I. Harcra készen..!
KDNP: a helyben való segítés, a leghatékonyabb humanitárius segítségnyújtás! MSZP: társadalmi befogadás! DK: Iszlám iskola Budapesten kormányzati támogatással! LMP: beszéljünk, mert beszélnünk kell róla!
2019. november 3. 15:09

Klasszikus műfaj a napirend előtti felszólalás, sportnyelven szólva bemelegítés az érdemi munkára. A mondandók azonban előre elhatározottak, pártállástól függően szidalmazók, elmarasztalók avagy elégedettséget, büszkeséget kifejezők. Néhány kivételtől eltekintve, ilyenkor még az átlagnál jóval udvariasabbak a képviselők, a „beszólások” is tapintatosabbak, szolidabbak, de azért a hovatartozást tekintve „mese nincs”! - Kellemes tallózást!  

 

 

”A helyben való segítés, a leghatékonyabb humanitárius segítségnyújtás!”

JUHÁSZ HAJNALKA (KDNP): - Képviselőtársaim! A magyar kormány a helyben való segítéssel és azzal a megközelítéssel, hogy a problémát ne engedjük be Európába, egyedülálló humanitáriusválság-kezelést hozott létre. Meggyőződésem, hogy a közel-keleti egyházi vezetőkkel való személyes kapcsolatfelvétel és annak az azonosítása, hogy ezeknek a közösségeknek mire van szükségük a megmaradásukhoz, a leghatékonyabb humanitárius segítségnyújtás. Ugyanis a keresztény közösségek kilátásai és kihívásai a vallás legősibb központjaiban, Szíriában, Egyiptomban és Irakban jelentősen eltérőek, ezért sem lehet egy általános, homogén humanitárius együttműködési választ adni a különböző problémákra, amelyeket a nemzetközi szervezetek erőltetni próbálnak. Úgy tűnik, hogy a dzsihádisták egyes területeken, például Irakban meg akarják valósítani egyik legfontosabb céljukat, a kereszténység nyomának eltörlését, míg az egyiptomi keresztények megfélemlítése egyre nagyobb és szisztematikusabb mértéket ölt. Az emberiség alapvető érdeke, hogy az ősi keresztény közösségek ne kényszerüljenek szülőföldjük és kultúrájuk elhagyására. Fennmaradásuk záloga az, hogy az egyetemes emberi jogok és a vallási pluralizmus érvényre jusson a kereszténység bölcsőjében.

- Hazánk eddig is kezdeményező szerepet játszott abban, hogy hangot adjon az egyre nagyobb mértékű keresztényüldözésnek. A 2017 októberében megtartott, a keresztényüldözés valóságát nemzetközi fórumokon bemutatni kívánó nemzetközi konferencia sikerét követően az üldözött kereszténység megsegítéséért és a "Hungary Helps" program megvalósításáért felelős államtitkárság immár második alkalommal rendezi meg a világ egyik legnagyobb politikai, egyházi és tudományos nemzetközi fórumát a keresztényüldözésről. A második nemzetközi konferenciarendezvény 2019. november 26-28. között kerül megrendezésre Budapesten. A tanácskozással a valós humanitárius cselekvés alapjait szeretné lefektetni a magyar kormány. Az idei nemzetközi konferencia küldetése az is, hogy választ és megoldást találjunk korunk legelhallgatottabb humanitárius civilizációs válságára, a keresztényüldözés tragikus jelenségére.

- A konferencián olyan egyházi méltóságok, magas rangú politikai és kormányzati vezetők, parlamenti képviselők, nemzetközi civil szervezetek és a tudományos élet képviselői vesznek részt, akik együttes erővel képesek reményt és valódi létbiztonságot nyújtani a vallásuk miatt üldözött keresztény közösségeknek. A nagyszabású rendezvény egyúttal arra is törekszik, hogy a felekezetközi párbeszéd szellemében különleges fórumot biztosítson a nyugati és keleti keresztény egyházi vezetőik számára, a személyes találkozókra és az eszmecserékre. A folyamatos párbeszéd biztosítása mellett a magyar kormány eddig is több ezer, háborús konfliktus által sújtott családon segített a Közel-Keleten, hogy az elvándorlás helyett a szülőföldjükön maradhassanak. Az iraki Tell-Aszkuf városába a magyar kormány segítségével közel ezer család térhetett vissza.

- Képviselőtársaim! Örömmel osztom meg önökkel a helyben segítés terén végzett diplomáciai munkánk legújabb eredményét. Az elmúlt évben az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségével aláírt együttműködési megállapodás keretében Irak legnagyobb keresztény városa, a Ninivei-fennsíkon lévő Karakos és Sinjar városának helyreállítását kezdi meg a magyar kormány az Egyesült Államokkal. A magyar-amerikai összefogás keretében a város helyi kereskedelmi központjainak és üzleteinek helyreállításával, valamint lakóházak újraépítésével biztosítja a keresztény közösség biztonságos visszatérését. Magyarország tehát amerikai együttműködéssel továbbra is helyben segíti az üldözött közösségeket, követendő modellt állítva a "Hungary Helps" program keretében és a Hungary Helps Ügynökség által megvalósított humanitárius projektekkel. Ezért nemcsak beszélünk az üldözött keresztények megsegítéséről, hanem valós, kézzelfogható eredményei vannak a magyar kormánynak.

- Képviselőtársaim! Kereszténydemokrata képviselőként újra és újra szeretném felhívni a figyelmet a helyben való segítésre, mint a leghatékonyabb humanitárius együttműködés jelentőségére. Hiszek abban, hogy a nemzetközi párbeszédfórumok a figyelemfelhívás mellett a valóságra reflektálva lehetőséget adnak a valódi megbékélésre és a biztonság feltételeinek megteremtésére. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

***

ORBÁN BALÁZS, (Miniszterelnökség államtitkára) - Szeretném először is egyértelművé tenni, hogy Magyarország Kormánya nem azt mondja, hogy mindenkinek hinnie kell vagy mindenkinek vallásos életet kell élnie. A keresztény kultúrára épülő európai civilizáció azt jelenti, hogy elfogadjuk azokat az alapvetéseket, amelyeket Európában a keresztény hívők és az ateisták is magukénak vallanak. Az egész civilizációnk, azok a jogelvek, azok a gazdasági alapelvek, amiket mindannyian magunkénak vallunk, a keresztény kulturális gyökerekből táplálkoznak. Szokás azt mondani, hogy Európában az ateista is keresztény, mert az emberi méltóságnak a kereszténységen alapuló felfogása lehetővé teszi az állam és a vallás szétválasztását, lehetővé teszi a gondolat- és a vallás szabadságát.

- Nekünk, európaiaknak, civilizációs és geopolitikai érdekünk az, hogy a keresztény közösségeket szerte a világon támogassuk. Ez egyébként felelősségünk is, mert a tények és a kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a kereszténység a világon a legüldözöttebb vallás. A keresztény közösségek a világ számos részén támogatásukat és talapzatukat vesztik, egyre csak fogyatkoznak azokban a térségekben, ahol kulcsfontosságú lenne, hogy a számuk legalább stabil maradjon, de ha lehet, akkor gyarapodjon is. Éppen ezért kulcsfontosságú a Hungary Helps program.  Segíteni kell azokat a közösségeket, hogy helyben maradjanak, ezáltal a kereszténység azt a stabilizációs tényezőt, amit be kell töltenie, azt be tudja tölteni. Úgyhogy szeretném megköszönni képviselő asszonynak is az ez irányú munkáját, és szeretném kérni az Országgyűlés támogatását a jövőben is ennek a programnak a folytatásához. (Taps a kormánypártok soraiban.)

"Társadalmi befogadás!”

GURMAI ZITA,(MSZP): - Képviselőtársaim! A Down-szindróma: 700 gyermekből egy ezzel a kromoszómahibával jön világra. Mivel ez nem betegség, hanem genetikai rendellenesség, nem lehet gyógyítani. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy az állam mindent megtegyen annak érdekében, hogy a Down-szindrómás embereket a társadalom elfogadja, és minden segítséget megkapjanak ők és az őket nevelő szülők. Ehhez képest sajnálatos módon a magyar kormány a Down-szindróma által érintetteknek sokszor az alapvető segítséget sem adja meg. Egyrészt nem készíti fel a szülőket arra, hogy Down-kóros gyermeket fognak a világra hozni. A társadalombiztosítás által támogatott tesztek ugyanis pontatlanok; sokszor olyan esetekben sem ismerik fel a kockázatot, amikor az megvan, vagy épp ellenkezőleg, egy egészséges baba esetén is elképesztően magas kockázatot jeleznek. Ez a pontatlanság pedig arra kényszeríti a várandós anyákat, hogy magánúton, magánegészségügyi intézményekben fizessék meg azokat a szűréseket, amelyek pontos eredményt adnak. Ugyanakkor rengetegen vannak, akik anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak ezeket a 100-200 ezer forintba kerülő vizsgálatokat.  

- A kormány érthetetlen módon nem biztosítja az otthongondozási díjat a Down-szindrómás gyereket nevelő szülők számára.  Egy Down-szindrómás gyermek ugyanis legtöbbször egész napos felügyeletet igényel, így a szülő egyszerűen nem tud mellette dolgozni. Ennek ellenére az állam az otthon maradó szülőt mégsem támogatja, pedig ez is munka, ráadásul azok közül is az egyik legnehezebb. Azt se felejtsük el, hogy a Down-szindrómás gyermek fejlődése is speciális. Másfajta gondoskodásra szorul, másképpen kell vigyázni rá, mint az egészséges gyermekekre. Miért hagyja figyelmen kívül ezt a kormány? Ha ez a kormány komolyan gondolná a "nekünk a család az első" szlogenjét, akkor sokkal több segítséget kellene nyújtani a Down-szindrómás gyermeküket segítő családoknak, ráadásul a felnőtt Down-szindrómások foglalkoztatása esetében sem tesz eleget.

- Ebben a témában az Európai Bizottság nemrégiben készített egy vizsgálatot, ami lesújtó képet fest Magyarországról. Ez a jelentés arról árulkodik, hogy a fogyatékkal élők elfogadottsága Magyarországon alacsonyabb, mint Európa más országaiban, gyakrabban éri őket hátrányos megkülönböztetés. Sokkal kisebb eséllyel kapnak munkát, mivel a munkáltatók nem szívesen alkalmazzák őket. De még a munkatársak is nehezebben viselik el, ha Down-szindrómás vagy más rendellenességgel élő emberekkel kell dolgozniuk. Ez a felmérés tehát azt mutatja, hogy a magyar társadalom nem befogadó a fogyatékossággal élők iránt! Ennek azonban nem kellene így lennie, lehetne ezen változtatni szemléletformálással, a Down-szindrómás gyermekekkel foglalkozók megbecsülésével. Mondjuk ki: a tízmilliárdokba kerülő gyűlöletkeltő propaganda helyett a kormánynak segítséget kellene nyújtania, és akkor talán eljutunk oda, hogy a most kirekesztővé nevelt emberek a Down-szindrómás embereknek is kezet nyújtanak! (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Azt hiszem, hogy minden jóérzésű embernek és minden kormányzatnak az a feladata, hogy a Down-szindrómások számára, a fogyatékkal élők számára érezhető, kézzelfogható segítséget nyújtson, és bővítse is azokat a különböző juttatásokat, ellátásokat vagy pedig azokat a különböző alkalmakat, amikor segítséget tud a számukra nyújtani. Az élet önökre cáfolt, hiszen több ezer fővel emelkedett azoknak a száma, akik ápolási díjban részesülnek. Azok a riogatások tehát, amelyeket önök korábban emlegettek, hogy ez a szám érezhetően csökkenni fog, hamisak voltak: nemhogy nem csökkent, hanem emelkedett, és az erre fordítható költségvetési kiadások is érezhető módon növekedett.  27 milliárd forintot fordítottunk tavaly ápolási díjra, idén már 45 milliárdot, jövőre pedig 55 milliárd forintot fordítunk erre a célra, pontosan azért, hogy akik nehéz helyzetben nevelik, gondozzák a gyermeküket napról napra, nagyobb segítséget kapjanak. Azt kifejezetten sajnáljuk, hogy december 12-én, itt a Parlament épületében, önök inkább sípoltak, dudáltak, szelfizgettek, nem támogatták, amikor erre lehetőség lett volna.

- Beszélt még ön, képviselő asszony, a fogyatékkal élők foglalkoztatásáról. Itt is élesen látható a különbség az önök kormányzásának időszaka és a mi kormányzásunk időszaka kapcsán, szemléletben és eredményességben egyaránt. Önök ezen a téren a segélyezésre helyezték a hangsúlyt. Mi arra helyeztük a hangsúlyt, hogy segítsünk az embereknek olyan képességek megszerzésében, amelyek őket a munkaerőpiacra segítik, és utána segítsünk is nekik munkát vállalni. Így vannak különböző képzések, amelyeken gyakorlati úton sajátíthatják el a fogyatékkal élők is azokat a különböző tudásokat, képességeket, amelyek szükségesek a munkavégzéshez. És bevezettük a rehabilitációs kártyát, amivel a munkáltatókat is érdekeltté tettük nagy mértékű járulékkedvezménnyel, hogy rehabilitációs kártyával rendelkezőm, tehát megváltozott munkaképességű embereket is foglalkoztassanak. Így emelkedett a foglalkoztatottságuk szintje 18 ezerről 41 ezerre. Ez annak is köszönhető, hogy a szociális rendszert átalakítottuk, meg annak is, hogy a gazdaságunk nem lejtmenetben, hanem felfelé ívelő szakaszban van.

- Képviselő Asszony! Ön is ismerheti a költségvetési törvény számait: többszörösére növeltük azokat a támogatásokat, amelyeket különböző fogyatékkal élőknek és az őket segítő szervezeteknek adunk. Az elmúlt években azokból a többletekből, amik a költségvetésben szerencsésen keletkeztek a kormány gazdaságpolitikája nyomán, igyekeztünk ezeknek a családoknak az életét is érezhetően javítani, és az intézkedéseinknek azért az elmúlt időszakban már a pozitív hatásai is megvoltak. Bízunk benne, hogy még sokat tudunk ezeknek az embereknek is segíteni! (Taps a kormánypártok soraiban.)

"Iszlám iskola Budapesten kormányzati támogatással!"

ARATÓ GERGELY, (DK): - Tisztelt Ház! Meglepő, hogy arról értesülhetett a közvélemény, hogy kormányzati támogatással hozhat létre a török Maarif Alapítvány egy iszlám iskolát Budapesten. Ez egy olyan iskola, ahol a Korán kötelező tantárgy, és ahol az egyik legfontosabb tudnivaló a Koránon kívül Erdo?an elnök korlátlan szeretete és tisztelete. Elég sajátos az, hogy egy ilyen típusú iskola működhet Budapesten! Tudnunk kell azt is, hogy ugyan az alapítvány azt állítja, hogy független a török kormánytól és a török elnöktől, de ez egy sima hazugság! A valóságban Erdo?an elnök személyesen nevezi ki az alapítvány 12 tagú kuratóriumának hét tagját, és a török oktatási minisztérium jelentős mértékű támogatással járul hozzá ennek az alapítványnak a működéséhez.

- Az alapítvány iskoláinak működését világszerte botrányok kísérik. Afganisztánban van a legtöbb iskolájuk, ott például az az eset keltett nagy izgalmakat, amikor kiderült, hogy egy isztambuli pizzaárus kapott tanári lehetőséget, mert megfelelően hűséges volt a párthoz és az elnökhöz. De kiderült az is, hogy a batumi iskolaigazgatót - és ez sokkal komolyabb ügy - azért rakták ki egy törökországi vallási iskolából, mert diáklányokat molesztált, de ebben az alapítványban még lehetett iskolaigazgató. Még aggasztóbb és még nagyobb probléma, hogy az alapítványt számos szál köti a radikális iszlámhoz és ezen belül az iszlám terrorizmushoz. Az alapítvány egyik albániai iskolájában például azért tartóztattak le egy tanárt, mert az órán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóját vetítette, és azt magyarázta, hogy tulajdonképpen a terroristák jó emberek, akiknek az elsődleges célja megvédeni a muszlimokat.

-  A Maarif Alapítvány több szálon is kötődik különböző iszlamista terrorszervezetekhez. Jelenlegi alelnöke alapítója volt az IHH nevű, úgynevezett jótékonysági szervezetnek. Ez egy olyan szervezet, amit a CIA már 1996-ban radikálisnak minősített, az egyiptomi Muzulmán Testvériségtől a Hamaszon át az al-Káida csecsenföldi részlegéig mindenkivel kapcsolatban van. A szervezet jogásza rendszeresen találkozik a Hamasz vezetőjével, a csecsen iszlám milicistákat vezető Baszajev 2006-os halálakor jelképes temetést tartottak neki Isztambulban, Oszáma bin Ládenre pedig úgy tekintenek, mint az amerikai terrorizmus ártatlan áldozatára. Izrael terrorszervezetnek tartja az IHH-t, Németországban 2010-ben betiltották mindenfajta tevékenységét, a legtöbb nyugati titkosszolgálat pedig állandó megfigyelés alatt tartja. De nemcsak ezzel az ágával van kapcsolata ennek az alapítványnak a radikális iszlámnak, hanem Szaúd-Arábia is bent van a támogatói között, és a vahabita iszlám is az egyik támogatójának tekinthető. Ez az az iszlám irányzat, amely szerint a Koránban nincs megemlítve a demokrácia, ezért rendes muszlim ezt nem is fogadhatja el államformának.

- Ezek után talán nem meglepő, hogy ennek az alapítványnak az iskolái sehol Európában nem kapnak működési engedélyt, csak Romániában és most már Magyarországon. Nem meglepő, hogy sehol nem látják szívesen ezt az alapítványt, hiszen fő célja a diktatórikus török elnök támogatása és az iszlám terjesztése. Nem véletlen, hogy mindenütt gyanakvással fogadják ezt az alapítványt, kivéve persze Magyarországon, ahol úgy harcolnak a radikális iszlám ellen, és úgy védik a keresztény kultúrát, hogy örömmel fogadnak egy ilyen radikális iszlámhoz kötődő szervezetet! Kérdezhetnénk, hogy ezt hogy képzelik, de persze tudjuk! Amíg a magánbizniszek mennek Erdo?an elnökkel, addig semmi nem számít önöknek: Addig nem számít a kisgyerekek bombázása, nem számít az, hogy barátkozni kell azokkal az iszlám rendszerekkel, amelyek a keresztényeket üldözik. Addig nem számít semmi, addig kinyitják az ajtót a radikális iszlámnak és az iszlám terrorizmusnak. Addig önök csak beszélnek Európa védelméről, és valójában ennek éppen az ellenkezőjét teszik! (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

***

MENCZER TAMÁS, (külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár): - Képviselő Úr! Próbáljunk meg rendet vágni ebben a mérhetetlen mennyiségű katyvaszban, amit volt kedves itt felvázolni az elmúlt percekben.  Az iskolával szeretném kezdeni, ha már erre fordította a legnagyobb figyelmet, és röviden azt szeretném mondani: ne haragudjon, de ön nincs tisztában a kontextussal, és nincs tisztában a tényekkel sem! Ön olyan állításokat fogalmaz meg, amelyek jól árulkodnak arról, hogy önnek fogalma sincs arról, hogy itt valójában milyen a kontextus! (Arató Gergely: Cáfolja meg, államtitkár úr!   Az elnök csenget.) A kontextussal kapcsolatban a parlament ülése nem alkalmas arra, hogy minden részletet nyilvánosságra hozzunk…(Felzúdulás és közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.)…azonban javaslom önnek   higgadtság, higgadtság, elvtársak! (Brenner Koloman: Ezt Kövér elvtársnak mondd, barátom!)  Javasolom önnek, képviselő úr, hogy nézzen szét a tekintetben, hogy milyen iskolák működnek Budapesten. Nézze meg, hátha talál olyat, amely önnek szimpatikus, próbálja a kirakósokat összerakni, és akkor még az is elképzelhető, hogy a magyar kormányt megdicséri ezzel kapcsolatban; bár ilyenfajta dicséretre önnel kapcsolatban és az ön vonatkozásában nem tartunk igényt. Tehát még egyszer: azt javasolom önnek, hogy ismerje meg a kontextust (Ungár Péter: De milyen kontextust?), anélkül ne mondjon véleményt.

- Képviselő Úr! Ennél súlyosabbnak tartom azt, hogy önök is, mint ahogyan Európában másutt is sokan, sportot űznek abból, hogy Törökországot, a török vezetőket és Erdo?an elnököt bírálják. Ne haragudjanak, de ezt nem tartom egészen összeegyeztethetőnek a józan ésszel… (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból.)…ugyanis a külpolitikában nem baj, ha az ember figyelembe veszi a realitásokat. Tehát az a helyzet és a realitás, hogy négymillió bevándorló van Törökországban, és Erdo?an elnök világossá tette, hogy Törökország a kapacitásai végéhez ért, két lehetőség van: vagy Európa felé indítja őket, vagy pedig Szíriába telepíti vissza őket. (Gréczy Zsolt: Mi van az iskolával?) …az pedig még súlyosabb baj, hogy évek óta a bevándorláspárti politikusok, önök és az önök brüsszeli elvbarátai sportot űznek abból, hogy a török elnököt ilyen-olyan okok kapcsán bírálják. Holott kinek a kezében van Európa biztonsága? Kinek a kezében? - Törökország és Erdo?an elnök kezében van Európa biztonsága!

- Képviselő Úr! Szerintem nem logikus az, ha olyasvalakit bírálnak folyamatosan, akinek a kezében van egyébként az európai biztonság. És azért van a kezében, mert az önök brüsszeli bevándorláspárti barátai az elmúlt években semmit nem tettek Európa biztonságának érdekében, az európai biztonság megerősítése érdekében! Sőt, ahelyett, hogy lépéseket tettek volna az irányban, hogy megvédjék az európai kontinenst, folyamatosan bírálták azokat, akik ezt megteszik, például a magyar kormányt, a migrációt pedig nem megállítani, hanem megszervezni akarták, akarják! (Arató Gergely: Hazudsz!) Így tehát ha önök bírálják a török elnököt, Erdo?an elnököt, és ő egyszer azt a döntést hozza, hogy bevándorlók százezreit és millióit irányítja Európa felé, akkor tudja, hogy mi tudja ettől a döntésétől eltántorítani a török elnököt: semmi! Egészen pontosan semmi, mert Európa, az európai külső határok továbbra is védtelenek azért, mert a bevándorláspárti politikusok e tekintetben nem tettek semmit. 

- Hölgyeim és Uraim! Az egyetlen, ami működött és többé-kevésbé működik a migráció vonatkozásában, az az EU és Törökország között megkötött, illetve létrejött megállapodás, amit egyébként önök pont most próbálnak aláaknázni. Szeretném felhívni a arra is a figyelmet, hogy Görögországban már most 2015-ös állapotok uralkodnak, folyamatosan jönnek a jelentések a görög szigetekről, elviselhetetlen a helyzet, beviszik a bevándorlókat a kontinensre, Görögország belsejébe, és mindenki elindul Európa belseje felé. Ha pedig százezres vonatkozásban történik ez, a magyar kerítés és a magyar határ lesz az első olyan pont, ahol megálljt tudunk ennek parancsolni. De mi nem szeretnénk még egyszer olyan állapotokat, amilyeneket láthattunk Röszkénél és a magyar határnál 2015-ben.

- Hölgyeim és Uraim! Feltételezem, hogy Arató képviselő úr következő felszólalása majd Putyin elnök úrral kapcsolatban lesz   így megy szépen a DK-s hármas: kereszténység, Erdo?an, Putyin  , és ha majd odajutunk, akkor szívesen folytathatjuk, és feleleveníthetjük Gyurcsány Ferenc és Totó kutya történetét is! (Taps a kormánypártok soraiban.)

"Beszéljünk, mert beszélnünk kell róla!

HOHN KRISZTINA, (LMP):- Képviselőtársaim! Tudták önök, hogy Magyarországon például 2013-ban harminc gyermek halt meg gyermekbántalmazás vagy elhanyagolás következtében? Tudták azt, hogy a gyermekbántalmazás túlnyomó többsége a családon belüli erőszak kategóriájába tartozik, mely hivatalosan 7-8 ezer gyermeket is érint évente? Tudták, hogy a valóságban sok olyan eset van, amely nem kerül felszínre, nem ér el a gyermekvédelmi szakemberekhez? Tudták, hogy a szexuális erőszaknak csak körülbelül 7 százalékában követi el ismeretlen? Tudták, hogy ez azt jelenti, hogy 93 százalékban rokon vagy családi jó barát, esetleg szomszéd az elkövető? Tudták, hogy apák, nagyapák, nagybácsik, testvérek, nevelőapák követik el nagy többségben gyerekek, sokszor egészen kis gyermekek ellen ezeket a cselekményeket. Tudták, hogy az elkövetők több mint 90 százaléka férfi, és csak 20-30 százalékuk serdülőkorú? Tudták, hogy a magas iskolai végzettséggel rendelkezők ugyanolyan arányban bántalmaznak gyermekeket, mint az alacsony végzettségűek?  

- Sajnos a magas társadalmi státuszú vagy éppen köztiszteletnek örvendő személyek által elkövetett visszaélésritkábban kerül napvilágra, mert ilyen esetekben az áldozatok joggal arra számítanak, hogy a környezetük nem fog hinni nekik. Jogosan vetődik fel a kérdés: hogyan lehet ez? Csukott szemmel járunk, vagy nem akarjuk észrevenni a sok esetben nyilvánvaló jeleket? Az iskolában, a szomszédoknál, a rokonságban nem vesznek észre semmit? Hogyan lehetne az érintetteknél, a családoknál és a hozzátartozók esetében a szégyenérzést feloldani, hogy merjék elmondani: baj van, és segítségre van szükségük! Miért van az, hogy ha a gyermek vagy valamelyik családtag, például az édesanya mégis segítséget kér, akkor vagy már a közvetlen környezetükben nem hisznek neki, de nem is próbálnak utánajárni, vagy olyan eljárás következik, hogy az áldozatnak újra és újra át kell élnie a borzalmakat? Tudták, hogy a legtöbb esetben a bizonyítási eljárás során ezek az ügyek elakadnak? De miért? Tudták, hogy azért nem készül minden esetben felvétel a gyermek meghallgatása során, mert nem ki-, hanem meghallgatás történt? Tudták, hogy sok esetben a kirendelt szakértő felnőttpszichológus? Tudták, hogy a nyomozóknak nincs felelősségük, ha nem megfelelően teszik fel a kérdéseket, vagy ha nem a szakmai előírásoknak megfelelően járnak el és használhatatlan lesz a gyermek kihallgatása?

- Képviselőtársaim! A kormánynak és a társadalomnak első számú feladata lenne, hogy oly módon támogassa a családokat, hogy minél több nehézséget, gondot átvállaljon tőlük. De az oktatási-nevelési intézmények szerepét is kiemelném, ahol a pedagógusok nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése révén kevesebb feszültségre, konfliktusra kerülhetne sor, aktívan részt vehetnének a jelzőrendszer működésében, a felvilágosítás, az egészséges étrend és a családi életre nevelés közvetítésében. A szakszolgálatok, orvosok, védőnők szerepét is fontos lenne megerősíteni mind a prevenció, mind a kialakult helyzetek megoldása terén is, hiszen rajtuk is múlik, hogy e kóros folyamat megszakadjon. Ezenkívül törvényi szinten még jobban kéne szigorítani a valós gyermekkori bántalmazások elkövetőinek a büntetését. A bántalmazott gyermekek, illetve szülők, felnőttek számára fontos lenne egy állami finanszírozású befogadóotthon-rendszert kiépíteni, ami nemcsak befogadásról, hanem rehabilitációról, pszichoterápiás támogatásról is szólna, ahonnan lelkileg megerősödve tudnának ki-, illetve visszakerülni a társadalomba.

- Képviselőtársaim! Felszólalásomat több olyan történet ihlette, amelyet az érintettek szüleitől hallottam. Sajnos nemrégiben egy 17 éves gyerek öngyilkosságot kísérelt meg egy régi, folyamatos szexuális visszaélés miatt, amire a mai napig nincs még megoldás. Szerencsére nem sikerült meghalnia, de azért úgy gondolom, hogy erről mindenképp beszélnünk kell. Beszéljünk róla, mert beszélnünk kell róla! Ugye, önök is így gondolják? (Taps az LMP és a DK soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Asszony! Egyetlen gyermek sem tehet arról, hogy gazdagabb vagy szegényebb családban születik, olyan családi környezetbe, ahol szeretik, gondoskodnak róluk, és áldozatokat is hoznak érte vagy olyan családba, ahol elhanyagolják, bántalmazzák. Ezért fontos, hogy az állam minden eszközzel segítse azt, hogy megelőzhetővé váljanak az erőszakos vagy visszaéléssel kapcsolatos esetek, ha pedig ilyen megtörténik, akkor jogilag felelősségre vonható legyen az, aki elkövette, azért is, hogy a méltó büntetését megkapja, és azért is, hogy a későbbiekben őt is és másokat is visszatartson attól, hogy ilyen és hasonló cselekményeket kövessen el.Ez ügyben a kormány számos lépést tett, mind a megelőzés, mind pedig a felderítés érdekében. Az Alaptörvényben, mind az újonnan elfogadott büntető törvénykönyvben a gyermekek kiemelt védett csoportba kerültek, fokozott jogi védelem illeti meg az új büntető törvénykönyv szerint is, amit az ellenzéki képviselők nem szavaztak meg. Azért, hogy minél több helyen felderíthetők legyenek ezek az esetek, hogy legyen kihez fordulni akár a szomszédnak, a másik szülőnek, bárki másnak vagy magának a gyermeknek, úgy alakítottuk át a szociális gyermekjóléti rendszert, hogy minden járásban legyen családvédelmi és gyermekjóléti szolgálat, ezzel ezek számát megtöbbszöröztük, pontosan azért, hogy minden esethez közel, a járásban utolérhető legyen a segítség.

- Képviselő Asszony! Minden megyében, minden megyei rendőrkapitányságon gyermekbarát meghallgatószobákat hoztunk létre. Szabályozva van, hogy természetes bevilágítás kell hogy legyen;  mint egy gyerekszoba, úgy vannak ezek berendezve. Pár ember lehet csak a teremben, a többieknek egy üvegfalon keresztül van lehetőségük figyelni a párbeszédet. , ami elhangzik a meghallgatás során, Pontosan azért, mert a gyermekeknek, amikor elmondják, hogy mi történt velük és újra átélik, az újabb és újabb traumát jelent. Tehát fontos, hogy minél kevesebbszer és minél barátiabb környezetben mondják el ezeket.Az eljárási törvényeket is úgy módosítottuk, hogy a gyermekek számára érthetőbb nyelven, jobban elmagyarázva zajlódjék az eljárás akár a rendőrségi, akár a bírósági fázisában, pontosan azért, hogy ne a traumát hozzuk elő újra meg újra, ne állítsuk olyan helyzet elé, mint egy felnőtt áldozatot.

- Képviselő Asszony! Amikor a gyermekvédelmi törvényt módosítottuk és létrehoztuk a titkos menedékházakat, amelyek nagyon fontos szerepet töltenek be önök ezt a törvénymódosítást sem támogatták, pedig megvolt rá a lehetősége. Ettől függetlenül igyekeztünk ezeknek a különböző segítségnyújtó helyeknek a számát növelni. Sikerült öt új krízisközpontot felállítanunk,7 új titkos menedékházat 7 kríziskezelő ambulanciát és 15 félutas kiléptetőházat létrehoznunk. Ez körülbelül 3 milliárd forintos fejlesztés, amit a gyermekek és a bántalmazott feleségek, szülők, édesanyák védelmére hoztuk létre. Éves szinten sok emberen tud segíteni.

- Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatba 2018-ban 9391 hívás érkezett. Ezeket feldolgozták, melynek nyomán 7 férfit, 335 nőt és 901 gyermeket sikerült biztonságba helyezni, legalábbis egy olyan átmeneti vagy középtávú helyre vinni, ahol biztonságban él és nem kell a konkrét fizikai erőszaktól tartani. Emellett létrejött a kormányzat támogatásával, iskolásokat megcélzó, áldozattá válást megelőző a "Vedd észre!" program több ezer diák részvételével. A médiahatóságnak is voltak lépései, a kríziskezelő szolgálatok fejlesztésére külön pályázati felhívás született, a "Családbarát ország" programnak ez is fontos része volt. Tehát több téren igyekeztünk tehát a gyermekeknek segíteni. Azt kérem öntől, győzze meg a képviselőtársait, hogy szavazzák meg, amikor ilyen előterjesztéssel találkoznak itt a parlamentben. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Bartha Szabó József
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó