A bolsevizmus új momentuma
Egy demokráciában nem szokás a többséget nem létezőnek tekinteni. Persze láttunk már olyat, hogy egy kisebbség bolseviknak nevezi el magát.
2019. november 4. 23:47

Donáth Anna Júlia, a Momentum európai parlamenti képviselője, interjút adott Urška Mlinaričrészére (vecer.com).Érdekes címet kapott az beszélgetés: Pod Orbanom imajo ljudje vse, samo svobode ne.

Ha valaki orosz tudása romjain nem sejtené a jelentését, írom magyarul is: Orbán alatt az embereknek megvan mindene, csak szabadsága nincs. Ezt egyébként Donáth fogalmazta így, és azzal támasztotta alá, hogy az emberek félnek. Ahogy olvasgatom a magyarországi ellenzéki sajtót vagy a közösségi médiát, nem látom alátámasztva ezt a megállapítást. Karácsony is szabad Budapestet ígért, úgy látszik ez lesz az új ellenzéki szlogen. Csakhogy épp a félelem késztetné az embereket arra, hogy egy titkos szavazáson lerázzák magukról a béklyókat. 2006 ősze óta ezt nem tették meg egyszer sem.

Ezért azonban még nem foglalkoznék az interjúval. Ám az egyik kérdés felkeltette az érdeklődésemet:

-          És mi az ön célja az európai parlamentben Magyarország vonatkozásában?

-          „Az a fő feladatom, hogy rávilágítsak arra, hogy Magyarország és a népe nem azonos Orbánnal, nem azonos a Fidesszel és a jelenlegi kormánnyal.

Nos, nem. Egy európai képviselőnek az a feladata, hogy aktívan vegyen részt az európai érdekek és a nemzeti érdekek összehangolásában, saját és más országok érdekeire is gondolva. Okos kompromisszumokkal haladva előre. Igaz, ennek a munkának a fő terepe az Európai Bizottság és az Európai Tanács, de a finomhangolás a parlamentben történik.

Emlékeztetek arra, hogy 2004 és 2010 között baloldali kormánya volt Magyarországnak, európai képviselői munkánkban akkor is az ország javát szolgáltuk, s nem a kormánytól akartunk elhatárolódni. Egy esetben ugyan ezt is megtettük, az ötvenhatos szabadságharc ötven éves jubileumának ünneplését vérbe fojtó gyalázat kapcsán. Ezt viszont reményeim szerint a Momentum sem helyteleníti.

Amúgy a választások 1998 óta világosan mutatják, hogy a Fidesz tábora nem azonos Magyarország egész népével. Nem azonos, de gyakran többséget alkot, miközben vannak más pártokat kedvelő polgártársaink és vannak a politika iránt nem érdeklődők. Ahogy az minden szabad országban, demokráciában természetes. De egy demokráciában nem szokás a többséget nem létezőnek tekinteni. Persze láttunk már olyat, hogy egy kisebbség bolseviknak nevezi el magát. A Momentum elindult ezen az úton, noha a bolsevizmus sorsa figyelmeztető jel lehetne számukra, ráadásul a körülmények sem azonosak. Járt utat, a demokrácia útját, a járhatatlanért, a bolsevizmus útjáért el ne hagyj, tanítja a mondás. Érdemes megfogadni.

(A szlovénról magyarra fordítást Suzana Guoth készítette a facebook oldalára.)

Surján László, a KDNP tiszteletbeli elnöke

gondola
  • A bővítési portfólió elnyerése nagy diplomáciai siker
    A jövő év legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése; ehhez gazdaságvédelmi akcióterv kell, amely a következő év első negyedévére készülhet el, és ami adócsökkentésen alapulhat majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.
  • "Senkitől nem várom el, hogy feladja az elveit"
    Egyes politikai erők kampánystílusa a politikát általánosságban devalválja, így az emberek nehezen tudják eldönteni, mikor hazudnak nekik – közölte a XXII. kerület polgármestere.
  • Egészpályás letámadás
    A prágai megmozdulás arra is rá kell ébresszen bennünket, a konzervatív és a liberális eszméket vallók által lenézett demokratákat, hogy bizony az ellenség komoly lépést tett a stratégiai győzelem felé.
MTI Hírfelhasználó