Példátlan tempóban fejlődnek Magyarország települései
A Modern városok program 269 fejlesztésének harmada részben vagy egészben már készen van, illetve idén fejeződik be, és a hátralévő beruházások zöme várhatóan megvalósul a következő években — tájékoztatta a Magyar Nemzetet Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Augusztus végéig több mint 1456 mil­liárd forintot fizettek ki a folyamatban levő programelemekre, ezek több mint kétharmada hazai forrás. Az összesített forrásigény még változhat.
2019. szeptember 19. 11:22

Csaknem 1456 milliárd forintot fizettek ki augusztus végéig a Modern városok program fejlesztéseire, ebből több mint 1028 milliárd forint volt a hazai, míg 428 milliárd forint az európai uniós forrás – tájékoztatta lapunkat a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a program jelenleg 269 fejlesztést tartalmaz, és ezek forrásigénye együttesen meghaladja a 3900 milliárd forintot; az összeg kétharmada hazai forrás. A beruházások döntő többsége a következő években megvalósul.

A legtöbbe a szegedi fejlesztések kerülhetnek, a csongrádi megyeszékhelyen az egyes programelemek összesített forrásigénye meghaladhatja az 532 mil­liárd forintot, de a tervek szerint a békéscsabai beruházásokra is több mint 467 milliárd forintot költenek. Ebben a lokális programokon kívül a városokat érintő nagy közlekedési beruházások is szerepelnek.

 

Sopron is nyertes, hiszen megújul a történelmi belváros Fotó: Kurucz Árpád

A Modern városok programban 28 nagyobb közút-, illetve négy vasútfejlesztés kapott helyet, amelyek összesen több mint 2353 milliárd forintba kerülnek. A programban 690 kilométernyi gyorsforgalmi út és autópálya épül, emellett nyolc városban fejlesztik a tömegközlekedést.

Az infrastrukturális beruházások mellett turisztikai és sportelemek is bekerültek a programba, így például az egri és a diósgyőri vár (alsó képünkön), valamint Sopron történelmi belvárosának felújítása.

A fejlesztések zöme már folyamatban van, emellett 21 program­elemnél zajlanak a szakmai egyeztetések, így az összesített forrásigény még változhat. Összesen 62 beruházásról mondható el, hogy megvalósult vagy annak programelemei teljeskörűen elkészültek, 23 fejlesztés várhatóan az idén fejeződik be. Átadták már például a felújított egri Bárány István Sportuszodát is.

Fotó: MTI/Komka Péter

– Magyarország nagyvárosai soha nem kaptak még akkora támogatást fejlesztésekre, beruházásokra és közösségi céljaik megvalósítására, mint amilyet a Modern városok programon keresztül az Orbán Viktor vezette kormány nyújt részükre – mutatott rá Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos szerint a megvalósuló fejlesztések kiemelt szerepet töltenek be abban, hogy a magyar városok 21. századivá válhassanak. Szavai szerint a program hozzájárul a térség fejlődéséhez, az ott élők életminőségének javításához. Hozzátette: a fejlesztések nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális, gazdasági, kulturális, sportcélú, oktatási, egészségügyi, illetve turisztikai beruházásokra.

– A program stratégiai jelentőségű fejlesztések gyűjteménye, amelyeket az adott megyeszékhellyel együttműködve, belátható időn belül kíván a kormány megvalósítani. A program elindítására azért volt szükség, mert a rendszerváltást követően – különösen a 2002 és 2010 közötti balliberális vezetés érájában – háttérbe szorult a vidéki nagyvárosok tudatos, támogatott fejlesztése – jelentette ki lapunknak Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

Elmondása szerint a 2010 utáni nemzeti kormányok által újragondolt vidékfejlesztési stratégia nemcsak felismerte az elődök hibáit, hanem direkt módon orvosolja is azokat. – Egy-egy infrastrukturális beruházás az adott megyei jogú város és környezete elvárásai szerint valósul meg, ráadásul az intézkedések nemcsak a helyi, hanem az országos tervekkel összhangban egészítik ki egymást.

A program legnagyobb előnye az egy időben történő fejlődés – amely 5-10 éves időtávokban valósulhat meg – biztosítása az ország városaiban. A fejlesztések forrásigénye és anyagi háttere a központi költségvetésből biztosított, emiatt nemcsak kiszámítható, de teljesíthető is egyben minden intézkedés – fejtette ki a politológus.

– Százévente egyszer fordul elő, hogy a nagyvárosok olyan lehetőséget kapnak, mint amilyen támogatásban részesített minket a kormány az elmúlt években azzal, hogy meghallgatta kérésünket, aminek köszönhetően a Modern városok programon belül az évszázad beruházásait indíthattuk el a településeken – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Szita Károly emlékeztetett rá, hogy utoljára az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején kaptak a mostanihoz mérhető segítséget a nagyvárosok, akkor volt hasonló prosperáló időszaka az országnak, amikor erre lehetőség nyílt. Kaposvár első embere a Modern városok programmal kapcsolatban kiemelte: a kormány nem akarta felülről megmondani, hogy milyen fejlesztéseket támogat, hanem megkérdezte a települések vezetését, hogy mire van szükségük.

Diósgyőri vár Fotó: MTI

– A program az életünk minden egyes területét érinti és érintette. Hatalmas lökést kaptak a helyi gazdaságok, hiszen ipari parkok újultak meg és épültek, aminek nemcsak az adott város a nyertese, hiszen nagyon sok térségbeli lakos dolgozik egy-egy nagyobb vállalatnál.

A kormánytól kapott támogatásokból fejlesztettük az infrastruktúrát, több helyen gyorsforgalmi utak épültek, a megyeszékhelyeket bekötöttük az autópálya-rendszerbe. Emellett sok beruházás valósult meg a sport, a kultúra területén, illetve számtalan oktatási intézmény újult meg – hangsúlyozta Szita Károly. Hozzátette: a Magyar falu programmal hasonló lehetőséget kaptak a falvak is, amit szintén óriási dolognak tart.

magyarnemzet.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó