Közös nevező a fiatalságnak
A jövő év elején a kormány elé kerülhet a hazafias és honvédelmi nevelés most elkészült straté­giai munkaanyaga. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke szerint a honvédelmi törvényben foglaltakat a rendszerváltás óta nem sikerült maradéktalanul teljesíteni. Ezt pótolandó indította el a kormány az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot, hozta létre a Honvédelmi Sportszövetséget és építi ki a honvédelmi sportközpontok hálózatát.
2019. november 2. 11:44

– Elkészült a hazafias és honvédelmi nevelés stratégiai munkaanyaga, amelyről november 29-én szakmai konferenciát tartunk – számolt be a Magyar Nemzetnek Simicskó István. A hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke szerint a rendezvény is előbbre vihet ahhoz, hogy a jövő év elején a kormány elé kerüljön a tervezet. A kormánypárti politikus úgy látja, a munkaanyagba számos olyan elem került, amely már középtávon érzékeltetheti a hatását a fiatalok szellemiségében, a hazához való kötődésben.

– Nagy hangsúlyt kívánunk helyezni arra, hogy a konkrét gyakorlati elemek és programok mellett a kiinduló­pont az érzelmi intelligencia, a kompetencia fejlesztése legyen, amibe a hazaszeretet is beletartozik – ismertette a terv egyik elemét. A kormánybiztos hozzátette: a minket körülvevő pragmatikus, gyakorlatias, felgyorsult világban, az erőteljes globalizációs változások és a homogenizációs törekvések mellett kell olyan értékrendet adni a fiataloknak, mellyel kötődnek a szülőföldhöz, tudják, honnan jöttek, tudják, hogy milyen nemzeti értékekre, hagyományokra építhetik fel egyéni és közös jövőjüket.

– A cél, hogy a nevelés eszközeivel, az oktatási rendszerben bemutatva, illetve tematikus programokkal, honvédelmi táborokkal, mentorálással a hazaszeretet legyen fiatalok a közös nevezője – szögezte le a kormánypárti politikus.

Simicskó István a formálódó új Nemzeti alaptanterv (NAT) kapcsán megjegyezte: a munkacsoport szakmai anyagokkal segíti Kásler Miklós tárcáját, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy az új NAT-ban hangsúlyosabban szerepeljen a hazafias és a honvédelmi nevelés. – Nyitott kapukat döngettünk mind az oktatási, mind a kulturális államtitkárságnál, minden ajánlásunkat befogadták – tette hozzá.

A program infrastrukturális hátterét jelentő honvédelmi sportközpontok kialakításáról Simicskó István úgy nyilatkozott: három ütemben épülnek a központok. Az első ütem negyven helyszínét kijelölték, öt terv elkészült, ezek esetében a kivitelezői közbeszerzést kiírták és el is bírálták. – Reményeink szerint ezen az első öt helyszínen rövidesen megkezdődhetnek a munkálatok – jegyezte meg.

A Honvédelmi Sportszövetség elnöke beszélt a honvédelmi tárcával két hete aláírt megállapodásról is. Annak értelmében a Honvédelmi Sportszövetség köztestületként honvédelmi táborokat, sport- és akadályversenyeket, valamint haditornákat szervez a fiataloknak, és ezek költségeihez a minisztérium biztosítja a forrásokat.

– A sportszövetség küldetése a honvédelemhez kötődő sporttevékenységek, kompeten­ciák – sportlövészet, küzdő- és technikai sportok elsajátítása – erősítése, elsősorban a fiatalok között. Célunk felvértezni a fiatalokat olyan lelki és fizikai védelmi képességekkel, amelyekkel hatékonyabban helyt tudnak állni a jelen és jövő kihívásaival szemben, illetve növelni tudjuk a katonai pálya megbecsültségét; a pályára irányítani az érdeklődőket – fogalmazott a politikus.

Hozzátette: a honvédelmi törvény maradéktalan teljesítésében a rendszerváltás óta elmaradása van a politikának, főleg az állampolgárok hazafias kötelezettségvállalását illetően.

A kormány fontos célkitűzése, hogy 2026-ig legalább húszezer önkéntes katona legyen Fotó: Bach Máté

– Ezért indítottuk el még miniszterségem idején, területvédelmi alapon az önkéntes tartalékosrendszert, amelyhez két év alatt már több mint kilencezren csatlakoztak, a cél pedig az, hogy a Magyar Honvédségnek 2026-ig legalább húszezer önkéntes katonája legyen. Ehhez az erőfeszítéshez csatlakozik a már említett honvédelmi sportközpontok hálózatának rendszerszemléletű kialakítása is – vázolta fel a kormánybiztos a sportszövetség, valamint a hazafias és honvédelmi nevelés szerepét az ország védelmében.

A köztestületi formában működő sportszövetség a Honvédelmi Minisztériumon kívül együttműködik a Magyar Rektori Konferenciával, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetséggel, illetve az Országos Polgárőrszövetséggel.

– Terveink között szerepel megállapodás aláírása a Magyar Cserkészszövetséggel, a Magyar Diáksportszövetséggel és a Magyar Természetjáró Szövetséggel is – tette hozzá. Simicskó István szerint a hazafias és honvédelmi nevelés fő célja az, hogy az oktatási rendszert a tudás megszerzése mellett a karakternevelésben, a jellemformálásban segítse.

magyarnemzet.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó