Varga Judit: védjük meg eredményeinket!
"Október 13-án meg kell védeni az eredményeinket", nem lehet azokra bízni a jövőt, akik egyszer már tönkretették az országot.
2019. október 4. 22:24

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Kiemelt országjárás berettyóújfalui fórumán 2019. október 4-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Az elmúlt években elért eredmények védelmére hívta fel hallgatóságát Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken a Fidesz-KDNP országjárásának berettyóújfalui állomásán.

A tárcavezető azt mondta, "október 13-án meg kell védeni az eredményeinket", nem lehet azokra bízni a jövőt, akik egyszer már tönkretették az országot.
   
Varga Judit közölte: a települések élére az önkormányzati választáson olyan alkalmas vezetőket kell választani, akik a kormánnyal szorosan együttműködve folytatják az építkezést, a 2010-ben elkezdett munkát. Ez a választás valódi tétje - tette hozzá.    

Az igazságügyi miniszter a védendő értékek és eredmények közül elsőként a gazdasági sikereket említette. Kiemelte: 2019-ben a GDP 5 százalék feletti növekedése egyedülálló Európában, a 2010 óta több mint 10 százalékkal csökkentett adósságállománnyal az öt legjobb között van az ország az Európai Unióban, miközben ebben az időszakban 791 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

"Próbáljuk meg értékelni a jót, elismerni a kiváló eredményeket", amelyek a munka tiszteletén alapulnak - mondta, hozzátéve, hogy ma több mint 4,5 millió a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliek rátája pedig 3,4 százalékra csökkent.

Varga Judit a megvédésre érdemes területek között említette a családtámogatási rendszert, szólt a családvédelmi akciótervről, rámutatva arra, hogy Magyarország a GDP 4,6 százalékát költi családtámogatásra, miközben az európai uniós átlag 2 százalék körüli.

"Hiszünk abban, hogy a magyarság fiatalodó nemzet lehet" - mondta, jelezve, hogy jövőre a költségvetésből 2228 milliárd forintot fordítanak a magyar családok támogatására.

Az igazságügyi tárca vezetője kitért az önkormányzatok helyzetére is, emlékeztetve arra, hogy a 2002 és 2010 között eladósított helyhatóságoktól 2011 és 2014 között 1368 milliárd forint adósságot vállalt át a kormány.
   
Megemlítette, hogy a Modern városok program keretében eddig 138 milliárd forintot költhettek helyi fejlesztésekre, a Magyar falu program keretében pedig 50 milliárdot fordíthatnak útfejlesztésre.
   
Varga Judit a biztonsággal összefüggésben azt mondta, "az elkövetkező években a legnagyobb kihívás a migráció lesz Európában". Magyarország biztonságos hely, de ez a kérdés továbbra is jelentős kihívást jelent majd, amiben nagy az önkormányzati vezetők felelőssége - tette hozzá.
   
Ezen a területen is van mit megvédeni - jelezte, megemlítve a 300 kilométer hosszú határkerítést, a "hermetikusan záró jogrendszert", és azt, hogy ma hatezerrel több a rendőr, mint amennyi 2010-ben volt.
   
Varga Judit közölte: az ellenzéki képviselők itthon és Brüsszelben is "pozíciójukat az ország támadására használják".
   
Muraközi István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere és polgármesterjelöltje azt mondta, hogy az elmúlt években több 100 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a bihari térségbe, és 2018-ban a gyorsforgalmi úthálózat is elérte a várost.
   
A választás tétjének nevezte, hogy folytatódik-e az építkezés, a gyarapodás, vagy ellenfeleik háborúskodásnak teszik ki a települést.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Rétvári: a köznevelés a természetvédelmet szolgálja
  Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken, a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.
 • Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket
  Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket, a kiemelt ágazatok védelmét a költségvetés továbbra is jelentős forrásokkal támogatja majd - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az 58. Közgazdász vándorgyűlésen pénteken, Budapesten.
 • Operatív törzs: hatósági intézkedések közjárműveken
  A rendőrök 263 alkalommal intézkedtek a koronavírus-járvány miatt hétfőn életbe léptetett kormányrendelet alapján az elmúlt négy napban - közölte a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese pénteken online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó