Ismét eladósodhat Budapest
Megtorpanhat a főváros fejlődése, illetve elszabadulhatnak Budapest kiadásai, ha Karácsony Gergely főpolgármester komolyan gondolta a kampányígéreteinek azonnali végrehajtását – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét a Munkástanácsok.
2019. október 26. 11:59

Budapest gyors eladósításával, emellett a főváros fejlődésének hosszú távú megtorpanásával járhatnak Karácsony Gergely nemrég hivatalba lépett főpolgármester beígért intézkedései – jelezték a Magyar Nemzetnek szakszervezeti körökből.

Karácsony legutóbb tegnap erősítette meg egy közszférával foglalkozó szakszervezeti fórumon, hogy mindent megtesznek a képviseletekkel annak érdekében, hogy a budapesti közszolgák bére emelkedjen, munkakörülményeik jelentősen javuljanak. Ugyanakkor az intézkedések pluszfedezetének előteremtéséről nem árult el részleteket.

A városvezető azt is megígérte, hogy a munkaerőhiány ellenére megtiltják az eddig egyébként tömegesen sehol sem bevezetett, januártól megváltozott túlóratörvényt. Karácsony Gergely a Független Szakszervezetek Európai Szövetségének és a konföderáció magyar partnerének, a politikai függetlenségét rendszeresen bizonygató Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) konferenciáján együttműködést ajánlott a szakszervezeteknek, jelezve szándékát egy budapesti érdekegyeztető tanács felállítására, mivel állítása szerint nincs az országban működő dolgozói fórum.

– A szakszervezet minden olyan intézkedést támogat, ami a dolgozók helyzetét javítja – hangsúlyozta megkeresésünkre Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ugyanakkor figyelmeztetett: a fővárosi és a kerületi önkormányzatok vagyonának, adott esetben tartalékainak felélésével, a beruházások egy részének leállításával, majd a fejlesztésre és működésre szánt pénzek átcsoportosításával, végül akár jelentős kölcsönfelvétellel, tehát Budapest ismételt eladósításával járhat a közszolgák hosszú távú, a költségvetési egyensúlyt felborító béremelése, illetve az egyéb szociális intézkedések, mint a munkanélküliek ingyenes tömegközlekedése. Emlékezetes, Demszky Gábor, a főváros 2010 előtti vezetője a napokban már azt szorgalmazta, hogy el kell érni: Budapest a kormány megkerülésével közvetlenül forduljon külföldi pénzügyi források felé.

– Habár a nyilatkozatok alapján a fővárosi önkormányzatok jó anyagi helyzetben kerülnek az új vezetéshez, a jóval nagyobb jövedelmi kiadások miatt – stagnáló vagy akár csökkenő bevételek mellett – gyorsan felélhetik ezt a többletet. Nem tartom életszerűnek, hogy ha a korábbi vezetőknek lehetőségük lett volna a hosszú távú pénzügyi stabilitás fenntartása mellett a munkavállalóik bérének jelentősebb rendezésére, azt szándékosan ne tették volna meg – emelte ki Palkovics Imre.

A Boros Péterné vezette szakszervezetnek már felajánlotta együttműködését a városvezető Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Emlékeztetett: a kormány korábban többször konszolidálta a 2010-es kormányváltás előtt eladósodott önkormányzatokat. Akkor világosan kijelentették, hogy a kerületek és a települések egyebek közt helyi adókból jutnak bevételekhez, és munkavállalóik bérezéséről is maguk határoznak a lehetőségekhez mérten. Arra is emlékeztetett, hogy a korábbi baloldali kormányok kölcsönökből finanszírozták a szociális és jóléti kiadások jelentős emelését, ami végső soron az önkormányzatok eladósodásához vezetett és a lakosság életminősége sem javult.

Hozzátette: Karácsony állításával szemben több érdekegyeztető fórumon is tárgyalnak a szociális partnerek, az ugyanakkor érdekes lenne, ha az MKKSZ – mint munkavállalói képviselet – az önkormányzatokkal, tehát a munkáltatóval együttműködve támadná a kormányt az állami segítségnyújtásért.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke üdvözölte Karácsony ígéreteit, és a távirati iroda összefoglalója szerint kezdeményezik, hogy a főpolgármester a kerületi polgármesterekkel és a szakszervezet helyi képviselőivel egy szabályozott, fővárosi munkaügyi kerekasztalt is felállítson. Itt az önkormányzati köztisztviselők ellentmondásos kereseti szabályozásának rendbetétele és az érdekegyeztetés mellett segítenék a szociális dolgozók helyzetét.

magyarnemzet.hu
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó