A bolsevizmus új momentuma
Egy demokráciában nem szokás a többséget nem létezőnek tekinteni. Persze láttunk már olyat, hogy egy kisebbség bolseviknak nevezi el magát.
2019. november 4. 23:47

Donáth Anna Júlia, a Momentum európai parlamenti képviselője, interjút adott Urška Mlinaričrészére (vecer.com).Érdekes címet kapott az beszélgetés: Pod Orbanom imajo ljudje vse, samo svobode ne.

Ha valaki orosz tudása romjain nem sejtené a jelentését, írom magyarul is: Orbán alatt az embereknek megvan mindene, csak szabadsága nincs. Ezt egyébként Donáth fogalmazta így, és azzal támasztotta alá, hogy az emberek félnek. Ahogy olvasgatom a magyarországi ellenzéki sajtót vagy a közösségi médiát, nem látom alátámasztva ezt a megállapítást. Karácsony is szabad Budapestet ígért, úgy látszik ez lesz az új ellenzéki szlogen. Csakhogy épp a félelem késztetné az embereket arra, hogy egy titkos szavazáson lerázzák magukról a béklyókat. 2006 ősze óta ezt nem tették meg egyszer sem.

Ezért azonban még nem foglalkoznék az interjúval. Ám az egyik kérdés felkeltette az érdeklődésemet:

-          És mi az ön célja az európai parlamentben Magyarország vonatkozásában?

-          „Az a fő feladatom, hogy rávilágítsak arra, hogy Magyarország és a népe nem azonos Orbánnal, nem azonos a Fidesszel és a jelenlegi kormánnyal.

Nos, nem. Egy európai képviselőnek az a feladata, hogy aktívan vegyen részt az európai érdekek és a nemzeti érdekek összehangolásában, saját és más országok érdekeire is gondolva. Okos kompromisszumokkal haladva előre. Igaz, ennek a munkának a fő terepe az Európai Bizottság és az Európai Tanács, de a finomhangolás a parlamentben történik.

Emlékeztetek arra, hogy 2004 és 2010 között baloldali kormánya volt Magyarországnak, európai képviselői munkánkban akkor is az ország javát szolgáltuk, s nem a kormánytól akartunk elhatárolódni. Egy esetben ugyan ezt is megtettük, az ötvenhatos szabadságharc ötven éves jubileumának ünneplését vérbe fojtó gyalázat kapcsán. Ezt viszont reményeim szerint a Momentum sem helyteleníti.

Amúgy a választások 1998 óta világosan mutatják, hogy a Fidesz tábora nem azonos Magyarország egész népével. Nem azonos, de gyakran többséget alkot, miközben vannak más pártokat kedvelő polgártársaink és vannak a politika iránt nem érdeklődők. Ahogy az minden szabad országban, demokráciában természetes. De egy demokráciában nem szokás a többséget nem létezőnek tekinteni. Persze láttunk már olyat, hogy egy kisebbség bolseviknak nevezi el magát. A Momentum elindult ezen az úton, noha a bolsevizmus sorsa figyelmeztető jel lehetne számukra, ráadásul a körülmények sem azonosak. Járt utat, a demokrácia útját, a járhatatlanért, a bolsevizmus útjáért el ne hagyj, tanítja a mondás. Érdemes megfogadni.

(A szlovénról magyarra fordítást Suzana Guoth készítette a facebook oldalára.)

Surján László, a KDNP tiszteletbeli elnöke

gondola
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó