Hollómese
Mindenki ismeri La Fontaine meséjét, melyben a róka kiravaszkodja a holló csőréből a sajtot. Ha az ifjabbak közül valaki mégsem, akkor sürgősen pótolja. Alapsztori.
2019. szeptember 18. 16:07

Macron, már az óvodában hallhatta zseniális honfitársa példázatát, nyilván meg is értette, s úgy fest, szívesen alkalmazná. Természetesen ő a róka, a V4 a holló, a sajt pedig a visegrádiak mindeddig megőrzött uniós akcióegysége.

Kezdjük távolabbról.

Az égető uniós kihívások közül Macronék (értsd, a németek is) a brexitet legföljebb enyhíteni képesek csak, megoldani (egyelőre?) nem. Az olasz melót viszont elvégezték, Rómában megint Brüsszelre hangolt kormány van, gyengus ugyan, de legalább a „miénk”. Kérdés, meddig tudják az ötcsillagos-ballib koalíciót kitartani… Nyilván csak időlegesen, de ez most édes mindegy. A politikában az egyik, ha nem a legfontosabb időegység, a pillanat.

S persze itt vannak még problémának a szokatlanul egységes visegrádiak. Nem érdemes minduntalan ostrom alatt tartani őket, csináljuk innentől kezdve máshogy, mert egy ostromlott várban mindig nagyobb a kohézió. Föl kell hát lazítani. A bizottsági posztok (folyamatban lévő) elosztásánál van der Leyenék már ezt a „máshogy” taktikát alkalmazzák. Komoly és testre szabott pozíciókat adnának a visegrádiaknak, összpontosítsanak csak azokra, energiaigényes feladat mindegyik, és nem mellékesen számon is kérhető.

Kezdjük el továbbá hirtelen dicsérni a régió legaktívabb politikusát, a magyar miniszterelnököt. Mondjuk róla azt, neki van egyedül átfogó koncepciója, amivel persze nem kell mindenben egyetérteni, de mégis: másnak nincs, csupáncsak neki. Hátha ez a dallam, a többieknek nem tetszik majd igazán, hiszen amint azt a históriából tudjuk (illetve tudják), a magyar kártya errefelé mindig megjátszható.

Macron széles körben közre adott és hangsúlyosan hízelgő minapi véleménye Orbánról aligha véletlen. Mint ahogy Merkel asszony korábbi soproni vizitje sem volt az, avagy komolyan hiheti valaki, hogy ne hangolták volna össze a kettőt? Kizárt dolog.

De ha még mindig kételkednénk, olvassuk csak el a derék Juncker úr szintén elég friss nyilatkozatát. Megrovó szándékkal elszánt nemzeti politikusnak nevezi ebben Orbánt, aki semmi mást, kizárólag csak saját „önző nemzeti érdekeit” képviseli. Ergo, sugallja Juncker, senki sem bízhat meg benne Európában, következésképpen a visegrádiak sem.

Igaz, Juncker úr máskor is összehordott már hetet-havat, de ez most más. Szép magyarsággal mondva, ez most időzítve van. Macronék egészen bizonyosan egyeztettek vele, ami nem is lehetett túlságosan nehéz. Komplexen kell dicsérni valakit, úgy, hogy közben rámutatunk, milyen veszélyes ember – ami rafinált összjátékot igényel. A lényeg az, hogy az uniós polgár előbb-utóbb föltegye gyanakvó kérdését: akkor Orbánnal most, hogy is van ez?  

Sosem árt tehát józanul hallgatni a különféle dallamokat, és meghallani az összhangzat fonákját is. Vagy lehet, hogy tévedek, s Brüsszelben tényleg valami merőben új mainstream-politika kezdődne el? (Ámbár, ugyan mitől…?)

De akár így, akár úgy, a régiónak kár volna bedőlnie holmi ravaszkodásoknak.

Még a holló csőrében a sajt.

Galló Béla

politológus

mozgasterblog.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Niedermüller nekiment az egyházaknak Erzsébetvárosban
  A VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter botrányt okozó nyilatkozata óta most tartottak először képviselőtestületi ülést az Erzsébetvárosban. Várható volt, hogy szóba kerül a polgármester nagy felháborodást keltő kijelentése a fehér, keresztény, heteroszexuálisokról, a DK-s kerületvezetés keresztény egyházak iránt viselt ellenszenve azonban tettekben is megmutatkozott.
 • Nem vár a végtelenségig a Fidesz az EPP válaszára
  Az Európai Néppárt tegnap még nem reagált az Orbán Viktor által jegyzett, a néppárt vezetőségének is eljuttatott memorandumra, ám a néppárt spanyol, olasz és francia tagpártjai szívesen vették a reformot sürgető szavakat.
MTI Hírfelhasználó