Veszélybe kerülhetnek az eddig elért budapesti eredmények
A fővárosban komoly hatalmi belharc és osztozkodás kezdődhet a választás után – vélte Lánczi Tamás a Kossuth Rádió választási műsorában. Budapest fejlődése könnyen veszélybe kerülhet, ha az új főpolgármester a pozícióját arra használja, hogy országos politikát építsen.
2019. október 14. 09:41

Az önkormányzati választásokon a 23 kerületből az ellenzéki pártok 13 helyen győztek, míg a Fidesz tíz kerületben adhatja majd a polgármestert. A Fővárosi Közgyűlésben a nem végleges adatok szerint egyfős többsége lehet Karácsony Gergelyéknek. Lánczi Tamás politológus az eredményeket értékelve elmondta, a fővárosban három azonos támogatottságú ellenzéki párt küzdött egymással, a DK, az MSZP és a Momentum. Szerinte nagyon érdekes erőegyensúly állhat be, és a hátralévő választásokig helyezkedés indulhat el a baloldalon.

A politológus szerint az önkormányzati választásokon két mintázat rajzolódott ki. A vidéket egyértelműen megnyerte a Fidesz. A 23 megyei jogú városból 13-ban a kormánypártok nyertek és a megyei önkormányzati listákon is 50 százalék felett szerepeltek, ami jobb, mint a 2018-as választáson elért országgyűlési választási eredmény. Budapesten kívül a Fidesz mindenhol nagyon jól vette az akadályokat. Azt lehet mondani, hogy meg tudta ismételni a 2010-es országgyűlési választási eredményeket a megyei jogú városokban, illetve a megyei jogú közgyűlésekben – mondta Lánczi Tamás a Kossuth Rádióban.

A fővárost viszont az ellenzék megnyerte, és 20 év után ismét társbérlet alakult ki, vagyis egy jobboldali kormány mellett baloldali többség a Fővárosi Önkormányzatban – fogalmazott. Lánczi Tamás szerint azonban a színfalak mögött hatalmi harcok alakulhatnak ki, mivel kilenc éve semmit nem nyertek az ellenzéki pártok. A mostani helyzet csábító lehetőség arra, hogy a pozíciók elosztásánál éles harc alakulhat ki. A DK, az MSZP és a Momentum nagyjából azonos támogatottsággal rendelkezik, de Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd is labdába rúghat.

Úgy vélte, hogy komoly hatalmi belharc és osztozkodás indulhat a választás után. A Fideszt is új helyzet elé állítja a budapesti eredmény, hiszen vitathatatlanul sikeres kormánypárti vezetők buktak el. Az látható, hogy a város második fénykorát élte, a rendszerváltás után erőre kapott, turisztikai célponttá vált. Lánczi Tamás szerint országos következtetést kell levonni abból, ami a fővárosban történt.

Az ellenzéki pártok sikerkommunikációra használhatják ki azokat a részsikereket, amelyeket a megyei jogú városokban, illetve Budapesten értek el, és ebből igyekeznek majd 2022-ben egy országos politikai kampányt építeni – mondta. 

A baloldal nagyon jó állapotban lévő fővárost vesz át, kilenc éve ez nem így volt, amikor Tarlós István egy csőd szélén álló várost örökölt – mondta Lánczi Tamás. Tarlós István rendbe szedte a fővárost. A kérdés, hogy az ellenzék mit kezd majd ezzel – tette hozzá. Budapest fejlődése könnyen veszélybe kerülhet, ha az új főpolgármester a pozícióját arra használja, hogy országos politikát építsen.

MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó