesterképzés keretében, és több mint húszan doktorandusz képzésen végzik tanulmányaikat.

 

Kövér: a tét, hogy alkalmas, hozzáértő és tisztességes képviselőket választunk-e

Az önkormányzati választás tétje, hogy alkalmas, hozzáértő és tisztességes embereket küldenek-e a polgárok a képviselő-testületekbe - mondta az Országgyűlés elnöke pénteken Budapesten, a XVII. kerületben tartott lakossági fórumon.

Kövér László úgy fogalmazott: az ellenzék egy politikai háború egy csatájaként készül az önkormányzati választásokra. Azt tűzték ki célul, hogy minél több településen hozzanak létre "enklávékat, bunkereket", ahol erőt gyűjtenek, és ahonnan 2022-ben majd kitörnek és megtámadják a központi kormányzatot - fűzte hozzá a házelnök.
   
Az ellenzéket értékelve kifejtette: azzal akarják az embereket mozgósítani, és elérni, hogy a jelöltjeikre szavazzanak, hogy ez eszköz a hatalom visszaszerzésére.
   
Kövér László azt mondta, az ellenzék vezérfiguráit "Gyurcsány Ferencnek és Dobrev nem Gyurcsányné Klárának hívják". Ha vannak olyanok, akiknek nincs helyük a közéletben, az Gyurcsány Ferenc és csapata, "ott ártottak ennek az országnak, ahol lehetett" - jelentette ki a Fidesz országos választmányának elnöke.
   
A Jobbik 2017-es közleményét is idézte, miszerint a Jobbik semmilyen baloldali párttal nem fog össze a jövőben, és kitért a szocialista Mesterházy Attila 2012-es szavaira, miszerint fasisztával nem szívnak egy levegőt, a fasizmus vírus, és a Jobbik a vírusgazda. Arról, hogy a radikális fordulatnak milyen eszmei alapjai vannak, elfelejtették értesíteni a választókat - jegyezte meg.
   
Karácsony Gergelyről, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjéről úgy vélekedett: a maga módján a jelképe a mai ellenzék állapotának. Megjegyezte: Tarlós István úgy lett a főváros vezetője, hogy azt megelőzően húsz évig a III. kerület közmegbecsülésnek örvendő vezetője volt. Karácsony Gergely mögött nincs húsz év, csak öt, de megadatott, hogy "megtudjuk, mire képes". Zugló gyakorlatilag csődben van, káosz van a kerületben - közölte a házelnök.
Kövér László kiemelte: "aki háborúra készül", nemcsak felelőtlen, hanem ostoba is, és azt kockáztatja, hogy településének ügyeit a leghatékonyabban tudja intézni.

Fontosnak nevezte, hogy a polgármesterek és a képviselő-testületek együtt tudjanak működni a helyi közösséggel, annak képviselőivel, "és az sem baj", ha együtt tudnak működni az ország demokratikusan megválasztott kormányával.

Az Országgyűlés elnöke azt mondta: ők is jobban tudnak együttműködni azokkal, akik nem ellenséget látnak bennük, hanem partnert, és "nem ment el minden polgármesternek az esze csak azért, mert baloldali". Ezzel együtt van jelentősége annak, hogy milyen színű az országos politikai térkép - tette hozzá.
Hangsúlyozta: a választások tétje, hogy alkalmas, hozzáértő és tisztességes embereket választanak-e a képviselő-testületekbe.

Kitért arra, hogy 2011 és 2014 között különösen látványos volt az önkormányzatok támogatása, gyakorlatilag a csőd széléig el voltak adósodva, 1370 milliárdba került az adósság kiváltása.

A helyi kormánypárti jelöltről, Horváth Tamásról azt mondta: alkalmas, hozzáértő és tisztességes, aki megfelelő vezetője lehet ennek a kerületnek. Kövér László hozzátette, kevés olyan települést ismer, ahol olyan magasan van a mérce, mint Rákosmentén, a XVII. kerületben. Méltatta a jelenlegi polgármester, Riz  Levente teljesítményét, és mielőbbi gyógyulást kívánt neki.

A házelnök közölte: az önkormányzati választás tétje, hogy folytatódik-e a nyugodt, békés, építő munka, amit Riz Levente neve fémjelzett, vagy pedig a kerület egy csatatérré válik, "amivé az ellenzék az önkormányzatokat tenni szeretné".
 

MTI
MTI Hírfelhasználó