A foglalkoztatás növekedése emeli a gazdaság teljesítményét
Az elmúlt kilenc évben, 2010 óta több mint 811 ezerrel, ebből a versenyszférában több 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami nagyban hozzájárult a magyar gazdaság európai szinten is kimagasló teljesítményéhez - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a KSH friss adatait kommentálva.
2019. október 29. 14:19

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden azt közölte, hogy a július-szeptemberi időszakban, azaz a harmadik negyedévben, 4 millió 521 ezer volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma, 34 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal 70,3 százalékra emelkedett. A július-szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 163 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt.

Varga Mihály pénzügyminiszter közleményében kiemelte: a foglalkoztatottak száma újabb csúcsot ért el, már 4 millió 521 ezren dolgoznak Magyarországon, míg a foglalkoztatási ráta minden eddiginél magasabbra, 70,3 százalékra emelkedett.
   
A foglalkoztatás növekedése döntően a versenyszférában ment végbe, ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatottak száma százezer közelébe mérséklődött, tehát egyre egészségesebbé válik a munkaerőpiac szerkezete - emelte ki Varga Mihály.
   
Mint mondta, a munkaügyi hivatalok hatékonyságát javító munkaerőpiaci reformprogram - a vállalati kapcsolattartás erősítésével - tovább segítheti az üres álláshelyek betöltését. A kormány munkavállalást ösztönző intézkedéseinek, valamint a tartósan magas gazdasági növekedéssel járó foglalkoztatás-bővülésnek köszönhetően éves összehasonlításban már 87 hónapja folyamatosan csökken a munkanélküliség.

Varga Mihály hangsúlyozta, az aktivitás további növelésével, a szakképzés átalakításával, a képzések, átképzések és vállalkozóvá válást támogató programok révén tovább növelhető a foglalkoztatás. A munkaerő-tartalékot jelentő közfoglalkoztatottak, álláskeresők és a dolgozni szándékozó nyugdíjasok célzott támogatásával egyre többen helyezkedhetnek el az elsődleges munkaerőpiacon. Ennek érdekében a kormány könnyítette a nyugdíjasok foglalkoztatását, a Családvédelmi akcióterv keretében támogatja a kisgyerekes anyák munkavállalását, erősítette a munkaerő-közvetítést is. Emellett a vállalatok hatékonyság-javító intézkedései és a hatékonyabb munkaerő-gazdálkodásuk tovább növelhetik a magasabb hozzáadott értéket termelő munkavállalók számát Magyarországon.

 

Kecskeméti autógyár - bacsmegye.hu

Varga Mihály az M1 aktuális csatornán kedden délelőtt elmondta: a magyar gazdaság az idei első félévben több mint 5 százalékkal bővült, és a harmadik negyedévben is 5 százalék körüli gazdasági bővülés valósulhatott meg. Magyarországon már több mint 4,5 millióan dolgoznak, így a magyar foglalkoztatási ráta az uniós átlag fölött van. Ez annak is köszönhető, hog egyre többen tudnak átlépni a közfoglalkoztatottak közül az elsődleges munkaerő piacra - jelezte a pénzügyminiszter.

Varga Mihály kiemelte: ha egy gazdaság növekedési pályán van, akkor több munkaerőre van szükség, magas szinten van a foglalkoztatás iránti igény.
  

MTI
  • Reneszánszát éli a gyógynövénytermesztés Magyarországon
    A gyógynövények gyűjtésének, termesztésének és feldolgozásának több évszázados hagyományai vannak hazánkban. Az egészségtudatos életmód elterjedésével a gyógynövénykészítmények reneszánszukat élik.
  • Helyrehozzák hét évtized rombolását a budai Várban
    A kormány kinyilvánított célja, hogy a minisztériumok elsősorban állami tulajdonú ingatlanokban, a Parlamenthez és a Várhoz közel működjenek. Ennek nyomán költözött a miniszterelnök és hivatala a Sándor-palota mellé, s a Várban kap helyet a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium is. A kormányzati épületek megújításával, racionalizálásával párhuzamosan zajlik a budai Vár műemléki rekonstrukciója is.
  • Cseh Katalin alaposan túllőtt a célon
    Az elmúlt egy-két év fejleményei azt mutatják, hogy a Magyarország érdekeivel szemben megengedhetőnek vélt politikai eszközök is változnak.
MTI Hírfelhasználó