Varga Mihály: folytatódik a Készpénzkímélő iskolák program
A tavaly szeptemberben indult program első szakaszába 14 budapesti és vidéki iskola kapcsolódott be.
2019. szeptember 24. 13:04

Varga Mihály pénzügyminiszter kártyával fizet a második kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium büféjében 2019. szeptember 24-én. A kártyás fizetés lehetősége a Készpénzkímélő iskolák program keretében valósult meg. MTI/Mónus Márton

Folytatódik a Készpénzkímélő iskolák program, amelyet a szaktárca immár 500 iskolára, gimnáziumra és szakgimnáziumra terjeszt ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A miniszter a programhoz újonnan csatlakozó Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban ismertette, hogy a programtól a szülők adminisztrációs terheinek csökkenését, a fizetési folyamatok gyorsulását és a gyerekek pénzügyi tudatosságának erősödését várják. Kártyaolvasó terminálok telepítésével, illetve az online felületek kialakításával lehetővé teszik azt, hogy az étkezés befizetése vagy a tankönyvrendelés könnyebb legyen.
   
A tavaly szeptemberben indult program első szakaszába 14 budapesti és vidéki iskola kapcsolódott be. Az OTP Bank tájékoztatása szerint a POS-terminálok telepítését követően mindenhol emelkedett a bankkártyát használók száma: májusig a használatba helyezett terminálokon több mint 14,7 millió forint értékű forgalmat és nagyságrendileg 13 ezer tranzakciót bonyolítottak - tette hozzá.
   
Varga Mihály elmondta, hogy a diákok bankkártya-használati szokásait vizsgáló felmérésből kiderült, hogy míg a program kezdete előtt a tanulók 19 százaléka használt ilyen típusú fizetési eszközt, ez a szám mára 34 százalékra nőtt. Kiemelte, hogy egyre több olyan ország van, ahol annyira elterjedtek a készpénzkímélő technikák, hogy jogszabályi úton kell kötelezni arra az üzleteket, hogy elfogadják a készpénzt. Magyarországon azonban egyelőre nem ez a helyzet, minden kezdeményezés ellenére töretlen a készpénz használata. A bérek növekedésével párhuzamosan nő a lakosságnál lévő készpénzállomány, amely már meghaladja a 6100 milliárd forintot - mondta, és megerősítette, a szaktárca az elektronikus fizetési lehetőségének elterjesztésén dolgozikoz. A készpénzkímélő megoldások nem csak egyszerűsítik és gyorsítják a vásárlást, de biztonságosabbá is teszik azt, könnyítik a bevételek és kiadások nyomonkövetését - mondta.
   
Hangsúlyozta, hogy a készpénzkímélő eszközöket csak azok tudják jól használni, akik tudatosan intézik pénzügyeiket. A felelős gazdálkodás a pénzzel életen át tartó tanulás, amelyet nem lehet elég korán elkezdeni, ehhez kapcsolódóan indult el a Készpénzkímélő iskolák program is - jegyezte meg.

MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Niedermüller nekiment az egyházaknak Erzsébetvárosban
  A VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter botrányt okozó nyilatkozata óta most tartottak először képviselőtestületi ülést az Erzsébetvárosban. Várható volt, hogy szóba kerül a polgármester nagy felháborodást keltő kijelentése a fehér, keresztény, heteroszexuálisokról, a DK-s kerületvezetés keresztény egyházak iránt viselt ellenszenve azonban tettekben is megmutatkozott.
 • Választás Szlovákiában: a magyar pártok összefogására van szükség
  Fontos kérdés, hogy a három politikai erő összefogásából álló Magyar Közösségi Összefogás bejut-e a parlamentbe. Szakértők szerint magyar párt nélkül nem alakult stabil kormány Szlovákiában.
 • Nem vár a végtelenségig a Fidesz az EPP válaszára
  Az Európai Néppárt tegnap még nem reagált az Orbán Viktor által jegyzett, a néppárt vezetőségének is eljuttatott memorandumra, ám a néppárt spanyol, olasz és francia tagpártjai szívesen vették a reformot sürgető szavakat.
MTI Hírfelhasználó