Úgyis és úgysem
Most október 13-a után nem lesz újabb üzenet. Nincs mire várni. A választásokon alapuló demokráciának ez a nagy hátránya: pótvizsga időszak csak a ciklus lejárta után nyílik meg.
2019. október 3. 12:26

Rokon, de ellenkező előjelű problémával kell küzdenie a kormányoldal és az ellenzék kampányának. A kormányoldal nagy veszélye az úgyis nyerünk, vagyis az önelégült otthonmaradás. Az ellenzék nagy veszélye az úgysem nyerünk letargiája.

Ebben a helyzetben minden olyan közvélemény-kutatás jól jön az ellenzéknek, ami a győzelem esélyét csillantja fel, de jól jöhet nekik a kormányoldal szavazóit otthon tartó biztos vezetésre utaló mérés is. Feltéve, ha az ő szavazótáboruk nem vesz ezekről tudomást.

Ugyanezt fordítva is el lehet mondani. Karácsony és Tarlós között támogatás azonosságot mérni, finoman szólva meglepő. De reményeim szerint Tarlós híveinek körében kiváltja az önvédelmi reflexeket. Tudatosan nem használom itt a kormányoldal hívei kifejezést, mert Tarlós tábora túlnyúlik a kormányt támogató budapestiek körén. Ami örvendetes, és jó lenne ezt a jelenséget más településeken is látni.

Többször gondolkodtam már a Kossuth-nóta szövegének elemzésén. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! Lelkesülünk, olykor akár könnybe lábadt szemmel. Közben forgatjuk a fejünkben azt a hírt, hogy elfogyott Kossuth Lajos regimentje. Múlt időben. Nem távoli veszéllyel, hanem keserű ténnyel állunk szemben. Erre a válasz: mindnyájunknak el kell menni. Majd. Nem most, csak ha még egyszer azt üzeni.

Most október 13-a után nem lesz újabb üzenet. Nincs mire várni. A választásokon alapuló demokráciának ez a nagy hátránya: pótvizsga időszak csak a ciklus lejárta után nyílik meg. Amit ma (okt. 13-án) megnyerünk, négy évig a miénk, amit elveszítünk, négy évig a nyertesé. Mindenki tudja ezt, de mégis hangsúlyozni kell, mert nem mindenki cselekszik ennek megfelelően.

Ami pedig a közvélemény-kutatókat illeti, most már ne rájuk figyeljünk. Hallgass a szívedre, szavazza Fideszre, ez volt hajdan a kampányszlogen. Ma a rigmus úgy is szólhatna: Hallgass az eszedre, szavazz a Fideszre. Vagy a szövetségre gondolva: KDNP-Fidesz - mindnyájunknak jó lesz.

A rigmusok viszont már kimentek a divatból. Az öldöklő küzdelembe csak a kétfarkúak néhány ötlete visz be egy pár humornak látszó tárgyat. De a legjobb vicc mégsem tőlük származik, hanem közös ellenzéki alkotás: Karácsonyból főpolgármester-jelölt lett. Igaz, tegnap valaki azt mondta: ez még viccnek is rossz. Még tíz nap, s meglátjuk: ki nevet a végén.

Surján László

A szerző a KDNP tiszteletbeli elnöke

gondola
  • Gulyás: második gazdaságvédelmi akciótervet kíván a kormány elfogadni
    Várhatóan öt százalék körül alakul a magyar gazdaság idei növekedése - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
  • A hősök nem halhatnak meg
    Meghalt az Öregisten, és mi öltük meg – állapítja meg Nietzsche a 19. század végén. Lassan meghalnak a hőseink is, és mi hagyjuk lemészárolni őket, ha engedünk a liberálfasizmus végtelen terjeszkedésének, ha tétlenül nézzük a szabadosság antikultúrájának hegemóniáját az ifjúság körében. Pesszimista kultúrdiagnózis a nyugati létforma jövőjéről.
  • Reneszánszát éli a gyógynövénytermesztés Magyarországon
    A gyógynövények gyűjtésének, termesztésének és feldolgozásának több évszázados hagyományai vannak hazánkban. Az egészségtudatos életmód elterjedésével a gyógynövénykészítmények reneszánszukat élik.
MTI Hírfelhasználó