Nemzeti ügy segíteni a keresztényeknek
Politikai nézettől függetlenül magas a kormány üldözött keresztényeket segítő tevékenységének támogatottsága, a lakosság mintegy kétharmada ért ezzel egyet a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A kutatás eredményeiből kiderül: a magyarok közel háromnegyede szerint a szülőföldjükön kell segíteni a vallásuk miatt üldözötteket.
2019. szeptember 20. 16:21

– A magyarok kétharmada, 65 százaléka – vagyis több mint ötmillió állampolgár – szerint jelentős probléma a keresztényüldözés, és mindössze a megkérdezettek 22 százaléka (1,8 millió szavazópolgár) nem tartja annak – jelentette ki tegnap Nagy Dá­niel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, a Miniszterelnökség megbízásából végzett közvélemény-kutatásuk eredményeit ismertetve. Szavai szerint még ennél is nagyobb a konszenzus azzal kapcsolatban, hogy helyben, a hazájukban kell segíteni az üldözött keresztényeken, hisz a nagy mintás reprezentatív felmérés szerint a magyarok mintegy háromnegyede gondolja így. – Mivel az ellenzéki csoportokban is 65 százalék körül mozgott az üldözött keresztények megsegítését szorgalmazó politika támogatása, ez nemzeti, párttáborokon átívelő ügynek tekinthető – hangsúlyozta, hozzátéve: minden társadalmi csoportban azok vannak abszolút többségben, akik egyetértenek a vallási alapon ért támadásokkal szembeni kormányzati fellépéssel. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója mesterfogásként értékelte, hogy úgy sikerült egy kormányzati filozófiából következő világújdonság programot bevezetni, hogy emögött nem a kormányról alkotott vélemény mentén alakult ki jelentős társadalmi támogatottság.

Gyász Srí Lankán. Emberek millióit üldözik a hitük miatt Fotó: Reuters

Ismert: a magyar kormány 2010 óta jelentős forrásokat mozgósított a szülőföldjükön vallásuk miatt üldözött keresztények humanitárius segítség nyújtására, jelentős templom- és iskolafelújítások mellett a terrortámadások áldozatait és azok családját is segítették több kontinensen. Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárságának vezetője a konferencián arról beszélt: társadalmi támogatottság nélkül a kormány nem vállalhatná sikeresen a vallásuk miatt üldözött emberek megsegítését. – A keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja, Jézusnak mintegy 245 millió követője szenved üldöztetést vagy népirtást a hite miatt, s csak a múlt évben több mint 4100 keresztényt gyilkoltak meg – ismertette.

Kitért rá: a segítséget közvetlenül a bajban lévőknek juttatják el, mivel a nemzetközi segélyszervezetek és ügynökségek gyakran az adományok egyharmadát is adminisztrációs költségként könyvelik el. Bejelentette: november 25. és 28. között hazánk megrendezi a második nemzetközi konferenciát a keresztényüldözés témájában. Lapunknak elmondta: magas rangú európai és amerikai állami vezetők ígérték részvételüket a konferencián, ahol a magyar kormány több vezető tisztségviselője mellett közel-keleti és afrikai üldözött keresztény közösségek egyházi vezetői s nemzetközi karitatív szervezetek képviselői fognak előadni.

Azbej Tristan: A magyar emberek szolidárisak az üldözött keresztényekkel

A magyar emberek együttéreznek a világ szenvedő keresztényeivel, támogatják a kormány segítő törekvését – mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten a Nézőpont Intézet legújabb felmérésére hivatkozva, amely szerint a magyarok kétharmada támogatja a kormányzati humanitárius politikát.

Azbej Tristan a kutatást bemutató workshopon arról beszélt: nagy megerősítést jelent, hogy a társadalom támogatja a kormány törekvését. Arra kaptunk újabb bizonyítékot, hogy a magyar emberek együttéreznek a távoli országokban szenvedő keresztényekkel – jelentette ki, hozzátéve, hogy a magyar emberek többsége a szolidaritás mellett helyesen ismeri fel a saját érdekét a migrációs politika kapcsán, azt, hogy „oda kell vinni a segítséget, ahol baj van”.

Az államtitkár közölte, november végén megszervezik a második nemzetközi konferenciát a keresztényüldözésről. A tanácskozással a valós humanitárius cselekvés alapjait szeretnék lefektetni. Az a tervük, hogy létrehozzanak egy nemzetközi szövetséget kormányok, nemzetközi civil szervezetek, valamint az Európai Unió és az ENSZ egyes programjainak részvételével, és megoldást találjanak „korunk legnagyobb és legelhallgatottabb” emberi jogi válságára – mondta.

Azbej Tristan emlékeztetett, hogy Magyarország volt az első, amely 2016-ban kormányzati szintre emelte az üldözött keresztények megsegítésének ügyét.

A kutatások szerint a világon töb mint 245 millió ember szenved hátrányos megkülönbözetést vagy üldöztetést keresztény hite miatt, tavaly több mint 4100 keresztény embert gyilkoltak meg – mondta el.

Azbej Tristan kitért arra is, hogy a Hungary Helps program nem csak a keresztényeken segít, de a magyar kormány elsőként gondolta azt, hogy kifejezetten a keresztény emberek helyzetén akar segíteni.

A programról szólva elmondta, hogy a kormány a közvetlen segítségnyújtásban hisz, és ezért az adományokat közvetlenül a keresztény közösségekhez juttatják. Ezzel szeretnék megóvni a közösséghez tartózok életét, az életük színtereit és a megélhetésüket – közölte Azbej Tristan.

Kitért arra is, hogy a program legnagyobb összegszerű részét az újjáépítések teszik ki, valamint ösztöndíjprogramot kínálnak magyar egyetemeken fenyegetett külföldi keresztény fiataloknak. Jelenleg mintegy 170 ilyen ösztöndíjas van, és a cél ezzel az, hogy ők, visszatérve, hozzájáruljanak saját közösségük megerősítéséhez – mondta Azbej Tristan.

Rámutatott arra is: a szolidaritás kifejezésének szándéka mellett anyagi érdek is, hogy helybe vigyék a segítséget. Sokkal kisebb forrás szükséges ugyanis a helyben maradás, mint a migráció támogatására.

Azbej Tristan (KDNP), a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport Zrt. igazgatója elmondta, a kétezer ember személyes megkérdezésével készült, országosan nem, kor, iskolai végzettség szerint reprezentatív felmérésben azt vizsgálták, hogy a világ bajbajutott keresztényeit segítő állami programnak milyen a társadalmi támogatottsága.

Nagy Dániel kutatásvezető közölte, a felmérés szerint a magyar emberek kétharmada egyetért azzal, hogy jelentős probléma a keresztény emberek üldözése a világban, és egyetért azzal, hogy a kormány támogassa a vallásuk miatt üldözött keresztények megsegítését. Nagyságrendileg 5 millió ember gondolkozik így Magyarországon, és kétmilliónál kevesebben gondolják azt, hogy ez nem egy jelentős probléma – tette hozzá.

Nagy Dániel közölte azt is, hogy minden egyes társadalmi csoportban többségben van az az álláspont, hogy a kormánynak segítséget kell nyújtani. Budapesten is több mint 55 százaléknyian mondták azt, hogy a kormánynak a célra forrásokat kell áldoznia – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy az emberek háromnegyede egyetért a kormány álláspontjával, hogy helyben kell segítséget nyújtani, és nem a migráció a megoldás. Az elképzelésnek az ellenzéki, kormánykritikus csoportban is 65 százalékos a támogatottsága – közölte Nagy Dániel, aki úgy értékelt: az üldözött keresztényeknek való segítségnyújtás nemzeti üggyé vált.

magyarnemzet.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó