I. Miniszterelnök a ringben..!
Orbán: a magyar demokrácia erős, működik, és képes továbbra is hatékonyan szolgálni az emberek érdekét KDNP: kampányt lehet gyűlölettel folytatni, de települést vezetni csak szakértelemmel lehet MSZP: bizonyítani fogunk a szabad városokban! DK: ez nem játék, ez világos üzenet! Párbeszéd: önök baromira túltolták a biciklit!”
2019. október 31. 22:09

Az őszi nyitány leghangosabb reakcióit, „közjátékait” a kormány programját és terveit ismertető, értékelő miniszterelnöki beszédet kísérte. Esztendők óta nem volt ekkora, hosszan tartó, az ellenzéket egy csapatba tömörítő háborgás. Az elhangzottakért, tettekért a mentelmi joggal nem bíró közemberek számára, sok-sok évet osztana ki egy független bíróság.  „Szelídített” változatát szolidan ismertetjük. – Kellemes tallózást!

 

 

”A magyar demokrácia erős, működik, és képes továbbra is hatékonyan szolgálni az emberek érdekét!”

ORBÁN VIKTOR, (miniszterelnök): - Képviselőtársaim! Száz napja ült össze utoljára az Országgyűlés. Alkotmányos szokásaink szerint most beszámolok a tisztelt Háznak arról, mit végzett a kormány utolsó találkozásunk óta. Ebben a száz napban önkormányzati választások voltak; a családvédelmi akcióterv újabb elemei indultak el; megindítottuk a „Magyar falu” programot; fontos fejleményeket láthattunk az európai és a magyar gazdaságban, és fontos kérdésekről döntöttünk az Európai Tanácsban is. Ami az önkormányzati választásokat illeti, azokat az ország minden településén sikeresen és eredményesen lebonyolítottuk. Köszönetet mondok annak a közel 20 ezer embernek, akik szavazatszámlálóként, informatikusként, jogászként, köztisztviselőként vagy bármilyen más módon közreműködtek a választások lebonyolításában. Megállapíthatjuk, hogy a kormány a választások megszervezésében és lebonyolításában ráháruló feladatokat közmegelégedésre megoldotta. Köszönetet mondok azoknak a választóknak is, párthovatartozásra való tekintet nélkül, akik részt vettek a választáson, és ezzel hozzájárultak a magyar demokrácia működéséhez. A részvételi arányok azt mutatják, hogy a magyarok továbbra is elkötelezettek a demokrácia mellett, és hisznek Magyarország jövőjében!

- Gratulálok minden megválasztott polgármesternek és önkormányzati képviselőnek. Munkájukhoz sok erőt és jó egészséget kívánok! A kormány álláspontja és eddigi gyakorlata ismert. Minden polgármesterrel és képviselő-testülettel együttműködünk, aki maga is készen áll az együttműködésre. Pártállásra, kormányzati vagy ellenzéki pozícióra tekintet nélkül mindannyiunknak Magyarországért és a magyar emberekért kell dolgoznunk, mert továbbra is igaz, hogy a haza nem lehet ellenzékben! (Moraj az ellenzéki pártok padsoraiból.)

- Tisztelt Ház! A kormány számára, külön elismerés, hogy összességében, az egész országot tekintve a kormányzó pártok megkapták a szavazatok több mint 50 százalékát. A fontos földrajzi és települési különbségeken túl ez azt jelenti, hogy a kormány folytathatja a munkáját, sőt a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott. (Vadai Ágnes: Főleg az Adrián…) Folytatjuk tehát a munkaalapú gazdaság, a családbarát Magyarország, a növekvő bérek, a tisztességes időskor, az otthonteremtés és a nemzetegyesítés politikáját. A magyar demokrácia erős, működik, és képes továbbra is hatékonyan szolgálni az emberek érdekét!

 (KÖZJÁTÉK: Hadházy Ákos egy nagy méretű, „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott!” feliratú táblát tart a szónoki emelvény elé.   Szászfalvi László a szónoki emelvény előtt álló Hadházy Ákoshoz: Menj vissza a helyedre! Bohóc, ülj le!   Zaj.  Közbeszólások. Elnök: Kérem képviselő urat, hogy sürgősen hagyja abba a bohóckodást, és üljön vissza a helyére! Hadházy Ákos továbbra is tartja a táblát. Elnök: Képviselő úr, kénytelen leszek figyelmeztetni önt, hogy ennek meglesz a következménye! Hadházy Ákos változatlanul tartja a táblát a szónoki emelvény előtt.)

ORBÁN VIKTOR: - Tisztelt Ház! A családvédelmi akcióterv lendületet vett, több mint 65 ezren kapcsolódtak be eddig. 40 ezren babaváró támogatást, 16 ezren a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását és 9 ezren a három- és többgyermekes családok jelzáloghiteltartozás-csökkentését kérték. 114 ezer család vette igénybe a családok otthonteremtési kedvezményét. A júliusban indult falusiotthon-programra 1500 igénylés érkezett. Ezek így együtt 650 milliárd forint értékű támogatást tesznek ki, amelyek meg is érkeztek a magyar családokhoz!  

- A kérdés az, bírja-e a növekvő támogatást a magyar gazdaság. Azt jelenthetem a tisztelt Háznak, hogy a jelek szerint igen, bírja. Az első fél év gazdasági teljesítményét már látjuk. A magyar gazdaság 5,2 százalékkal nőtt. 2010-hez képest a magyar gazdaság teljesítménye 30 százalékkal, ezen belül az ipari termelés 40 százalék felett növekedett, - úgy, hogy közben átálltunk a munkaalapú gazdasági rendszerre, és a munkanélküliség 3,4 százalékra csökkent a 2010-es 12 százalékról. A munkahelyek száma 808 ezerrel nőtt. Ma Magyarországon 4 millió 517 ezer ember dolgozik. Ezzel az Európai Unióban a negyedik helyen állunk, de a kormány többet és még jobbat szeretne.

(KÖZJÁTÉK: a szónoki emelvény előtt álló Hadházy Ákos a kezében tartott tábla mögül felmutat egy újabb „Stop propaganda! Stop korrupció!” feliratú táblát.)

- Tisztelt Ház! Az év első hét hónapjában az átlagkeresetek 10,6 százalékkal nőttek, a minimálbér-emelkedés mértéke pedig a negyedik legnagyobb az Unióban, ami azt jelenti, hogy három ország még mindig előttünk van, érdemes ezért mindannyiunknak még többet dolgoznia. Komoly változások történtek az államadósság területén is: a 2010-es 83,5 százalékos szintről 68 százalékra csökkentettük. Legalább ilyen fontos, hogy 2010-ben a külföldiek kezén lévő hitel, illetve hitelünk 50 százalékot tett ki, ezt ma már 20 százalék alá szorítottuk, vagyis az állami hitelek kamatait nem a külföldieknek, hanem a magyar embereknek fizetjük. Innen is biztatok mindenkit, hogy vásároljanak magyar állampapírt.

(KÖZJÁTÉK: Hadházy Ákos újra a „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott!” feliratú táblát mutatja fel. Orbán Viktor megpróbálja elvenni a táblákat. Taps és közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban, köztük: Már nem a régi!  Segítsen már valaki!   Borkai Zsolt nincs itt?   Szászfalvi László: Már izomlázad van, mi? Ülj le a helyedre! Több kormánypárti képviselő a szónoki emelvény elé lép, miközben Font Sándor egy nemzeti színű zászlóval próbálja eltakarni Hadházy Ákos által tartott táblát.  Néhány kormánypárti képviselő elveszi a táblát Hadházy Ákostól. Taps a kormánypártok soraiban.   Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból, köztük: Kommandó!   Szégyelld magad!   Szégyen! Elnök: Kérem képviselőtársainkat… Zaj. Közbekiáltások az ellenzéki pártok soraiból: Kemény vagy!   Tolvajok vagytok!   Elnök: Ezen a pulpituson, ami itt van alattam, egy több mint százéves golyónyom árulkodik az ellenzéki felelőtlenségről, ostobaságról és hazafiatlanságról. Közbeszólás az ellenzéki pártok soraiban: És mi voltunk? Elnök: Ezt még a kommunisták sem tüntették el, mert ők is érezték valahol, hogy ennek a mementónak van jelentősége. Arra szeretném önöket kérni, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, hogy abból a választási vereségből, amit szenvedtek, ne vonják le azt a következtetést, hogy ugyanaz az agresszív háborús politika a célravezető, amit idáig folytattak. Közbeszólás az ellenzéki pártok soraiban: Borkai Zsolt!  Vadai Ágnes: nem tudjuk azt a keresztényi szintet hozni, az az igazság! Elnök: Arra szeretném önöket kérni, hogy tartsák be a házszabályt! Arató Gergely: A verekedés belefér a házszabályba? Elnök: Arra szeretném önöket kérni, hogy ne csináljanak cirkuszt a parlamentből, bármennyire is nehezükre esik. Steinmetz Ádám: Inzultus történt, elnök úr!   Közbeszólás a Jobbik soraiban: fizikai inzultus! Elnök: Erre szeretném önöket kérni. Aki erre nem képes, az forduljon szakemberhez segítségért! Taps a kormánypártok soraiban.   Bana Tibor: A vereséget nem tudjátok elviselni!   Szilágyi György: Fizikai inzultus történt!)

ORBÁN VIKTOR: - Köszönöm képviselőtársaimnak a segítséget, a jövőben is számítok rá! Ami az Európai Unió Tanácsának döntéseit illeti, a következőket mondhatom önöknek: sikerült olyan elnököt választani az Európai Bizottság élére, aki képes lehet kijavítani az előző évek hibáit a gazdaság és a migráció területén. Kötelességemnek éreztem, hogy megakadályozzam olyan elnök megválasztását, aki tiszteletlenül beszélt és viselkedett a magyarokról, illetve a magyarokkal szemben, és azokét is, akik a bevándorlás kérdésében a magyarok akaratával ellentétes terveket akartak végrehajtani. Az ehhez szükséges háttér-megállapodásokat megkötöttük és célunkat elértük.

- Tisztelt Ház! Tájékoztatom önöket, hogy a múlt héten megállapodást kötöttünk Nagy-Britanniával az Unióból történő távozásukról. (Arató Gergely: A mienkről vagy az övékről?   Derültség az ellenzéki pártok soraiban.) Mindig is azt tartottam helyesnek, ha tiszteletben tartjuk a britek döntését, és tisztességes, korrekt megállapodást kötünk a távozásukról. Ez most megtörtént. Olyan megállapodáshoz járultam hozzá, amely védi az Angliában dolgozó magyarok érdekeit és jó a magyar gazdaságnak is. Ez volt a jó hír, a rossz hír pedig az, hogy a Miniszterelnökök Tanácsa pénteken nemet mondott a Macedónia és Albánia európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdésére. Ez rossz döntés, de remélem, nem tragikus. Tragikus az lett volna, illetve az lenne, ha bármilyen okból megakadna Szerbia felvétele. A mi térségünk és stabilitásunk kulcskérdése és kulcsországa Szerbia. Európai uniós tagsága nélkül nem képes a Balkánt stabilizálni. Ezért Magyarország továbbra is minden balkáni ország, de különösen Szerbia és Montenegró gyors felvételét támogatja! (Gréczy Zsolt: Meg a kipcsakokét. – Zaj, derültség.)

- Tisztelt Ház! A Miniszterelnökök Tanácsa megkezdte az Unió következő hétéves költségvetésének a tárgyalását is. Az álláspontok minden fontos kérdésben messze vannak egymástól. Nincs konszenzus még a következő hétéves költségvetés alapkérdéseiben sem. A költségvetés részeként a klímapolitika kérdéseiről is tárgyaltunk. Magyarország rendelkezik egy céllal és egy ahhoz rendelt tervvel, amellyel elérjük, hogy a Magyarországon megtermelt energia 90 százalékáig szén-dioxid-kibocsátás-mentes legyen 2030-ra. Az európai miniszterelnökök azonban most arról is tárgyalnak, hogy elérhető-e, és ha igen, hogyan és milyen áron, hogy az Európai Unió 2050-ra összességében klímasemleges gazdasággal rendelkezzen. A magyar álláspont szerint ez Magyarország esetében elérhető, de csak radikális és mély gazdaságátalakító programok segítségével. Az erről szóló tervek elkészítését megkezdtük, és az ehhez kapcsolódó pénzügyi igényeinket az Európai Uniónak múlt héten be is jelentettem. Ahhoz, hogy a három nagy területen, vagyis hogy teljességgel karbonsemleges villamosenergia-termeléssel rendelkezzünk, hogy a földgázfelhasználást teljes egészében kiválthassuk és a közlekedést sikerüljön teljeskörűen elektromos alapra helyezni, magyar pénzben számolva 50 200 milliárd forintra lehet szükségünk. Ez euróban számolva 150 milliárd euró, ami nem lehetetlen, de az Európai Unió komoly hozzájárulása nélkül nem fog menni. Erre igényt is tartunk. (Vadai Ágnes: Nem kell ellopni!)  A kormány október 24-i ülésén véglegesítjük az önök elé benyújtandó törvényjavaslataink listáját. Figyelmüket köszönöm, az őszi ülésszak munkájához sok sikert és gyümölcsöző vitákat, valamint jó döntéseket kívánok! (Nagy taps a kormánípárti oldalon. Elnök: Köszönöm miniszterelnök úr felszólalását, különösen a türelmét, és köszönönöm azoknak az ellenzéki képviselőtársaimnak is, akik képesek voltak nem együtt bandukolnia csordával!)  

”A kampányt lehet gyűlölettel folytatni, de települést vezetni csak szakértelemmel lehet!”

HARRACH PÉTER: - Megpróbálok azokról a témákról szólni, amiket miniszterelnök úr említett, hiszen ez a műfaj ezt jelenti. (Szilágyi György: Győri megyés püspök!) A választásról annyit: abban reménykedtünk mindnyájan, hogy véget ért a kampány (Vadai Ágnes: Borkai érdeke…), erről szó sincsen. Van, aki elviseli a kampányt, és van, aki szereti, fene az ízlését, de úgy gondolom, hogy a hangneme mégiscsak olyan kell hogy legyen, ami méltó a parlamenthez és a magyar közélethez. (Vadai Ágnes: Fekete Pákó!   Közbeszólás a Jobbik soraiból: Ne is legyen választás!) Kampányt lehet gyűlölettel folytatni… (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.   Az elnök csenget.)…de települést vezetni csak szakértelemmel lehet. (Vadai Ágnes: Hát…) Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban…(Szilágyi György: Úgy, mint a Hende Szombathelyen?)…hogy például Tarlós főpolgármester úrhoz hasonló városvezetőt nem találunk Budapesten… (Vadai Ágnes: Az Adrián!)…és meglátjuk, hogy az önök jókívánsága, hogy „boldog karácsonyt!”, mennyire teljesül, mert nem lesz ez egy könnyű városvezetés. (Szabó Timea: Ez egy beismerés?) Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy ki fogja vezetni a várost, mert azért vegyük figyelembe azt, hogy egy párt eszmeiség nélkül nehezen tud működni…(Vadai Ágnes: Hát, láttuk a fideszes keresztény értékeket az Adrián! Kicsit meglep bennünket, hogy a keresztény értékek ezek lennének!) egy koalíció azonos társadalomkép nélkül szintén nehezen tud működni, és nem úgy néz ki most a Budapestet vezető csapat, hogy társadalomképük azonos lenne. Nem feltétlenül boldogságot fog ez jelenteni a vezetőknek éppúgy, mint a polgároknak.

- A miniszterelnök úr beszédében az egyik legfontosabb volt, a családvédelem, a családtámogatás. (Vadai Ágnes: Akkor most jön Borkai, igaz?) Ennek két olyan fontos célja van, ami számunkra, kereszténydemokraták számára is fontos: az egyik a demográfiai helyzet. (Vadai Ágnes: Ó! Pont arra törekedtek…) Magyarország számára első számú nemzeti sorskérdés az, hogy születnek-e magyar gyermekek. (Vadai Ágnes: Akkor nem az Adriára kellene járni!) A másik célja a családtámogatási rendszernek, hogy a család mint önérték hogyan jelenik meg a társadalom előtt. (Vadai Ágnes: Ez nagyon fontos kérdés. A Borkai családról mit gondolnak?) Én úgy gondolom, hogy a konzervatív és kereszténydemokrata felfogás valamennyiünk számára fontos, a kötődés. Kötődés az otthonhoz, kötődés a családhoz, kötődés a nemzethez és a hazához és kötődés a hagyományokhoz…(Szabó Timea: A luxushajóknak melyik része volt hagyományos?)…ezek fontos dolgok, képesek arra, hogy egy olyan közösséget erősítsünk meg, amelyik a legfontosabb számunkra, a családot. (Vadai Ágnes: Ezt fejtse már ki bővebben!)

- Ha megengedik, akkor még szülnék néhány mondatot…(Vadai Ágnes: Gratulálok! Útmutatást kérünk! Halljuk!   Derültség az ellenzék padsoraiban. Az elnök csenget.) Kitört az ellenzéki politikai kultúra, látom. (Felzúdulás az ellenzék soraiban.  Vadai Ágnes: Győrben is ez van! Ott is megélik a családot, de mennyire!   Szászfalvi László: Vadai, ne kiabálj már örökké! Már nagyon unalmas!) Még annyi időm van, hogy ha megpróbálom túlkiabálni az ellenzéket, akkor a klímavédelem magyar tervéről is ejthetek szót. Mind a 2030-as, mind az 2050-es terv képviselete nemzeti ügy, úgy érzem, hogy az ellenzéknek is a kampány helyett ennek a támogatását kellene vállalni! (Taps a kormánypártok soraiból. Elnök: Képviselőtársamtól, frakcióvezető úrtól elnézést kérek, hogy meg sem kíséreltem rendet csinálni. Nagyon sajnálom, hogy önben sem a megválasztott képviselőt, sem pedig a kort nem tisztelték. Ez legyen az ő problémájuk!)

„Bizonyítani fogunk a szabad városokban!”

TÓTH BERTALAN, (MSZP): - Miniszterelnök Úr! Fideszes Képviselőtársaim! Itt az előző nevetgélés után eszembe jutott tavaly év vége, amikor hasonlóan nevetgéltek rajtunk, amikor a rabszolgatörvény elfogadásának megakadályozása érdekében itt a parlamentben létrejött az az ellenzéki egység, amellyel elfoglaltuk a pulpitust. Ez után az egység után kint, az utcán is összekovácsolódtak az ellenzéki erők, és lám-lám, az önkormányzati választáson ez a stratégia működött, és meghozta az eredményt. Megszűnt az a rendszer, amiben önök gondolkodtak, mi, ellenzéki pártok pedig megértettük a választók üzenetét. És tudjuk, hogy ez óriási nagy felelősség, hiszen most a szabad városokban és a szabad településeken kell bizonyítanunk. A szabad városokban és a szabad településeken meg kell teremtenünk annak a feltételét, amit önök kormányként folyamatosan elmulasztanak, hiszen miniszterelnöktől most sem hallottunk a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséről, amit mi célul tűzünk ki minden önkormányzatnál.

- Miniszterelnök Úr!  Nem hallottunk arról, hogyan kívánják a fiatalok lakhatási válságát csökkenteni, csak arról hallunk, hogy hogyan akarják a kiváltságosokat továbbra is gazdagítani! Nem hallottunk arról, miként kívánják csökkenteni a nyugdíjasok körében tapasztalható szegénységet, hogyan kívánják megoldani azt a lehetetlen helyzetet, hogy miközben a bérek növekednek, a nyugdíjak lemaradnak, és több mint egymillió magyar nyugdíjas él ma szegénységben. Nem hallottunk arról, hogy a versenyképességi mutatókban sem hasít Magyarország.  Nagyon vicces volt hallgatni viszont azt, hogy Magyarország tulajdonképpen a legversenyképesebb országok egyike az Európai Unióban, csak éppen 23-an előzik meg. Ráadásul ebben a versenyképességi mutatóban is ott van a korrupció, amely visszafogja a magyar versenyképességet. Ott van az a helyzet, hogy a monopóliumokat nem zárják ki a magyar piacgazdaságból, de ott van az, hogy az egészségügy hogyan romlik napról napra Magyarországon. Nem beszélt arról sem, hogy csak a tavalyi évben 452 magyar orvos kért hatósági bizonyítványt, hogy külföldön tudjon dolgozni. Nem beszélt arról, hogy több mint 50 milliárd forintra ugrott megint a kórházak adósságállománya, miközben azt olvashatjuk, hogy a Miniszterelnökségnél túlcsordult a propaganda finanszírozása, éppen csak 5 milliárd forinttal! Na, ezek a feladatok, amelyeket nekünk a szabad városokban el kell végeznünk önök helyett, és a klímavédelem, amelyet ön most megemlített, de azt már nem mondta, hogy a vétója miatt megakadályozta azt, hogy az Európai Unió elinduljon egy nagyon komoly klímavédelmi úton; mi ebben is fogunk tenni a szabad városoknál.

- Miniszterelnök Úr!  Itt valahogy úgy fogalmazott, hogy az önkormányzati választásokon a demokrácia működött. Sajátos demokrácia az, amelyben ön gondolkodik, és nagy valószínűséggel a választópolgároknak, akik ellenzéki képviselőjelöltekre, polgármesterjelöltekre szavaztak, pont ebből a demokráciából lett elegük. Ugyanis az ország háromnegyed részében az ellenzék nem kapott engedélyt arra, hogy plakátokat helyezzen ki. Önkormányzati cégek, önkormányzati alkalmazottak teljesen jogsértő módon szedték le az ellenzék plakátjait Nyíregyházán, Szekszárdon. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Bizony, bizony!) Az Alkotmánybíróságnak is be kellett ebbe avatkozni: még ez évben meg kell alkotni azt a jogszabályt, amely ezt a lehetetlen helyzetet feloldja. Ugyanezt tették a fővárosban is: a XI., XXI. kerületben távolították el a plakátokat, és a bírságkirály az mégis Csepel, ahol egymillió forintra büntették az ellenzéki pártokat, bár a bíróság ezt nem tartotta megalapozottnak. És akkor beszélhetnénk még arról, hogy az Állami Számvevőszék miként próbálta ellehetetleníteni a pártok működését és arról a közmédiáról, amit nem is tudok milyen jelzőkkel minősíteni, ami csak és kizárólag a kormány propagandájával volt elfoglalva. Beszélhetünk azokról az aljas szórólapokról vagy álközvélemény-kutatásokról, hogy hogyan próbálták besározni az ellenzéki képviselőjelölteket; és nem is szólva azokról a vendégszavazókról, akik tömegével érkeztek Magyarországra Ukrajna felől, hogy önöket erősítsék. 120 beadvánnyal éltünk ebben a kampányban, de teljesen egyértelmű, hogy önök igyekeztek ellehetetleníteni ezt a sikert. A választók azonban megüzenték, hogy ez nem fog menni, és ahogy ellenzéki képviselőtársaim, frakcióvezetők is jelezték: tovább fogunk menni ezen az úton, együtt fogunk készülni 2022-re, és bizonyítani fogunk a szabad városokban! (Taps az MSZP, a DK, a Párbeszéd soraiból.)

 „Ez nem játék, ez világos üzenet!”

GYURCSÁNY FERENC, (DK): - Miniszterelnök Úr! Fontos, hogy beszélt, de talán jobb lett volna, ha nemcsak beszél, hanem mond is valamit! Én abba a vitába nem fogok belemenni, hogy ki nyerte meg a választásokat, mert természetesen nagyon-nagyon sokaknak lesznek majd számai. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy önök értik, hogy ha a politikai értelemben legfontosabb, legnagyobb kisugárzással rendelkező közösségek, nagyobb települések összességében inkább az ellenzékre szavaztak, akkor ez világos üzenet. A tízezer fő feletti településeken több ellenzéki képviselőt választottak meg, mint kormánypártit! Nyilván értik, hogy amikor egyébként egyik-másik kitűnő polgármesterüket is le- és kiszavazták   mert vannak ilyenek  , akkor az nem a polgármester ellen szólt, hanem az önök politikája ellen szólt; nem egyszerűen önkormányzati választás volt, hanem az önök politikájával szembeni lázadás volt! És a kormányfő nem mondott semmit arról, hogy értene ebből valamit. De szerintem érdemes lenne elmondania az országnak, hogy itt meg ott módosítani kellene, hogy az ország többsége úgy gondolja, hogy tényleg jó irányba mennek a dolgok. Ma nem így gondolja!

- Hölgyeim és Uraim! Harminc évvel ezelőtt láttam egy nagyon bátor embert szónokolni, akiről akkor azt gondoltam, hogy valószínűleg okosabb, bátrabb is, mint én. Beszélt a szabad világról, és a sajtó szabadságáról.  Azóta mi történt vele? Most, ugyanaz a pulpitusról nemcsak hogy nézi tétlenül, de azt gyanítom, hogy tudtával, sőt megrendelésével az adófizetők pénzéből hazug, félrevezető propaganda zajlik Magyarországon, részben a köztévében és máshol. Hova lett az a fickó? Mi történt vele? Miért nem érzi, hogy ha szabad Magyarországról beszél, akkor szabadnak kell lenni a sajtónak és szabadnak kellene lenni a választásnak, mert ahol nem szabad a sajtó, ott nem szabad a választás! (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Ez ilyen pokoli egyszerű. Nem lehet büszke egyetlenegy szavazatra sem az a kormánypárt, amelyik tudatában van annak, hogy a sajtó végleges manipulálása is ott van az eredménye mögött!

- Hölgyeim és Uraim! Ez nem játék! Ez a mi hazánk! (Moraj a kormánypártok soraiban.) Van egy érdemi kérdés, amiről nem szólt a kormányfő.  Muszáj megtudnunk, hogy mi az az erkölcsi, politikai indok, amivel ő támogatni tudja, hogy a NATO egyik országa egy szuverén ország ellen agressziót követ el; mi az az erkölcsi indok, ami alapján nem érzi azt, hogy felelős ártatlan, meghalt civil felnőttek, gyermekek életéért? Nem értem, hogy miért nem rázza meg azoknak a képeknek a sokasága, amelyek hozzájuk is eljutottak, és nem értem, hogy miért gondolja azt, hogy mi, magyarok ebben az ügyben az ő pártján vagyunk? Törökország Szíria agresszora, Törökország felelős sok ezer civil ártatlanért. Nem látok olyan nemzeti érdeket, ami alapján mi, magyarok efölött elmehetünk szótlanul, és ne azt gondolnánk, hogy a szír gyerekek és felnőttek haláláért legalább a magyar kormányfő és politikája is felelős, és szégyellem magamat az ő helyében is emiatt! (Közbeszólások az ellenzék soraiból: Úgy van!) Végül pedig, a politikai egyezség létrejött, és ez önöknek fenyegető. Azt javaslom az ellenzéki kollégáknak, hogy annak érdekében, hogy két év múlva tavasszal majd boldog húsvétot kívánjunk egymásnak, a politikán túl jöjjenek létre azok a normális emberi szövetségek is, ami ahhoz kell, hogy ezzel az agresszióval, miután győztünk, majd szembe tudjunk szállni! Taps a DK soraiban.)

„Önök baromira túltolták a biciklit!”

SZABÓ TIMEA, (Párbeszéd): - Miniszterelnök Úr! Ön nem is olyan régen egy nagyon komoly ügy kapcsán csak annyit bírt válaszolni egy képviselőtársamnak, hogy „boldog karácsonyt!”. Én azt gondoltam, hogy most is lesz annyira szellemes, hogy ezt elmondja! Addig is hadd kívánjak önnek boldog karácsonyt! (Taps az ellenzék soraiban.)

- Miniszterelnök Úr! A vasárnapi főpolgármester-választáson Karácsony Gergely közel 51 százalékkal győzte le az ön helytartóját, Tarlós Istvánt. Az a 7 százalékos különbség, ami volt, pontosan azt mutatja, hogy a budapestieknek és számos nagyvárosban élőknek is elege van abból, amit önök műveltek, ők szabadságra vágynak! Szabadságra az után a lopás, fenyegetés és zsarolás után, amit önök műveltek sok millió emberrel, amiért minimum bocsánatkéréssel tartozik, miniszterelnök úr! Mert az a helyzet, hogy önök baromira túltolták a biciklit! Sokat loptak tőlünk, az ön lánya, Ráhel, a veje, Tiborcz István, de az ön gyerekkori játszópajtása, Mészáros Lőrinc is. Aztán sok volt a gyűlöletből is! Maguk tényleg azt hitték, hogy az emberek a végtelenségig fogják nézni és hallgatni a migránsozást, azt, hogy a szennylap Origójuk nyolcvannégyszer hozza le címlapon azt, hogy Karácsony alkalmatlan? Komolyan, tényleg azt hitték, hogy ezt megkajálják a budapestiek meg a nagyvárosban élők?

- Túltolták a biciklit a főváros kisemmizésében is!. Tényleg azt gondolták, hogy a budapestiek tétlenül fogják nézni azt, ahogy pusztulnak a kórházaik? Hogy tétlenül nézzük tovább azt, hogy tízből nyolc ember meghal gyógyítható betegségben? Hogy nincs CT és nincs MR, miközben Szlovákiában és Lengyelországban lakosságarányosan kétszer annyi berendezés van, mint itthon? Tényleg azt gondolták, hogy szó nélkül végignézzük Budapest kifosztását? Tényleg azt gondolták, hogy miközben Budapest egész Magyarország GDP-jének 37 százalékát termeli, 1 százalékot kapunk vissza?  

- Miniszterelnök úr drága, maga szórakozik velünk? Erre mondtak nemet a budapestiek, ezért nyert Karácsony Gergely! Önök tényleg azt hitték, hogy a budapestieket és a nagyvárosban élőket meg lehet zsarolni, hogy csak akkor kapunk pénzt, ha önökre szavazunk? Hát erre is nemet mondtak a budapestiek és a nagyvárosban élők! Végül, maguk tényleg azt hitték, hogy a végtelenségig tűrjük Borkai Zsoltok közpénzből fizetett luxusorgiáit és milliárdos lopásait? Tudja, miniszterelnök úr, hogy mire jöttek rá a budapestiek és a nagyvárosban élők? Arra jöttek rá, hogy a luxushentergő Borkai Zsoltból nem egy van, hanem százával rohangálnak ebben az országban, a maguk álkeresztény, kereszténynek hazudott Fideszében. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Wittinghoff!)

- Miniszterelnök Úr! A maguk egész Fidesze nem más, mint Borkai Zsoltok gyülekezete! (Moraj a kormánypártok soraiban.) Borkai Zsolt maga a Fidesz! Ezért nyert Karácsony Gergely Budapesten, ezért nyertek a nagyvárosainkban is az ellenzéki képviselők. Karácsony úgy nyerte meg a választást, hogy mögötte nem állt propagandagépezet… (Moraj, derültség a kormánypártok soraiban.)… nem tömték ki milliárdokkal, hanem a Párbeszéd stábjával, az ellenzéki pártok támogatásával és a választók segítségével lett ő Budapest új vezetője. Már be is jelentette az új intézkedéseit, amik szerencsére marhára fognak önöknek fájni; többek között az első intézkedése, hogy a maguk szennylapját, a Lokált nem fogjuk engedni Budapest közterein terjeszteni! (Felzúdulás, taps a kormánypártok soraiban.   Közbeszólások, többek között: Sajtószabadság!   Az elnök csenget.) Vége a hazugsággyárnak Budapest utcáin! Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik önöknek a Lokál, a választóknak nem tetszett ennyire. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.)

- Aztán, ahogy a Párbeszéd annyiszor kezdeményezte, felfüggesztjük az elhelyezés nélküli kilakoltatásokat az önkormányzati lakásokban; eljön az emberség politikája! De maguk nem fogják ledózerolni a Római-partot sem, nem lesz betondzsungel a Ligetből, és Rogán Antal haveri köre sem fogja beépíteni a Hajógyári-szigetet luxuslakóparknak! A fővárosi cégeknél nem lesz rabszolgatörvény, és ki fogjuk hirdetni a klímavészhelyzetet! (Folyamatos közbeszólások a kormánypártok soraiból.) És ez csak az első néhány lépés, amit Karácsony Gergely és a Szabad Városok Szövetsége meg fog hirdetni országszerte.

- És most figyeljen, miniszterelnök úr: ahogy most felszabadítottuk Budapestet, úgy fogjuk 2022-ben felszabadítani az egész országot! (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Ugyanis az az erős ellenzéki szövetség, amit most láttak, vasárnap óta, nem a vég, hanem az csak a kezdet. Ugyanígy fogjuk folytatni 2022-ig. Megtanultuk a leckét, fel fogjuk szabadítani az egész országot, az embertelenség után jön végre az emberség! Boldog karácsonyt kívánok! (Taps az ellenzék soraiban. ELNÖK: Köszönjük szépen képviselő asszonynak a hozzászólását. Ha jól értettük, most jön a „felszabadúlás”. Derültség a kormánypárti oldalon.) 

Bartha Szabó József
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó