A Nemzetek Kiáltványa
Az ENSZ közgyűlésének keddi ülésszakán a mainstream médiában Greta Thunberg vitte el prímet. Pedig volt ott valaki más is – aki történetesen észre sem vette Grétát.
2019. szeptember 28. 09:01

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke olyan beszédet mondott, amely túl az aktuális politikai ügyeken általános érvényű elveket is megfogalmazott. Olyan igazságokat mondott ki, amelyek minden józan és felelős polgárt reménnyel tölthetnek el, hogy a lassan elhülyülő és kisdedóvó szintjére süllyedő nyugati világunkban nincs minden veszve.

A beszédben természetesen számos „helyi érdekű” probléma tárgyalására is sor került: Venezuela, Irán, Észak-Korea, a kínai kereskedelmi háború, Hong-Kong. Más részei – például a homoszexualitás kérdése – az amerikai helyzetre reflektálnak.

A fő üzenet azonban visszatérően fel-fel bukkant a beszédben. Annyira, hogy ezek a részek mintegy összefoglalják a lényeget – azt a lényeget, amiért Magyarország Európában már lassan egy évtizede küzd. Ezt a válogatást olvashatjuk tematikusan:

A globalizmusról:

„A jövő nem a globalistáké. A jövő a hazafiaké. A jövő a szuverén és független nemzetállamoké, amelyek megvédik polgáraikat, tiszteletben tartják a szomszédaikat és elfogadják a különbségeket, amelyek minden országot egyedivé és különlegessé tesznek.”

(V.ö. az ENSZ-ben egy éve elmondottakkal: „Soha nem fogjuk alávetni Amerika szuverenitását egy meg-nem-választott, elszámoltathatatlan globális bürokráciának. Amerikát amerikaiak kormányozzák. Visszautasítjuk a globalizmus eszméjét, és ragaszkodunk a patriotizmus elvéhez. Szerte a világon, a felelős nemzetállamoknak védekezniük kell a szuverenitásukat fenyegető veszélyek ellen, amelyek nem csak a globális kormányzás híveitől erednek, de amelyek a kényszer és az alávetés új formái felől is támadnak.”)

A munkahelyteremtésről:

„Ezért az Egyesült Államokban a nemzeti újjászületés izgalmas programját indítottuk el, és minden, amit teszünk, arra irányul, hogy a polgáraink megvalósíthassák törekvéseiket és álmaikat.”

Az illegális bevándorlásról:

„Akárki, aki illegálisan lépi át a határainkat, hallja meg ezeket a szavakat: Ne fizessetek az embercsempészeknek. Ne fizessetek a hiénáknak. Ne sodorjátok magatokat veszélybe. Ne sodorjátok veszélybe a gyermekeiteket. Mert ha így tesztek, nem fogunk titeket beengedni. Rövid úton haza fogunk titeket küldeni. Amíg én vagyok az Egyesült Államok elnöke, nem fogunk titeket szabadjára ereszteni az országunkban. Ki fogjuk kényszeríteni a törvényeink betartását és megvédjük a határainkat. A nyugati féltekén valamennyi ország felé az a célunk, hogy az összes népnek segítsünk a saját nemzetállamának jövőjét építeni. A mi féltekénk mindenki számára tele van nagyszerű ígéretekkel, hihetetlen álmokkal, és nemzeti célokkal, amelyek arra várnak, hogy beteljesítsük őket.”

Az abortuszról:

„Tudjuk, hogy az ENSZ projektjei alapján megpróbálnak egy globális jogot biztosítani arra, hogy az adófizetők pénzén végezzenek abortuszt – egészen a születés pillanatáig! A globalista bürokratáknak semmiféle joguk nincs arra, hogy megtámadják a nemzetállamok szuverén jogát arra, hogy megvédjék az ártatlan életeket. Ahogyan itt ma több nemzet is, mi Amerikában abban hiszünk, hogy minden megszületett és még meg-nem-született gyermek Isten megszentelt ajándéka.”

A zsarnokság új formáiról:

„Az alapjogok és értékek, amelyeket itt ma Amerika védelmez, le vannak írva az Amerikát megalapító okmányokban. Nemzetünk alapítói megértették, hogy mindig lesznek olyanok, akik felhatalmazva érzik magukat arra, hogy mások felett a hatalmat és az ellenőrzést kisajátítsák. A zsarnokság sokféle név és sokféle eszme álcája alatt tör elő, de mindig a hatalomvágy áll mögötte. Nem sokak érdekét védi, hanem kevesek privilégiumait. Alapítóink egy olyan rendszert hagytak ránk, amely arra van kitalálva, hogy visszaszorítsa ezt a veszélyes törekvést. Alapítóink úgy döntöttek, hogy arra bízzák az Amerika fölötti hatalmat, akik a leginkább elkötelezettek nemzetünk sorsa iránt: egy büszke és vadul független nép tagjaira.”

Máthé Áron

történész

mozgasterblog.hu
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Itt a 2010 előtti világ újracsomagolva
  Nem feltétlenül rossz a választói emlékezet felfrissítése szempontjából, hogy hosszú idő után a balliberális erők újra meg tudják mutatni a gyakorlatban, hogy kik is ők valójában.
 • A Velencei Bizottság szerint is szembemegy a nemzetközi joggal az ukrán nyelvtörvény
  A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
MTI Hírfelhasználó