II. Miniszterelnök a ringben..!
Jobbik: elég volt a zsarolásból, elég volt a hatalmi gőgből, közeleg a trónfosztás! LMP: véget ért egy hosszú időszak. Fidesz: ezt az utat jelölték ki a választók, és mi ezen fogunk járni! Orbán: Van tehát nemzeti érdek!
2019. október 31. 22:09

Az őszi nyitány leghangosabb reakcióit, „közjátékait” a kormány programját és terveit ismertető, értékelő miniszterelnöki beszédet kísérte. Esztendők óta nem volt ekkora, hosszan tartó, az ellenzéket egy csapatba tömörítő háborgás. Az elhangzottakért, tettekért a mentelmi joggal nem bíró közemberek számára, sok-sok évet osztana ki egy független bíróság.  „Szelídített” változatát szolidan ismertetjük. – Kellemes tallózást! 

 

 

„Elég volt a zsarolásból, elég volt a hatalmi gőgből, közeleg a trónfosztás!

JAKAB PÉTER (Jobbik): - Miniszterelnök Úr! Ahol elfogynak az érvek, ott jön az erőszak. Hát, maradjunk annyiban, hogy nem mi alkalmaztunk erőszakot. Az erőszaktevőkkel nyilván nem fogunk egy csordában evezni! (Taps a Jobbik soraiban.) A választások után mindenekelőtt szeretném megköszönni azoknak a szavazóknak, azoknak a magyaroknak, akik október 13-án nem engedve se fenyegetésnek, se zsarolásnak, se megfélemlítésnek, elmentek és a belátásuk szerinti leghitelesebb ellenzéki jelöltre adták a voksukat. Köszönet érte! Én a választások előtt azt mondtam, hogy a 2022-es kormányváltáshoz október 13-án kell megvenni a belépőjegyet. Nos, 4 millió honfitársunk tíz megyei jogú városban, a fővárosban és számtalan kisebb településen ezt a belépőjegyet megvette. Ez óriási eredmény!

- Miniszterelnök Úr! Önök az elmúlt években úgy kezelték a magyar városokat és a magyar falvakat, mintha azok az önök birtokai lennének! Úgy kezelték a lakóit, mintha ők jobbágyok lennének, csakhogy a jobbágyok október 13-án azt mondták, hogy ebből elég volt! Elég volt a zsarolásból, elég volt a hatalmi gőgből, elég volt abból, hogy egy zsák krumplival alázzák meg őket, ahelyett, hogy normális megélhetést biztosítanának számukra! A jobbágyok fellázadtak! És tudja, ez mit jelent, őfelsége? Azt, hogy közeleg a trónfosztás! Ma még a birtokainak egy részét vettük el, holnap el fogjuk venni a hatalmát, holnapután pedig el fogjuk venni a szabadságát is! El fogjuk venni, mert az, aki a saját népe zsarnokává válik, azt a nép oda juttatja, ahová a zsarnok való, akkor is, ha ez a zsarnok magát keresztényinek hazudja!

- Miniszterelnök Úr! Ön az elmúlt napokban-hetekben arról beszélt, egészen elképesztő módon, hogy a Fidesz elhozta Magyarország számára a keresztény rendszerváltást. Hát, van bőr a képén! Tudja, mikor lesz itt keresztény rendszerváltás, miniszterelnök úr? Akkor, amikor majd a lopásért nem dicséret jár, hanem börtön, amikor a hazudozásért, nem nívódíj jár, hanem megvetés, amikor a kokózásért nem polgármesteri szék a jutalom, hanem minimum egy elvonó! Akkor lesz majd itt keresztény rendszerváltás, amikor a hatalom nem gerjeszti a gyűlöletet, hanem elítéli! (Taps a Jobbik soraiban.)

- Miniszterelnök Úr! Tény, hogy önök ma még jó néhány településen megnyerték a választást. De akkor, amikor ezt önök fenyegetőzéssel, zsarolással, megfélemlítéssel, hazudozással érték el, akkor önök kereszténységből és emberségből is megbuktak. Ön meg fog bukni kormányfőként is! De azok a választók, akik ezen a voksoláson félretették az ideológiai különbözőségeket, képesek voltak félretenni a gyűlölködést, és képesek voltak nem ellenséget, hanem honfitársat látni a másikban, na, ők emberségből és kereszténységből is jelesre vizsgáztak! Nagyon büszke vagyok rájuk, mert ezek az emberek megmutatták, hogy igenis, egy vérből valók vagyunk, akkor is, ha egyébként sokféleképpen gondolkodunk a világról.

- Miniszterelnök Úr!  Ön azt is elmondta a Fidesz kongresszusán, hogy a fideszesekre tekint bajtársként, de őket akkor is bevédi, ha az Adrián orgiáznak közpénzből! Tény, hogy mi ezeket az embereket nem tekintjük bajtársunknak, de mindenki mást meg igen, akikkel együtt akarjuk építeni ezt az országot. (Völner Pál: DK-s vagy!) Van azonban egyvalami, amit önnek köszönhetünk: az ön embertelen rendszere megtanította nekünk a másik embert tisztelni! Megtanította nekünk azt, hogy pusztán azért, mert valaki mást gondol a világról, mint mi, attól még lehet hasznos tagja a társadalmunknak, akit nem legyőzni kell, ahogy azt egy egri fideszes mondta, hanem meg kell érteni, meg kell hallgatni. Nem dakota közmondás, de attól még igaz, meg nem is kipcsak: megpróbáltak eltemetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk!

- Miniszterelnök Úr! Ön, az elmúlt években megpróbálta eltemetni a magyar szabadságot, de a magyarok szabadságvágya végre szárba szökkent. Szárba szökkent, mert szabad országban szeretnénk élni, olyan országban, ahol nem az a lényeges, hogy ki a jobb- meg ki a baloldali, ki a fideszes meg ki az ellenzéki, hanem az a lényeges, hogy ki a tisztességes, meg ki a tisztességtelen; ki az igaz, meg ki a hamis; ki a menthető, és ki a menthetetlen Mert vannak ebben az országban menthetetlen emberek!  Azok, akik az elmúlt harminc évben tevőlegesen részt vettek a nemzet kifosztásában, nekem menthetetlenek. Ön, miniszterelnök úr, menthetetlen! Ön menthetetlen! (Moraj a kormánypárti oldalon.) Majd ha a földi büntetését megkapta, akkor a Jóisten intézi az ön sorsát! De mindenki más megmenthető. És nem azért, mert jobb- vagy baloldali, fideszes vagy ellenzéki, hanem azért, mert magyar!

- Miniszterelnök Úr! Az önök eszköze a gyűlölet! Önök a gyűlöletkeltéssel próbálják a magyarokat egymás ellen fordítani, mert nagyon jól tudják, hogy csak addig fognak hatalmon maradni, amíg mi, magyarok egymást marjuk. De ennek most már vége! A mi fegyverünk a szolidaritás, az egymás mellett való kiállás, amivel tényleg újra lehet egyesíteni ezt a nemzetet a tisztesség és a valódi bajtársiasság útján. Úgyhogy október 13-án a nemzet újraegyesítése elkezdődött. Ez azt jelenti, hogy önöknek, önnek két lehetősége van: vagy elkezdi végre szolgálni ezt a nemzetet, vagy egyszer s mindenkorra megbuknak. De mi, magyarok mindkét esetben győzni fogunk! (Taps a Jobbik és a DK soraiban.)

 „Véget ért egy hosszú időszak!”

KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, (LMP): - Én azt hiszem nem meglepő, hogy az őszi ülésszak ilyen indulatokkal kezdődik, és engedjék meg, hogy utaljak valamire, amiről még nem esett szó. Itt az ülés megkezdésekor annak voltunk tanúi, hogy kormánypárti képviselők erővel vettek el egy táblát egy ellenzéki képviselőtől, és függetlenül attól, hogy ez a tábla meg a használata házszabályszerűen vagy nem úgy történt, ehhez nem volt joguk…(Szászfalvi László: Az ellenzéki képviselő hülye volt. Mert neki joga volt? Kettős mérce!)… úgyhogy nagyon remélem, hogy házelnök úr ezzel a kérdéssel majd foglalkozni fog.

- Az itt helyet foglaló ellenzéki pártok között nagyon sok különbség van, ez nem meglepetés senki számára, ugyanakkor az általuk elmondottak jelentős részével én magam és a frakciónk is azonosulni tud. Én is úgy gondolom, hogy egy ilyen rendkívül fontos választás után a legfontosabb feladatunk, hogy megköszönjük a magyar választóknak, hogy részt vettek az önkormányzati választáson, éltek a jogukkal, éltek a demokratikus választás lehetőségével, és kiválasztották azokat a polgármestereket és képviselőket, akik az otthonukat jelentő településeket vezetni fogják. Külön szeretném megköszönni azoknak a támogatását, akik a Lehet Más a Politika jelöltjeire szavaztak!

- Rendkívül fontos egy ilyen nagy jelentőségű választáson, amiről mondhatjuk, hogy akár még az országgyűlési választásnál is jelentősebb, hogy helyesen értékeljük a választók jelzését, a választók szavazatait. Miniszterelnök úrtól gyakorlatilag győzelmi jelentést hallhattunk, én azonban úgy vélem, hogy ezzel hibát követett el! Ha tekintetbe vesszük, hogy a kormányzat, a kormánypártok milyen propagandagépezettel rendelkeznek, és hogy ezt milyen módon használják, hogyan gyűrték maguk alá a közmédiát, és milyen eszközöket, például a megfélemlítés eszközét is használták, akkor én azt gondolom, hogy mindenképpen egy óriási vereség volt az október 13-i önkormányzati választás a kormánypártok részére. Ki kell mondani, közel 3 millió ember él a mai naptól, illetve október 13-tól kezdve olyan településen, ahol kifejezetten ellenzéki városvezetés van. Nagyon fontos mindenkinek tudni, hogy véget ért egy hosszú időszak, egymást követték a választások, és most egy olyan időszak következik, amikor bizonyítani lehet és kell! A megválasztott polgármestereknek és a megválasztott képviselőknek most az a feladatuk, hogy bebizonyítsák, hogy tudják becsülettel, hatékonyan, tisztességgel vezetni azokat a településeket, amelyek lakosságától bizalmat kaptak. Rendkívül fontos, mind az ellenzéki, mind a kormánypárti képviselőknek ezt észben tartani!

- Miniszterelnök Úr! Én azt gondolom, hogy a kormánynak pedig az a feladata, hogy azokat a feltételeket, amelyek szükségesek egy város vagy akár egy kisváros, nagyváros vagy egy kerület vagy éppen egy kistelepülés vezetéséhez, azt kötelessége biztosítani. Sajnos ezeknek a feltételeknek a jelentős része ma nem biztosított. Ilyen módon kerültek az összeomlás szélére a legfontosabb közszolgáltatások, ilyen módon fordul elő az, hogy nagyon sok település az alapvető feladatok, például a vízügyi szolgáltatás, például a közösségi közlekedés fenntartása is az összeomlás szélére került. Az önkormányzatok kiemelt feladatairól beszélünk, és ezekhez a forrásokat a kormánynak és az Országgyűlésnek kötelessége biztosítani. Én azt gondolom, hogy itt az ideje, hogy minden megválasztott polgármester és minden megválasztott önkormányzati képviselő, azon túl, hogy természetesen megfelelően a település érdekeiért dolgozik és becsülettel végzi a munkáját, itt az ideje, hogy mindannyian ezeken túl, ezek felett a magyar nemzeti érdekeket képviseljék a következő években. Én azt tudom ígérni a Lehet Más a Politika frakcióvezetőjeként, hogy az LMP megválasztott önkormányzati képviselői, illetve azok, akik különböző tisztségviselőként fogják folytatni a munkájukat, ilyen módon fognak eljárni! (Taps az LMP és a DK padsoraiból.)

„Ezt az utat jelölték ki a választók, és mi ezen fogunk járni!”

KOCSIS MÁTÉ, (Fidesz): - Miniszterelnök Úr! Köszönjük a beszámolót!  Frakciónk a kormány által meghatározott munkában segíteni fog. Ezt az utat jelölték ki a választók, és mi ezen fogunk járni! (Arató Gergely: Mi újság Józsefváros lakóival?)

- Hiába jött Keresztes Lóránt az LMP frakcióvezetője itt erőszakkal és büntetéssel, a primitívséget ő követte el a provokációt ő követte el. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van!) Egy anarchista fajankó csinál ilyet, nem egy felelős parlamentifrakció-tagja! (Taps a kormánypártok soraiból.)

- Jakab úr, a Jobbik frakcióvezetője is szenvedélyes elnöki székfoglalót tartott a Jobbik tisztújítása előtt, erőszakról beszélt, ezért is javaslom: kérdezze meg az mellette ülő elnök elődjét, milyen érzés cigányt verni, milyen érzés beleköpni a Duna-parti cipőkbe, milyen érzés erőszakot alkalmazni, utcán masírozni, közösségeket vegzálni félkatonai alapon? (Felzúdulás a Jobbik, taps a kormánypártok soraiban.) Tegye meg, hogy amikor a székfoglalóját tovább fogalmazza, akkor a sikerről akként is beszéljen, hogy a polgármesterjelöltjei még a pártjának a logóját sem tették fel a szórólapjukra. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Pócs János!)

- Nos,ha az elmúlt harminc év alatt bűnbe esett politikusok közösségére haragszanak, ott ülnek önök mellett, akikkel közösen Demszky Gábort segítették egykor vissza a hatalomba, és azokat az embereket is, akiket a budapestiek egyszer már elűztek, hitelességi problémáik miatt. (Folyamatos közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Beszélnek kokainozásról is, holott csak egyetlenegy tényszerűen bebizonyított kokainozásról hallhattunk a kampányban, …(Szabó Timea: Jaj, jaj!)Lackner Csabáéról, a szocialisták képviselőjéről. (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Úgy van!   Szászfalvi László: Arról nem szóltál egy szót se!)

- Képviselőtársaim!Nehéz elmenni - ezért is említem - Gyurcsány frakcióvezető úr mellett is. Rengeteget vitatkoztunk már, én ott voltam az Astorián, amikor süvítettek a fejünk mellett a gumilövedékek. (Gréczy Zsolt: Felgyújtották a várost!) Üzenem: szálljon le a magas lóról! Soha nem fogjuk elfelejteni sem a szemkilövetést, sem a lovas rohamot…(Közbeszólások az ellenzék soraiból.)… sem azt, hogy minden idők legkorruptabb magyar kormányának volt a feje…(Nagy zaj.  Az elnök csenget.)… és minden idők legnagyobb korrupciós ügye, a 4-es metróé is az ő kormányzása alatt történt. (Taps a kormánypártok soraiból.   A DK és az MSZP soraiból, ütemesen: Józsefváros!)

- Engedjék meg, hogy most elfelejtsem a Gyurcsány frakcióvezető úr által mondottakat, helyette gratulálunk ahhoz, és egyébként politikai bravúrként elismerem, hogy nullaszázalékos párt tagját sikerült megválasztatniuk Budapest főpolgármesterének. (Szabó Timea: Aki Karácsony!) Ehhez jó munkát kívánunk, függetlenül attól, hogy mit kiabál be a képviselő asszony. (Szabó Timea: 51 százalék!) Én azt gondolom, hogy mit ír egy médiafelület azt se ön akarja meghatározni.(Szabó Timea: 51 százalék!) Az, hogy az Origo mit ír, az, hogy az Index mit ír …(Szabó Timea: 51 százalék!)… vagy a HVG mit ír… (Szabó Timea: 51 százalék!)… a sajtószabadság védelmében megér annyit, hogy tartsa távol magát. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Jaj!) Az, hogy önök tőről metszett kommunista módszereket alkalmaznak, amikor egy kis részhatalmat megkapnak, egyből újságokat záratnak be…(Szabó Timea: Vidéki lapokban fizettetek!)…vagy portásokat fenyegetnek meg, vagy köztisztviselőket fenyegetnek meg, ilyet már láttunk a történelemben, és újszerű sincs benne, ez egyszerű kommunista módszer. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van! Taps a kormánypártok soraiból.)

- Tóth Bertalannak, az MSZP frakcióvezető úrnak mondom: mi nem hallottunk Wittinghoff Tamásról. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Nyert!   Arató Gergely: Sára Botond meg vesztett!) Valóban elmaradt a kampányban képenkénti kikockázása az ügyének. Nem hallottunk Lackner Csaba drogozásáról sem elnök úr, az ön pártjában! Önök azt a buta játékot játszották, hogy meg sem ismerték a saját munkatársukat. (Derültség.) Nem hallottunk Tóth Csabáról sem; pedig itt ült még az előbb. (Szabó Timea: Borkai!) A ledugózott konfliktusokról, az elásásról  sem hallottuk, hogy milyen maffiamódszerekkel dolgozik.( Vadai Ágnes: Borkairól!) A DK és az MSZP padsoraiból kórusban: Józsefváros! Józsefváros! Az elnök csenget, kikapcsolja a mikrofont. Frakcióvezető úr, ideje lejárt, úgyhogy ezért vettem el a hangot. Vadai Ágnes: Nehéz nap, elnök úr!)

Van tehát nemzeti érdek!

ORBÁN VIKTOR, (miniszterelnök): - Tisztelt Ház! Csak azt tudom továbbra is vállalni, hogy a kormány tagjai semmilyen provokációnak nem fognak felülni, és a legképtelenebb ellenzéki felvetéseket is megpróbáljuk komolyan venni, - én is ezt fogom most tenni! Először is: nemcsak a kormánypárt mellett szavazóknak, hanem az ellenzék mellett szavazó választópolgároknak is szeretném megköszönni, hogy részt vettek a választásokon, elmondták a véleményüket, és a legjobb tudásuk szerint megválasztották a szerintük alkalmas képviselőket és polgármestereket. Ami a jobbikos hozzászólást illeti: szeretném a magyar emberek nevében visszautasítani, hogy jobbágynak nevezze őket. Magyarországon állampolgárok élnek, szabad magyarok élnek, és nem tűrjük el, hogy önök jobbágynak nevezzék a magyar állampolgárokat! (Taps a kormánypártok soraiban.)

- Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten: szeretném világossá tenni, hogy kereszténységből és erkölcsi kioktatásból, bár jó tanácsokra mindig szükségünk van, kisnyilasoktól ilyeneket nem fogadunk el! (Moraj a Jobbik soraiban.   Taps a kormánypártok soraiban.) A Jobbik mégiscsak az a párt, amelyiknek a képviselője a holokauszt áldozatainak cipőjébe beleköpött, erről fotót készített, és egész ország-világ előtt dicsekedett vele. (Közbekiáltás a kormánypártok soraiból: Szégyen!) Nem tudunk önöktől erkölcsi kioktatást elfogadni!(Vadai Ágnes: Mi se kérünk onnan!)

- Ami a nem szabad sajtót illeti, ott örülnék, ha ezt a gyermeteg megközelítést esetleg átadnák egy modernebb megközelítésnek, mert a világon mindenki látja, hogy a szociális média világában a sajtószabadság korlátozhatatlan. Sokkal inkább ebből fakadnak kérdések, amelyekkel foglalkoznunk kell. (Vadai Ágnes: De van egy olyan…) A modern világ problémái nem a sajtószabadság hiányából fakadnak, hanem a teljesen korlátlan sajtószabadsággal való együttélés képességéből és azoknak a problémáiból, úgyhogy én nevetségesnek tartom a XXI. században a szabad sajtót hiányolni olyan országokban, ahol egyébként a szociális média mindenki számára nemcsak hogy olvasható, hanem alakítható, írható és formálható.(Folyamatos közbeszólások az ellenzék padsoraiból.) Nevetségesnek tartom ezért az erre vonatkozó felvetéseket.

- Szeretnék röviden arról is beszélni, hogy van-e valami okunk erkölcsi megközelítésre, és ha igen, miféle a szíriai háború esetében. (Tordai Bence: Nektek lehetőségetek sincs!) Azt szeretném mindenkinek tanácsolni, miután egy komoly kérdésről van szó, hogy komolyan közelítsen hozzá, és az illúziókat szorítsa háttérbe. Mi történt? Az történt, hogy a legnagyobb NATO-szövetségesünk, az Egyesült Államok kivonult egy területről, oda a NATO egy másik tagállama bevonult, majd ezek után az Egyesült Államok a bevonult másik állammal tűzszünetet kötött, és elfogadták a kialakult helyzetet. (Vadai Ágnes: Csak közben ártatlanokat öltek meg!   Arató Gergely: Szégyen!) Magyarországnak kell szembesülnie morális problémákkal ezzel kapcsolatban? (Arató Gergely: Gyilkosokat védett! Az elnök csenget.) Azt javaslom, hogy ezt gondolják át. Ezek után foglalkozzunk azzal a kérdéssel, hogy van-e valami nemzeti érdek, ami a szíriai konfliktushoz kötődik. Szeretném világossá tenni, hogy van! (Vadai Ágnes: Na, mi?) Az a helyzet, hogy Magyarország, illetve az Európai Unió két lehetőség előtt áll. Az egyik: a Törökországban lévő több mint 3 millió szíriait visszavisszük Szíriába, ott számukra élhető körülményeket teremtünk, és Törökország a 3 millió szír előtt Szíria felé nyitja meg a kapukat. (Szabó Timea: És ezért ölitek a kurdokat?) A másik lehetőség… (Vadai Ágnes: ezen az áron?)…ezt beszéljék meg az amerikaiakkal! (Vadai Ágnes: Nem, ezt a miniszterelnökkel kell megbeszélni! Elnök: képviselő asszony, próbálja már moderálni magát!)

- Ha a törökök úgy döntenek, hogy nem Szíria felé nyitják meg a kapukat, hanem az Európai Unió felé, akkor nekünk komoly gondjaink lesznek. (Szabó Timea: Ezt már ne! Ezt ne!)  Szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy ebben a pillanatban Törökország és az Európai Unió területe között 96 ezer migráns tartózkodik. Amennyiben a törökök a kapukat kinyitják, és Európa felé indulnak meg, két irányt vehetnek… (Arató Gergely: Akkor indulnak meg, ha háború lesz!)…vagy Magyarország felé indulnak meg, vagy Horvátország felé, egyiket se tartom jónak. (Beszólás: van kerítésünk!) Van kerítésünk, de én nem javaslom önöknek, hogy kipróbáljuk azt a helyzetet, amikor a kerítés egyik oldalán százezer migráns van, a másik oldalán pedig 50 ezer V4-es határőr. (Szabó Timea: Ennek mi köze a népirtáshoz?) Azt javaslom ezért, hogy olyan külpolitikát folytasson Magyarország,,,(Vadai Ágnes: Hogy nem tapad vér a kezéhez?) …amely lehetővé teszi Törökország számára, hogy a nála lévő szíriai menekülteket Szíriába vigye vissza, és ott teremtsünk számukra élhető körülményeket. (Vadai Ágnes: És a keresztényeket is!) Sőt, azt is javaslom, mint ahogy megtettem az Európai Unió Tanács-ülésén is, hogy az Európai Unió és Magyarország vállaljon pénzügyi felelősséget és hozzájárulást, hogy a szír területeken, ahol lehet, jöjjenek létre azok a városok, ahova Törökországból vissza tudnak menni a szíriaiak ahelyett, hogy megjelennének a magyar-szerb határon. Van tehát nemzeti érdek!  (Taps a kormánypártok soraiban.) 

- Ahogy az előbb azt kellett mondanom, hogy nem tudunk erkölcsi szempontból kioktatást elfogadni a Jobbiktól, azt kell mondanom, hogy a DK esetében is ez a helyzet. (Vadai Ágnes: Pedig ez elég nagy probléma!) Szeretném megismételni: természetesen mindannyiunkra ráfér időnként morális tanítás, de nem mindegy, hogy kitől kapjuk ezt. Szeretném világossá tenni, hogy a Fidesz számára vannak nem átléphető vonalak. Ha Magyarország hivatalban lévő miniszterelnöke bármikor olyan mondatokat mond, és most idézem a DK elnökét hivatalban lévő miniszterelnökként, hogy „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet… (Vadai Ágnes: Ne azt nézzék, hogy mit mondott, hanem hogy mit csinál!)…teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.”  A második idézet az, hogy „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint ha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este.”, akkor nem tudunk önöktől morális kioktatást elfogadni. (Taps a kormánypártok soraiban.  Vadai Ágnes: A borkaizásra lennék kíváncsi, miniszterelnök úr!) Azt is látom, hogy önök azt mondják, hogy a polgármesterek valamifajta népfelkelés eredményeképpen foglalták el a hivatalaikat. (Gréczy Zsolt: a legtöbbet!)  Én szeretném azt hinni, hogy Magyarországon az emberek azért szavaztak egy-egy polgármesterjelöltre, mert azt remélik tőle, hogy jobban fog dolgozni, mint az elődje…(Szabó Timea: Így van, Karácsony…)…és én bízom benne, hogy ez így is lesz. Vannak azonban aggasztó jelek, mert az a körülmény mindannyian tudjuk, ez nem politikai titok, és nem is durvaság talán, hiszen közismert, hogy Demszky Gábor alatt szétlopták a fővárost…(Vadai Ágnes: Ez nem igaz!)… és most éppen kitüntetni készülnek őt.

- Ami a főváros kisemmizését illeti: szeretném tájékoztatni önöket, hogy 2010 óta a fővárosban 1850 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg kormányzati pénzből. (Taps a kormánypártok soraiban. Vadai Ágnes: Sikerült ellopni a nagy részét!) Szeretném azt is elmondani önöknek, hogy jelen pillanatban a fővárosban folyamatban van 4853 milliárd forintnyi fejlesztés; Magyarország sok városa és sok faluja szeretne ilyen kisemmizett lenni! (Taps a kormánypártok soraiban.) Ezért majd fontos lesz, hogy tisztázzuk a kérdést a folyamatban lévő budapesti fejlesztésekkel kapcsolatban, amelyekről annyit tudok önöknek mondani, hogy miután az előző polgármesterrel írásos megállapodást kötött a kormány a budapesti fejlesztésekről, azokat természetesen betűre és számra be fogjuk tartani! Ugyanakkor a folyamatban lévő beruházások esetében várjuk a közgyűlés döntését, hogy megjelöljék nekünk, hogy melyek azok a beruházások, amelyeket nem szeretnének, és melyek azok, amiket szeretnének. Szeretnénk közgyűlési döntést, nehogy menet közben álljanak elő mindenfajta károkat okozó konfliktusok. Fontos világossá tenni, hogy a magyar kormány minden egyes városban és minden egyes településen csak olyan fejlesztéseket hajt végre, amit az ott élők és a megválasztott vezetőik szeretnének. (Moraj az ellenzéki pártok soraiban.) Ez eddig Budapesten is így volt…(Tordai Bence: Ne hazudj, nem így volt!)…Budapesten ma zajló… (Tordai Bence: …Városliget! Paks II.!)… minden egyes beruházást Tarlós Istvánnal egyeztettünk, és azt elfogadta vagy személyesen támogatta is. (Vadai Ágnes: Tényleg?) Nem zajlik ma olyan beruházás a fővárosban, amit a főpolgármester és a közgyűlés ne fogadott volna el. Ezután sem fog! Várjuk az erre vonatkozó döntést, és szívesen módosítjuk az erre vonatkozó beruházási terveket is.

- Hölgyeim és Uraim! Azt viccesnek tartom, hogy a Magyar Szocialista Párt nevében arról beszélnek, hogy a nyugdíjasoknak nyújtott emelések mértéke elégséges-e, tekintettel arra, hogy önök voltak azok, akik kormányzati idejükben a nyugdíjasoktól elvettek egyhavi nyugdíjat.(Felzúdulás az ellenzék soraiban.   Közbeszólás a DK soraiból: 13. havi juttatás…!)  A nyugdíjasok nem véletlenül remélik azt… (Harangozó Tamás: Elég már ebből!)…hogy Magyarországnak olyan kormánya van, remélik talán, hogy marad is, és én erre garanciát is vállalok, hogy a nyugdíjak értékéből…(Vadai Ágnes: Helló röfi!)…egy forint sem tűnhet el. Amikor pedig lehetőség van rá, akkor Magyarország a gazdaság teljesítményének megfelelően nem feledkezünk el a nyugdíjasokról, mert egy csónakban ülünk velük. Mindig is kifizettük, most is ki fogjuk fizetni a nyugdíjprémiumot, az infláció miatt szükséges emeléseket…(Vadai Ágnes: …tisztességes megélhetés!)… sőt, ha az ország erejéből telik, és most éppen tellett, akkor egyéb juttatásokat is fogunk adni a nyugdíjasoknak. Nem feledkezünk el róluk… (Vadai Ágnes: Dehogynem!) …mert ők számunkra nem nyugdíjasok, hanem a mi szüleink és a nagyszüleink! (Taps a kormánypártok soraiban.)

- A sajtószabadságról mondottakat a szocialistáktól különösképpen viccesnek tartom, valószínűleg nem jártak a városban az elmúlt néhány napban; Budapesten az ellenzék főpolgármester-jelöltjének érezhetően sokkal több plakátja volt…(Egy hang az ellenzéki pártok soraiból: Hú! Derültség ugyanott.)…mint a kormánypárti polgármesterjelöltnek. Ezt mondják önök sajtószabadság-hiánynak? (Arató Gergely: Lehet ezt mondani, csak nem igaz!) Remélem, amikor elérkezik ezeknek a lezárása, ki is fogják mutatni, nézzék meg, uraim!

- Szóba került a megfélemlítés is. Ha jól látom  itt nem kevesebbről van szó, mint hogy önök vettek egy mély levegőt, és azzal kezdik, hogy bejelentik, hogy betiltanak újságokat. Gratulálok! (Szabó Timea: Nem! Nem! A közterekről fogjuk! Vadai Ágnes: Gond van a szövegértéssel! Felzúdulás, folyamatos közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból. Az elnök csenget.) Ha jól értem, önök nemcsak hogy vállalják, hanem ez egy program önöknél. (Szabó Timea: Akkor még egyszer: az újságárusnál lehet árulni! Pénzért! Közpénzből ingyen, köztereken nem!) Tehát, ha jól értem ezen a hangzavaron keresztül, hogy végül is mi az önök álláspontja, akkor azt látom, hogy önök politikaiprogram-szerűen be, illetve ki fogják tiltani azokat a lapokat, amik önöknek nem tetszenek. Ebben nincsen semmi új…(Szabó Timea: Az újságárustól nem fogjuk kitiltani!)…mert önök korábban is ezt csinálták. Vannak is erre alkalmas szakembereik, akiket tudnak reaktiválni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

- Végezetül tisztelt hölgyeim és uraim: ha jól értettem az összes ellenzéki hozzászólót akkor nem kevesebbet tettek itt a mai napon, talán a fölhevültségből, ezt talán Freud tudná megfejteni pontosan, miért…(Derültség a Fidesz soraiban.   Szabó Timea: Ez hatalmas!)… szóval arra szólították fel a nemrégen megválasztott polgármestereket, hogy a településeik ügyének szolgálata helyett, a kormánnyal való együttműködés helyett folytassanak harcot Magyarország Kormányával szemben. (Szabó Timea: Nem!   Arató Gergely: Szó nem volt erről, drága miniszterelnök úr!) Mindannyian ezt mondták: jobbágyfölszabadítás, elűzés, megfélemlítés alól való megszabadulás. (Szabó Timea: Rabszolgatörvény eltörlése, így van!) Sőt még azt is mondták, hogy folytatni is fogják ezt. Én ezt komolyan veszem, csak azt akarom kérni önöktől, hogy ezt gondolják át újra.

(KÖZJÁTÉK: Hadházy Ákos képviselői felmutat egy táblát, amelyen a következő szöveg látható: „A lónak a faszát!”  Felzúdulás a kormánypártok soraiban.   Szórványos derültség az ellenzéki pártok soraiban.   Folyamatos zaj. Elnök: Képviselő Úr! Azt kérdem öntől: meddig tud még ön süllyedni az ostobaságba és a modortalanságba?  Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!   Elnök: Mégis, mit képzel magáról? Völner Pál: Állatorvos! Elnök: Elnézést kérek miniszterelnök úr, ha megharagszik, de szeretném jelezni előre a frakcióvezető hölgynek és uraknak, hogy a következő házbizottsági ülésen azért lesz miről beszélgetnünk a tekintetben, hogy meddig akarjuk a parlament működésének színvonalát a sárba taposni, és hogy tudunk-e, illetve akarunk-e ezzel szemben…(Közbeszólás: Orvost!)… bármit tenni. Nem tudom, hogy önöknek hátul volt-e szemük vagy figyeltek-e, nagyon tetszett-e önöknek az, amikor Hadházy képviselő itt bohóckodott az előbb. Nem tudom, hogy látták-e, hogy mi van azon a táblán, amit felmutatott. Szabó Timea: Nem, mi csak a luxusorgia-videót láttuk! Elnök: Hát, akkor már legyenek szívesek megnézni, és legyenek szívesek nyilatkozni arról, hogy szégyellik-e magukat helyette is, vagy pedig inkább megpróbálják eltanácsolni képviselőtársaikat az ilyen magatartástól! Mindennek van határa! Szégyelljék magukat! -  Taps a kormánypártok soraiban. Folyamatos zaj, közbeszólás a Fidesz soraiból: Primitív, ostoba fajankó! Mondjon le!

ORBÁN VIKTOR: - Engedjék meg, hogy azt tanácsoljam, hogy az ellenzéki képviselőtársunk által fölemelt papíron olvasható szöveg stílusát ne folytassuk, ellenben térjünk vissza arra a komoly fölvetésre, hogy vajon helyes-e, ha a most megválasztott polgármestereket az ellenzék arra kéri, hogy alakítsák át a kormánnyal szembeni küzdelem helyszínévé a városházákat. Azt szeretném kérni az ellenzéktől, hogy ezt az ötletet, ezt a gondolatot vegyék újra elő, gondolják át! Én egy másik megállapodást, egy másik gondolatot javaslok. Azt kérem az újonnan megválasztott polgármesterektől, hogy ne ezt az utat járják, hanem keressék az együttműködést Magyarország Kormányával, hogy együtt szolgálhassuk az adott településen élő magyar emberek érdekét! (Vadai Ágnes: Nem hiszünk önnek! - Hosszan tartó taps a kormánypártok soraiban. )

Bartha Szabó József
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó