Nyílt hibridháborús hadüzenet a Székelyföldnek
A megfélemlítés az egyik, talán legfontosabb célja a hibrid háborúnak. Bukarest ezúttal – akarva-akaratlanul – bevallotta, hogy háborút indított a Székelyföld ellen – még ha annak „csak” hibrid változatát is.
2019. október 9. 00:48

Ritka történelmi pillanat: Bukarest igazat mondott. Hibridháborús hadviselési gyakorlatnak nevezték el azt a műveletet, amelynek helyszínéül a Székelyföldet jelölték ki. A füllentés az volt, hogy „gyakorlatról” szólt a bejelentés.

Ez azonban tiszta hibridháborús csapásmérés lett.

Elfogadhatatlannak tartja Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hogy Románia két magyar többségű megyéjében, a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében szerveznek nagyszabású közös gyakorlatot a héten a román védelmi minisztérium, belügyminisztérium (MAI), a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a kormányőrség (SPP) és a különleges távközlési szolgálat (STS) katonái számára.

Egy román kiválóság is tiltakozott.

Az RMDSZ államfőjelöltje Ion Cristoiu publicista internetes műsorában ítélte el a Concordia 19 elnevezésű hadgyakorlat helyszínválasztását. A szimulációval ugyanis szerinte azt sugallják, hogy a térség lakói nemzetbiztonsági kockázatot jelentetnek.

Egy román generális elszólta magát.

„Botea tábornok magyarázata a székelyföldi helyszínválasztásra: Donbaszról és Dél-Oszétiáról beszélt mint hasonló helyzetekről. Ott, kérem, igazi háborúk zajlottak, amiről nálunk szó sincs" – mondta az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor. Hozzátette: ha valaki a hadsereg vezetőségéből a grúziai vagy az ukrajnai helyzetre asszociál Székelyföld esetében, az vagy félreértett valamit, vagy manipulálni próbál.

Sörgyári pukkanás.

A román művelet forgatókönyve szerint egy sörgyár repült a levegőbe, szennyező vegyi anyagok kerültek a légkörbe, a hadsereg és a különleges alakulatok pedig az elhárítást, a kárenyhítést és a mentést gyakorolják.

A hibrid háború ősi módszer.

Noha a szakkönyvek csak a harmadik évezredben tartalmazzák ezt a kifejezést – több „feltalálóját” is említik –, maga fortély annyira régi, hogy tulajdonképpen minden háború hibrid volt.

Szun-ce két és fél ezer évvel ezelőtt élt.

A kínai hadvezért azonban minden komolyabb, hibrid háborúról szól könyv idézi. „Nap mester” egyik idevágó gondolata az, hogy a jó hadvezér harc nélkül is megadásra kényszeríti az ellenséget.

Az emberi jogi retorikától az atombombáig.

Ez a kitterjedése a hibrid háborúnak egy leírás szerint. Kijevben, a narancsos műveletnél jól látszott, hogy az emberi jogi retorikával tették védekezésképtelenné az államot – szerencsére az atombombát nem kellett bevenni.

Puskaporos fegyverek azonban dörrentek.

Hibrid, mert a propaganda és a fegyver együtt van jelen a háborúban. Fontos módszere a hibrid háborúnak a jól időzített, megfelelő helyen végrehajtott hadgyakorlat. Azaz Bukarest tankönyvi módszert alkalmazott a Székelyföld ellen.

A román katonák tömeges özönlése a Székelyföldön terrornak is beillik.

A megfélemlítés az egyik, talán legfontosabb célja a hibrid háborúnak. Bukarest ezúttal – akarva-akaratlanul – bevallotta, hogy háborút indított a Székelyföld ellen – még ha annak „csak” hibrid változatát is.

Az EU és a NATO természetesen néma és béna.

A hibrid háborús támadás ellen is védekezni kell. Az egyik, nem könnyű ellenszer: nem kell megijedni. Nem kell bedőlni a retorikának, le kell leplezni annak hazug tartalmát, és hazug hangoztatóit. A hibrid háború a kezdeti szakaszban „csak” verbális. A hadgyakorlat már erősebb fokozat – de minimum verbálisan védekezni kell ellene.

Néven kell nevezni.

Kovács G. Tibor
 

gondola
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • A korszellem befolyása Budapestre
  Tarlóstól még a jobb, szebb és fejlődő Budapest sem kell nekik – itt tartunk, sajnos, az ország világlátásbeli, életvitelbeli, értékrendi stb. megosztottságában. Vagyis ott, ahol a part szakad.
 • Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson
  A bővítésről folytatott, éjszakába nyúló eszmecsere nem arról szólt, hogy a két ország készen áll-e a tárgyalások megkezdésére, hanem arról, hogy ha az EU azt akarja, hogy tiszteljék, neki magának is tiszteletben kell tartania kötelezettségvállalásait.
 • Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
  A Városliget megújítását jelentő Liget Budapest projekt mellett várhatóan a nagy sportvilágversenyekhez kapcsolódó létesítményfejlesztéseket sem fogja tudni leállítani Karácsony Gergely, mert nincs rá jogi lehetőség. A megválasztott új főpolgármester tegnap mégis kijelentette, élni fog vétójogával a sportberuházások terén.
MTI Hírfelhasználó