A foglalkoztatás növekedése emeli a gazdaság teljesítményét
Az elmúlt kilenc évben, 2010 óta több mint 811 ezerrel, ebből a versenyszférában több 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami nagyban hozzájárult a magyar gazdaság európai szinten is kimagasló teljesítményéhez - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a KSH friss adatait kommentálva.
2019. október 29. 14:19

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden azt közölte, hogy a július-szeptemberi időszakban, azaz a harmadik negyedévben, 4 millió 521 ezer volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma, 34 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal 70,3 százalékra emelkedett. A július-szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 163 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt.

Varga Mihály pénzügyminiszter közleményében kiemelte: a foglalkoztatottak száma újabb csúcsot ért el, már 4 millió 521 ezren dolgoznak Magyarországon, míg a foglalkoztatási ráta minden eddiginél magasabbra, 70,3 százalékra emelkedett.
   
A foglalkoztatás növekedése döntően a versenyszférában ment végbe, ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatottak száma százezer közelébe mérséklődött, tehát egyre egészségesebbé válik a munkaerőpiac szerkezete - emelte ki Varga Mihály.
   
Mint mondta, a munkaügyi hivatalok hatékonyságát javító munkaerőpiaci reformprogram - a vállalati kapcsolattartás erősítésével - tovább segítheti az üres álláshelyek betöltését. A kormány munkavállalást ösztönző intézkedéseinek, valamint a tartósan magas gazdasági növekedéssel járó foglalkoztatás-bővülésnek köszönhetően éves összehasonlításban már 87 hónapja folyamatosan csökken a munkanélküliség.

Varga Mihály hangsúlyozta, az aktivitás további növelésével, a szakképzés átalakításával, a képzések, átképzések és vállalkozóvá válást támogató programok révén tovább növelhető a foglalkoztatás. A munkaerő-tartalékot jelentő közfoglalkoztatottak, álláskeresők és a dolgozni szándékozó nyugdíjasok célzott támogatásával egyre többen helyezkedhetnek el az elsődleges munkaerőpiacon. Ennek érdekében a kormány könnyítette a nyugdíjasok foglalkoztatását, a Családvédelmi akcióterv keretében támogatja a kisgyerekes anyák munkavállalását, erősítette a munkaerő-közvetítést is. Emellett a vállalatok hatékonyság-javító intézkedései és a hatékonyabb munkaerő-gazdálkodásuk tovább növelhetik a magasabb hozzáadott értéket termelő munkavállalók számát Magyarországon.

 

Kecskeméti autógyár - bacsmegye.hu

Varga Mihály az M1 aktuális csatornán kedden délelőtt elmondta: a magyar gazdaság az idei első félévben több mint 5 százalékkal bővült, és a harmadik negyedévben is 5 százalék körüli gazdasági bővülés valósulhatott meg. Magyarországon már több mint 4,5 millióan dolgoznak, így a magyar foglalkoztatási ráta az uniós átlag fölött van. Ez annak is köszönhető, hog egyre többen tudnak átlépni a közfoglalkoztatottak közül az elsődleges munkaerő piacra - jelezte a pénzügyminiszter.

Varga Mihály kiemelte: ha egy gazdaság növekedési pályán van, akkor több munkaerőre van szükség, magas szinten van a foglalkoztatás iránti igény.
  

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Magyar tartalékos katonák tettek esküt
  Harminckilenc Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt Bátonyterenyén.
 • Elgyengíteni, káoszba fullasztani
  A történteket lehet a közelgő elnökválasztási kampány részeként is vizsgálni. Trump elnököt minden eszközzel, könyörtelenül el akarják távolítani a hatalomból. De ez már messze nem a demokraták és republikánusok küzdelme. Itt már az Egyesült Államok alapértékei körül folyik a harc.
MTI Hírfelhasználó