Úgyis és úgysem
Most október 13-a után nem lesz újabb üzenet. Nincs mire várni. A választásokon alapuló demokráciának ez a nagy hátránya: pótvizsga időszak csak a ciklus lejárta után nyílik meg.
2019. október 3. 12:26

Rokon, de ellenkező előjelű problémával kell küzdenie a kormányoldal és az ellenzék kampányának. A kormányoldal nagy veszélye az úgyis nyerünk, vagyis az önelégült otthonmaradás. Az ellenzék nagy veszélye az úgysem nyerünk letargiája.

Ebben a helyzetben minden olyan közvélemény-kutatás jól jön az ellenzéknek, ami a győzelem esélyét csillantja fel, de jól jöhet nekik a kormányoldal szavazóit otthon tartó biztos vezetésre utaló mérés is. Feltéve, ha az ő szavazótáboruk nem vesz ezekről tudomást.

Ugyanezt fordítva is el lehet mondani. Karácsony és Tarlós között támogatás azonosságot mérni, finoman szólva meglepő. De reményeim szerint Tarlós híveinek körében kiváltja az önvédelmi reflexeket. Tudatosan nem használom itt a kormányoldal hívei kifejezést, mert Tarlós tábora túlnyúlik a kormányt támogató budapestiek körén. Ami örvendetes, és jó lenne ezt a jelenséget más településeken is látni.

Többször gondolkodtam már a Kossuth-nóta szövegének elemzésén. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! Lelkesülünk, olykor akár könnybe lábadt szemmel. Közben forgatjuk a fejünkben azt a hírt, hogy elfogyott Kossuth Lajos regimentje. Múlt időben. Nem távoli veszéllyel, hanem keserű ténnyel állunk szemben. Erre a válasz: mindnyájunknak el kell menni. Majd. Nem most, csak ha még egyszer azt üzeni.

Most október 13-a után nem lesz újabb üzenet. Nincs mire várni. A választásokon alapuló demokráciának ez a nagy hátránya: pótvizsga időszak csak a ciklus lejárta után nyílik meg. Amit ma (okt. 13-án) megnyerünk, négy évig a miénk, amit elveszítünk, négy évig a nyertesé. Mindenki tudja ezt, de mégis hangsúlyozni kell, mert nem mindenki cselekszik ennek megfelelően.

Ami pedig a közvélemény-kutatókat illeti, most már ne rájuk figyeljünk. Hallgass a szívedre, szavazza Fideszre, ez volt hajdan a kampányszlogen. Ma a rigmus úgy is szólhatna: Hallgass az eszedre, szavazz a Fideszre. Vagy a szövetségre gondolva: KDNP-Fidesz - mindnyájunknak jó lesz.

A rigmusok viszont már kimentek a divatból. Az öldöklő küzdelembe csak a kétfarkúak néhány ötlete visz be egy pár humornak látszó tárgyat. De a legjobb vicc mégsem tőlük származik, hanem közös ellenzéki alkotás: Karácsonyból főpolgármester-jelölt lett. Igaz, tegnap valaki azt mondta: ez még viccnek is rossz. Még tíz nap, s meglátjuk: ki nevet a végén.

Surján László

A szerző a KDNP tiszteletbeli elnöke

gondola
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
 • A családtámogatásokat bővíteni fogják, nem szűkíteni
  A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
 • Gulyás Gergely: a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra
  A koronavírus-járvány miatti védekezésben a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, szükséges az együttműködés - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökével és a főpolgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatón, amelyen Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, hogy eljött a nemzeti összefogás ideje.
MTI Hírfelhasználó