Ismét eladósodhat Budapest
Megtorpanhat a főváros fejlődése, illetve elszabadulhatnak Budapest kiadásai, ha Karácsony Gergely főpolgármester komolyan gondolta a kampányígéreteinek azonnali végrehajtását – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét a Munkástanácsok.
2019. október 26. 11:59

Budapest gyors eladósításával, emellett a főváros fejlődésének hosszú távú megtorpanásával járhatnak Karácsony Gergely nemrég hivatalba lépett főpolgármester beígért intézkedései – jelezték a Magyar Nemzetnek szakszervezeti körökből.

Karácsony legutóbb tegnap erősítette meg egy közszférával foglalkozó szakszervezeti fórumon, hogy mindent megtesznek a képviseletekkel annak érdekében, hogy a budapesti közszolgák bére emelkedjen, munkakörülményeik jelentősen javuljanak. Ugyanakkor az intézkedések pluszfedezetének előteremtéséről nem árult el részleteket.

A városvezető azt is megígérte, hogy a munkaerőhiány ellenére megtiltják az eddig egyébként tömegesen sehol sem bevezetett, januártól megváltozott túlóratörvényt. Karácsony Gergely a Független Szakszervezetek Európai Szövetségének és a konföderáció magyar partnerének, a politikai függetlenségét rendszeresen bizonygató Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) konferenciáján együttműködést ajánlott a szakszervezeteknek, jelezve szándékát egy budapesti érdekegyeztető tanács felállítására, mivel állítása szerint nincs az országban működő dolgozói fórum.

– A szakszervezet minden olyan intézkedést támogat, ami a dolgozók helyzetét javítja – hangsúlyozta megkeresésünkre Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ugyanakkor figyelmeztetett: a fővárosi és a kerületi önkormányzatok vagyonának, adott esetben tartalékainak felélésével, a beruházások egy részének leállításával, majd a fejlesztésre és működésre szánt pénzek átcsoportosításával, végül akár jelentős kölcsönfelvétellel, tehát Budapest ismételt eladósításával járhat a közszolgák hosszú távú, a költségvetési egyensúlyt felborító béremelése, illetve az egyéb szociális intézkedések, mint a munkanélküliek ingyenes tömegközlekedése. Emlékezetes, Demszky Gábor, a főváros 2010 előtti vezetője a napokban már azt szorgalmazta, hogy el kell érni: Budapest a kormány megkerülésével közvetlenül forduljon külföldi pénzügyi források felé.

– Habár a nyilatkozatok alapján a fővárosi önkormányzatok jó anyagi helyzetben kerülnek az új vezetéshez, a jóval nagyobb jövedelmi kiadások miatt – stagnáló vagy akár csökkenő bevételek mellett – gyorsan felélhetik ezt a többletet. Nem tartom életszerűnek, hogy ha a korábbi vezetőknek lehetőségük lett volna a hosszú távú pénzügyi stabilitás fenntartása mellett a munkavállalóik bérének jelentősebb rendezésére, azt szándékosan ne tették volna meg – emelte ki Palkovics Imre.

A Boros Péterné vezette szakszervezetnek már felajánlotta együttműködését a városvezető Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Emlékeztetett: a kormány korábban többször konszolidálta a 2010-es kormányváltás előtt eladósodott önkormányzatokat. Akkor világosan kijelentették, hogy a kerületek és a települések egyebek közt helyi adókból jutnak bevételekhez, és munkavállalóik bérezéséről is maguk határoznak a lehetőségekhez mérten. Arra is emlékeztetett, hogy a korábbi baloldali kormányok kölcsönökből finanszírozták a szociális és jóléti kiadások jelentős emelését, ami végső soron az önkormányzatok eladósodásához vezetett és a lakosság életminősége sem javult.

Hozzátette: Karácsony állításával szemben több érdekegyeztető fórumon is tárgyalnak a szociális partnerek, az ugyanakkor érdekes lenne, ha az MKKSZ – mint munkavállalói képviselet – az önkormányzatokkal, tehát a munkáltatóval együttműködve támadná a kormányt az állami segítségnyújtásért.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke üdvözölte Karácsony ígéreteit, és a távirati iroda összefoglalója szerint kezdeményezik, hogy a főpolgármester a kerületi polgármesterekkel és a szakszervezet helyi képviselőivel egy szabályozott, fővárosi munkaügyi kerekasztalt is felállítson. Itt az önkormányzati köztisztviselők ellentmondásos kereseti szabályozásának rendbetétele és az érdekegyeztetés mellett segítenék a szociális dolgozók helyzetét.

magyarnemzet.hu
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó