II. Hangzatos „üdvözlés”..!
Fidesz: aktuális ügyek Jobbik: Fideszes csalások és hazugságok a hatalmuk megtartása érdekében LMP: tisztelet a hősöknek, szégyen a hazaárulókra!
2019. november 6. 17:25

Klasszikus műfaj a napirend előtti felszólalás, sportnyelven szólva bemelegítés az érdemi munkára. A Házszabály szerint csak országos ügyekben szabadna, illene napirend előtt szólni, de ki mondja meg, mi számít annak, s mi nem, - elvégre mérlegelni csak az elhangzása után lehet. A mondandók azonban előre elhatározottak, pártállástól függően szidalmazók, elmarasztalók avagy elégedettséget, büszkeséget kifejezők.

Nem volt meglepetés, hogy a napirend előtti szónoklók ugyanazt e héten is egészen másként látták, másként értékelték. - Kellemes tallózást! 

Aktuális ügyek

NÉMETH ZSOLT, (Fidesz): - Tisztelt Ház! A múlt héten valóban Budapesten járt Vlagyimir Putyin orosz államfő. Engedjenek meg néhány megjegyzést ezzel kapcsolatban! Meggyőződésem, hogy Magyarország a Nyugat és Oroszország javuló együttműködésében érdekelt. Ha Európa nyugati és keleti fele, ha a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok jobbak, akkor azzal Magyarország is nyer. A magyar politika célja az, hogy minden nagyhatalom érdekelt legyen hazánk sikerében, de különösen azok, amelyek regionális szempontból döntő befolyást gyakorolnak az életére. Ebbe illeszkedik a magyar-orosz együttműködés is, mert noha Magyarország a NATO-nak és az Európai Uniónak is tagja és az is marad ennek minden következményével, ez nem zárja ki bizonyos kérdésekben a politikai együttműködést Oroszországgal. Ennek kiemelt területei a globális kérdések, például a Közel-Kelet, a keresztény közösségek védelme szerte a világban vagy a migráció, ugyanis mindkét ország ismeri az abban rejlő veszedelmeket.

- A Közel-Kelet stabilitása ügyében van politikai együttműködés Magyarország és Oroszország között. Ha a közel-keleti térség destabilizálódik, akkor onnan növekvő számban érkeznek migránsok Európa felé, ezért Magyarország abban érdekelt, hogy a Közel-Keleten, Szíriában, Irakban mielőbb katonai és politikai stabilitás szülessen. Az együttműködés az Irakban élő kurdokra is kiterjed, mert az erbíli kurd kormányzatot Magyarország katonai kiképzéssel, katonákkal és pénzügyileg is támogatja.

- Tisztelt Ház! Kötelességünknek tartjuk, hogy a „Hungary Helps” program keretében a bajba jutott keresztény közösségek segítését is elősegítsük. Ezért partnereinkkel, így köztük Oroszországgal közösen egyházi épületeket állítunk helyre, és olyan üzemeket építünk, amelyek hozzájárulhatnak a lakosság élelmezéséhez, ezenkívül iskolákat, kórházakat épít Magyarország, falvakat állít helyre, ahova az elmenekült emberek visszatérhetnek.

- A migráció szempontjából különösen fontos számunkra a török álláspont is, hiszen Törökország meghatározó tényezője a Közel-Keletnek. Erdoğan elnök, aki valóban a napokban szintén Magyarországra látogat, bejelentette, ha a világ nem vállal át a terhekből, ha az Európai Unió nem ad pénzt, akkor ezeket az embereket kénytelen kiengedni. A migránsok vagy Szíria vagy Európa felé mehetnek. Ahhoz, hogy Szíria felé, vagyis hazafelé induljanak, katonailag stabilizálni kell az ottani területeket. A törökök szeretnének létrehozni egy új biztonsági zónát. Ha azonban a törökök az Európa felé nyitó kaput nyitják ki, akkor százezer szám fognak újra érkezni migránsok Görögországba, a Balkánra, onnan pedig akár a magyar vagy a horvát határhoz. Az az elemi magyar érdekünk, hogy a szíriai stabilizáció sikerrel járjon.

- Képviselőtársaim! Az elmúlt napok egyeztetései, megállapodásai török, amerikai, orosz, kurd és szír viszonylatban kifejezetten biztatóak. Ugyancsak friss fejlemény, a múlt héten újabb állomásához ért a Brüsszel kontra Magyarország között zajló kvótaper a főtanácsnoki indítvány ismertetésével. Az látszik, hogy a távozó brüsszeli Bizottság még mindig ragaszkodik a migránsok Magyarországra telepítéséhez. Szeretnénk világossá tenni: nem kérünk sem a 2015-ös, sem a jövőbeni migránskvótákból! A magyar emberek számos alkalommal kifejezték, hogy nem kérnek a betelepítésből. Arra kérjük a kormányt, ne engedjen semmiféle nyomásnak a migránskvóta ügyében; sem az egyszeri, sem az állandó, sem a régi, sem a most formálódó migránskvótából nem kérünk. Elképesztőnek és diszkriminatívnak tartjuk, hogy az utolsó heteit töltő brüsszeli Bizottság még ma is hadjáratot folytat hazánk ellen egy négy évvel ezelőtt, teljesen jogtalanul elfogadott és már rég lejárt határozat végre nem hajtása miatt, ráadásul úgy, hogy azt hazánkon kívül számos más ország sem hajtotta végre! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

***

MAGYAR LEVENTE, (külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár): - Képviselő Úr! Kétségtelen, hogy Magyarországon fontos diplomáciai események zajlottak az elmúlt napokban, és fognak a következőkben is. Itt járt az orosz elnök, akivel egy pragmatikus, érdekalapú együttműködést folytat hazánk immár évek óta. Ne feledjük el, hogy Vlagyimir Putyin immáron 20 éve vezeti Oroszországot, és egy olyan partnerséget sikerült kialakítani, amely ma már egészen kézzelfogható előnyökkel jár Magyarország számára. Például fel vannak töltve a gáztározóink, a magyar energiabiztonság és az energiadiverzifikáció szempontjából oly fontos paksi beruházásunk is kifejezetten jól áll, és a Déli Áramlattal kapcsolatban is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk Oroszországgal konkrétan azért, hogy a magyar energiaellátási útvonalak több irányból érjék el hazánkat.

- Tisztelt Ház! Nem csak érdekalapú az Oroszországgal folytatott együttműködésünk, ugyanis a balliberális oldalnak kedvelt gúnytémája a keresztényüldözés elleni kiállásunk. Oroszországgal olyan együttműködést alakítottunk ki az elmúlt hónapokban, amely példaértékű lehet a világ minden országa számára, hiszen bebizonyította azt, hogy vannak olyan hatalmak a világban, amelyeket érdekel még ez a téma, és nem félnek néven nevezni a problémát: a keresztények elleni szisztematikus genocídium, ami zajlik a Közel-Keleten, az az oroszokon kívül vajmi kevés nagyhatalom érdeklődését és főleg aktivitását váltotta ki.  Oroszországgal ezen a területen hatékonyan együtt tudunk működni, miután az elmúlt években Magyarország több milliárd forintból épített újjá falvakat és városokat, hozott létre olyan alapellátó infrastruktúrát a Közel-Keleten, amely az elüldözött keresztények visszatelepítését tette lehetővé.

- Tisztelt Ház! Idekapcsolódik a kurd ügyekben az elmúlt napokban fellángolt vita. Néhány számadattal szeretném alátámasztani azt, hogy Magyarország mi mindent tett a kurdokért az elmúlt időszakban. Bizonyára tudják, hogy Magyarország komoly katonai kontingenst állomásoztat Erbíl mellett. Ennek a kontingensnek a maximális létszáma megközelítette a 200 főt, jelenleg is több mint 160 katonánk szolgál Iraki Kurdisztánban. Néhány olyan ország, néhány olyan nagyhatalom van csak a világon, amelyik ennél nagyobb katonai szerepvállalást tesz a kurdok biztonsága érdekében. Az Egyesült Királyság, Olaszország és Kanada hasonló nagyságrendű katonai kontingenssel van jelen a Közel-Keleten, mint Magyarország, és jelentősen csak a németek és az amerikaiak haladják meg azt a katonai szerepvállalást, amit Magyarország tesz a kurdok biztonsága érdekében. Ne felejtsék el, hogy a kurd harcosokat kiképezzük, és biztonságot nyújtunk egy olyan régióban, amit az ottani beavatkozások az elmúlt években instabillá tettek. Franciaország hozzájárulása nem éri el a magyar hozzájárulást, Románia egy fővel van jelen, Belgium 24 fővel, Norvégia 70 fővel, és sorolhatnám hosszan, Magyarország közel 200-as szerepvállalása egészen magasnak számít.

- Ami Törökországot illeti: Törökország egy másik olyan partnerünk Oroszország mellett, amelyik közvetlen hatást gyakorol a régiónkra. A harmadik ilyen közvetlen hatást gyakorló hatalom a térségben Németország, amely államnak a külügyminisztere éppen ma tartózkodik Magyarországon. Elmondhatjuk tehát, hogy sikeres az a politikánk, hogy ezzel a három hatalommal folyamatos érdekegyeztetés révén megtaláljuk azokat a közös pontokat, amelyek mentén a magyar érdekek kiépíthetők. Törökországot nem csak a mostani közel-keleti helyzettel kapcsolatban szeretném kiemelni, mint olyan partnert, amelyikre folyamatosan oda kell figyelnünk. Ha követik a török fejleményeket, és kitekintenek egy kicsit a régiónkban, akkor látják, hogy kevés olyan hatalom rendelkezik befolyással a régiónkban, mint Törökország, amelyik a Balkánon rendkívüli módon aktív, és gazdasági támogatásokkal nagyon fontos pozíciókat foglalt el, már csak ezért is oda kell rájuk figyelnünk.

- Tisztelt Ház! Ami a közel-keleti háborús eseményeket illeti: az Európai Unió egy olyan helyzetbe lavírozta magát az elmúlt években, hogy önmagát szolgáltatta ki a törököknek, a saját biztonságát adta a törökök kezébe, és most bizony azzal a választással szembesülünk, hogy a Törökországgal való viszonyunk alakítása függvényében bármikor ezt az úgynevezett migránscsapot a törökök megnyithatják. Ezt szeretnénk elkerülni, ezért támogatunk egyébként a németekkel, a német védelmi miniszterrel például összhangban egy olyan politikát, amelyik a Törökországban tartózkodó négymillió menekült hazatelepítését célozza! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Fideszes csalások és hazugságok a hatalmuk megtartása érdekében

ANDER BALÁZS, (Jobbik): - Képviselőtársaim! A közismerten makulátlan kormánypárti képviselők kedvéért kezdjük egy idézettel: „Zsákodban ne legyen kétféle súly, egy nehezebb és egy könnyebb. Házadban ne tarts kétféle űrmértéket, egy nagyobbat és egy kisebbet. Hibátlan és pontos legyen a súlyod, hibátlan és pontos legyen az űrmértéked, hogy sokáig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked. Mert utálat tárgya az Úr, a Te Istened szemében, aki ilyet tesz, aki csal.” A képzetlenebb farizeusok kedvéért mondom: mindez Mózes V. könyvének 25. fejezete, szól a kettős mércéről, a csalásról és a hazugságról! Nos, ebből a kettős mércéből és ebből a hazugságból lett elege október 13-án a jászberényi polgároknak, ahol ugyan kis többséggel, de mégiscsak az ellenzék közös jelöltje, Budai Lóránt győzött, 42,6 százalék fölötti eredményt elérve. Ez nem tetszett önöknek, a Fideszben meg a KDNP-ben, holott mindent elkövettek annak érdekében, hogy a várost a karmaik között tudják továbbra is tartani, de ez nem sikerült. Nem jött össze a tervük, ezért ezt a választási eredményt megsemmisítették, és új választás lesz november 10-én ebben a kicsiny magyar városban, illetve nem is olyan kicsi, hogyha hazai mércével mérjük, hiszen még mindig laknak ott vagy 27 ezren, holott a lakosság itt is csökken, dinamikusan csökken.

- Kormánypárti Képviselőtársaim! Minden nyolcadik lélek eltűnt ebből a városból az elmúlt évtizedek alatt, de helyette hoztak önök ukrán vendégmunkásokat. Nos, ebből a kettős mércéből, ezekből a hazugságokból lett elegük az ottaniaknak; amikor önök a családokra hivatkoznak, de az ottani polgármesterük, illetve polgármesterjelöltjük kitúrt az önkormányzati bérlakásból egy háromgyermekes, egészségügyben dolgozó családanyát, mondván, hogy csupán kéthavi kauciót tudott felajánlani, ő viszont háromhavit szurkolt le a városnak, hogy aztán ebbe a 85 négyzetméteres lakásba be tudjon költözni az új partnerével.  Aztán önök hivatkoznak átláthatóságra, transzparenciára. De mi is fémjelezhetné jobban az önök valódi ténykedését, mi lehetne ennek a címere, mint azok a ledarált iratokkal telitöltött, telitömött zsákok, amelyekről bizony ott keringenek az interneten a képek Jászberény kapcsán is. Aztán beszélnek sajtószabadságról, illetve furcsa módon arról, hogy megbillent ez az egyensúly Magyarországon is, hovatovább azt hallottuk államtitkár úrtól is itt, hogy az ellenzék került médiafölénybe. Hát akkor nézzük csak, hogyan történt a dolog! Megnyeri Budai Lóránt ezt a választást, és az önkormányzati lap őt meg sem kérdezi, hanem megszólaltatja a térség egyéni országgyűlési képviselőjét, a kiszolgáltatott munkását kazánba záró Pócs Jánost, valamint megszólaltatja a bukott fideszes polgármestert, Budai Lórántot, a győztest viszont nem. No, ez önök szerint a sajtószabadság, a fideszes, narancsszínű sajtószabadság! Erre mi azt mondjuk, hogy nem kérünk belőle, és erre mondták a jászberényi polgárok is, hogy ők sem kérnek belőle.

- Kormánypárti Képviselőtársaim! Hivatkoznak önök a családokra, hivatkoznak arra, hogy a munkásoknak megpróbálnak megfelelő életkörülményeket teremteni. Hadd utaljak itt akkor Szatmári Ildikóra, egy ottani fideszes önkormányzati képviselőre, aki volt képes azt kiírni a Facebookra, hogy a külföldre távozott fiatalok számára az ottlét tulajdonképpen csak egy buli, és „füves sütin élnek”. Azt is írta ő, hogy Magyarországon a külföldi viszonylathoz képest fenékig tejföl van, csak ezt önök, fiatalok nem látják. A felháborító és elfogadhatatlan kijelentések után ugyan bocsánatot, elnézést kért, de jól felfűzhető ez ugyanarra a logikára, amit még ugye Zsiga Marcell eresztett itt el, hogy 47 ezerből meg lehet élni. Aztán a Kósa Lajos-i magasságokra is hadd utaljak, aki azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy képtelenség azt állíni, hogy a rettenetes munkahelyi és bérviszonyok, valamint azok kilátástalansága miatt menekülnek el annyian az országból.

- Kérem szépen, az egész mögött, mint valami vezérlőcsillag, de én inkább úgy fogalmaznék, hogy egyfajta dölyfös kasznárként ott van Orbán Viktor és az ő szellemisége. Amit Szaúd-Arábiában az ottani arab befektetőknek mondott, azt hogy „minőségéhez képest meglepően olcsó a magyar munkaerő, a munka törvénykönyve pedig rendkívül rugalmas” az szégyen, gyalázat! Szégyen, gyalázat, hogy ezzel akarnak ide befektetőket csábítani! Erre fűzték fel az egész társadalom- és gazdaságpolitikájukat, ezért van az, hogy rengetegen elmenekültek Jászberényből is, de sebaj, hoztak önök helyettük háromezer ukrán vendégmunkást erre a magyar településre! Én azt kérem a jászoktól, a jászberényiektől, hogy ugyanúgy vegyék vissza a szabadságot, mint amikor 1702-ben I. Lipót elvette a szabadságukat és a német lovagrendnek adta, de 1745-ben ezt a jászok visszaszerezték. Szerezzék vissza most is, november 10-én, és mondjanak nemet erre az úrhatnám, dölyfös kiskirály-politikára, a kisgömböcök uralmára! (Taps a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd soraiban.)

***

ORBÁN BALÁZS, (Miniszterelnökség államtitkára): - Képviselő Úr! Először is, ha már itt szóba hozott települési és önkormányzati választási ügyeket, akkor engedje meg, hogy gratuláljak minden megválasztott településvezetőnek és önkormányzati képviselőnek, és jó munkát kívánjak nekik. Arra azért felhívnám a figyelmét, hogy az a megválasztott településvezetők legitimitását és az ő munkájukat erősíti, hogy törvényes keretek között kerülnek megválasztásra. Ezért azt javasolnám önnek, hogy ha a választási szervek, amelyek döntéseivel szemben bírósági felülvizsgálatnak van lehetősége, megállapítják, hogy egy választást újból meg kell tartani, akkor ezt mi, politikusok itt a parlamentben ne minősítsük, hanem kívánjunk sok sikert minden jelöltnek, és mondjuk azt, hogy győzzön a jobbik. (Taps, derültség és közbeszólások a Jobbik padsoraiban: Így van! Győzzön a Jobbik! Győzzön a Jobbik!   Taps, zaj. Az elnök csenget.)

- Nagyon örülök, hogy megtapsolták a „jobbik” kifejezés elhangzását, ugyanis az a helyzet, hogy ha megnézzük az önkormányzati választás eredményeit, ami egyébként, azt gondolom, az önök pártja szempontjából tragikus kimenetelű volt, akkor azt láthatjuk, hogy csak olyan jelöltek tudtak győzedelmeskedni, akik nem vállalták fel a Jobbik nevet, nem vállalták fel önöket. Olyan jelöltek nyertek, akiket önök magukhoz kötnek, de nem a Jobbik színeiben indultak el. (Németh Szilárd István: Együtt cimbalmoztak a komcsikkal!) Az a helyzet, hogy annyira ciki a párt, annyira nem menő a Jobbik kifejezés, hogy azok, akiket egyébként településvezetőnek megválasztottak, azok sem vállalták fel ezt az örökséget meg ezt a hátteret, amit önök itt a parlamentben biztosítanak számukra. Ebből kiindulva nem tudom, hogy a jászberényi jelöltnek egyébként segíteni fog-e az, hogy ön itt kampányolt mellette, vagy esetleg ártani, - majd meglátjuk.

- Képviselő Úr! Engedjék meg, hogy a legnagyobb tisztelet és az emlékezés hangján hadd utaljak végre vissza november 4-re. Számomra november 4-ének és önmagának az ötvenhatos forradalomnak az a máig ható tanulsága - mondom én úgy, hogy a rendszerváltozás környékén születtem - ,hogy az igazság és a hazugság között nem nehéz különbséget tenni. Hiába vannak óriási erők, akik nyomják teli torokból a hazugságot, hogy milyen jó lesz majd szocializmust építeni, hogy milyen jó lesz majd a magyaroknak, ha a Szovjetunió bábáskodik fölöttük, az igazság és a hazugság mindig elválik egymástól, mindig kiderül. Ha hátralépünk, akkor látjuk azt, hogy kinek van igaza és kinek nincs igaza.

- Képviselő Úr! A helyzet mégiscsak az, hogy önök ülneka parlamenti patkónak a másik oldalán a posztkommunisták mellett, és mi ülünk az antikommunista oldalon…(Zaj és közbeszólások a Jobbik soraiból: Nézz már körül! Nézz már körül!)… az igazság és a hazugság így válik el egymástól. (Zaj. Az elnök csenget.) Mégiscsak arról van szó, hogy annak a pártnak van most miniszterelnöke, aki küzdött a kommunista rendszer ellen, önök pedig annak a frakcióvezetőnek tapsolnak, aki azt a pártot vezeti, aki közjogi értelemben is az MSZMP-nek az utódpártja. És ők beszélnek szabadságról, és ők beszélnek antikommunizmusról! És ők beszélnek arról, hogy mit kell tenni sajtószabadság kérdésében. És önök pedig nem tesznek semmi mást, hanem azt csinálják, hogy a hatalomért fogják, és beállnak mögéjük. Az oké, hogy felszalámizódnak, ez is egy kommunista taktika, de mégiscsak beállnak mögéjük.

- Képviselő Úr! Hallgatták itt két héttel ezelőtt Gyurcsány Ferencet, amikor a szerecsenmosdató beszédet elmondta a 2006 újraértékelésével kapcsolatban? Önök mit csináltak? (Szilágyi György: Tetszettek volna elszámoltatni!   Az elnök csenget.) Tapsoltak annak a beszédnek! Ezért mondom még egyszer: 1956 üzenete és november 4 e üzenete az, hogy az igazság és a hazugság végül mindig elválik egymástól, és önök a történelem rossz oldalára álltak!(Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van! - Taps a kormánypártok soraiban.)

Tisztelet a hősöknek, szégyen a hazaárulókra!

KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, (LMP): - Azt gondolom, annyi kérést mindenképpen megfogalmazhatok, hogy a nemzeti gyásznapon rendkívül fontos, hogy minden képviselő kicsit nagyobb méltósággal gyakorolja képviselői feladatait. Hozzáteszem: ezt, úgy gondolom, hogy érvényes kell legyen a velem szemben ülő, magát nemzetinek meghatározó képviselőkre is, akik folyamatosan belebeszéltek, belekiabáltak az ellenzéki képviselőtársak felszólalásába. Nos, nekünk nagyon határozott véleményünk, hogy a nemzeti gyásznapon a parlamenti ülést nem kezdhetjük mással, mint hogy emlékezünk azokra a hősökre, akik 1956-ban az életüket áldozták, vagy éppen az életüket kockáztatták azért, hogy Magyarország egy szabad ország lehessen. Ez egy tiszta forradalom és szabadságharc volt, ahol bátrak ezrei vették föl a harcot egy legyőzhetetlennek tűnő ellenféllel, a szovjethatalommal szemben. Külön megemlékeznék azokról, akik az utolsó pillanatig vagy éppen már azon túl is folytatták ezt a hősies küzdelmet.

- Engedjék meg, hogy külön szóljak, külön tisztelettel adózzak azok emléke előtt, akiket ma már úgy hívunk, hogy a „mecseki láthatatlanok”, akik a legtovább, a szovjet inváziót követően még hetekig ellenálltak a Mecsek hegyeiben, erdeiben, fegyveresen küzdöttek a szovjetek és a kollaboránsok ellen. Ezek a bátor harcosok azért folytatták a küzdelmet, mert bíztak abban, hogy Magyarországot külső segítség éri. Ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy ez hiú reménynek bizonyult, hiszen Magyarországot akkor nagyhatalmi érdekek játékszerévé tették, nagyhatalmi alkuk prédájává vált országunk. Pontosan tudjuk, hogy a forradalom leverése után, az árulás, a megtorlás, gazemberség évtizedei következtek.

- Tisztelt Ház! Azt a helyzetet, ami 1956-ban jellemző volt, amikor szovjet katonák gyilkolták a magyar embereket, amikor Budapesten gyakorlatilag háborús helyzet volt, nem lehet összevetni a mai helyzettel, az teljesen egyértelmű. Ugyanakkor azt ki kell mondanunk, és látnunk kell, hogy a nemzet elárulása, a nemzetellenes politika ma jelen van! És szintén jelen van a nagyhatalmi érdekeknek való kiszolgáltatása az országnak. A napokban Kövér László házelnök úr egy olyan megfogalmazással élt, hogy nem lehet hatalomra engedni azokat, akik megtagadják a nemzetet. Azt gondolom: már hatalmon vannak azok az erők! Orbán Viktor és a Fidesz már mindent elfelejtett, amit soha nem lehetett volna elfelejteni! Mindenkinek megbocsátottak, akiknek soha nem lehetett volna megbocsátani, és mindennel szembemennek, minden olyan értékkel szembemennek, amiért egykor harcosan kiálltak.

- Ki kell mondanunk a mai napon is, miközben tisztelettel emlékezünk a hősökre: Orbán Viktor és kormánya a hatalmon maradás érdekében kiszolgáltatja ismét az országot a nagyhatalmi érdekeknek. Kiszolgáltatja az orosz érdekeknek, kínai érdekeknek vagy éppen, ha úgy hozza a politikai széljárás, akkor a török érdekeknek. Úgy is mondhatjuk, hogy Kádár János a szovjet tankokat használta, Orbán Viktor pedig az orosz atomvonatot használta, használja ahhoz, hogy uralkodását meghosszabbíthassa! Jól tudjuk mindannyian, hogy Magyarországon generációkat fog eladósítani a paksi bővítés hazugsága, az oroszoknak kiadott sokmilliárdos projektje. Azt is tudjuk, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal-fejlesztés közel ezermilliárdos projektje semmilyen módon nem igazolható a magyar nemzeti érdekek szempontjából, annál inkább a kínai érdekek oldaláról. Ki kell mondanunk, hogy a nagyhatalmi érdekek kiszolgálása és a magyar nemzeti érdekekkel szemben folytatott kormányzás és politika nem más, mint nemzetárulás!

- Tisztelt Ház! A Fidesz politikájának legszomorúbb eredménye, hogy mindenképpen összevethető ’56 szomorú örökségével. Orbán Viktor kormányzásának eredménye az a döbbenetes mértékű elvándorlás, ami több százezer embert érintett. 2011-től kezdve jól láthatjuk a számokat, hogy hányan kényszerültek elhagyni az országot gazdasági okokból. Családok ezrei szakadtak szét véglegesen. És még arra is utalnunk kell, hogy cinikus módon a Fidesz-kormány azzal is meggyalázza a kommunizmus diktatúrájának áldozatait, hogy folyamatosan akadályozza az állambiztonsági múlt feltárását. Pontosan tudjuk, hogy eddig 19 alkalommal szavazták le magukat nemzetinek valló képviselőtársaim az állambiztonsági múlt feltárását. Hamarosan erre 20. alkalommal is lesz lehetőség, hogy odaálljanak, és lelkiismeretük szerint megpróbáljanak szavazni. Hozzáteszem, illúziónk nincsen! Összességében azzal zárnám felszólalásomat, ami a mai nap legfontosabb üzenete: tisztelet a hősöknek, ugyanakkor szégyen a nemzetárulókra! (Taps az ellenzéki padsorokban.)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Frakcióvezető Úr! Ön azzal kezdte a felszólalását, hogy szükség van a parlament méltóságának nagyobb fokú védelmére. Ezzel mi itt, a patkó kormánypárti részén teljes mértékben egyetértünk, de nem hisszük azt, hogy tőlünk kellene félteni bármennyire is a parlament méltóságát. Azt gondolom, nézzen egy kicsit magától jobbra, egy kicsit balra, nézzen hátra! Gondoljon vissza, pár héttel ezelőtt mit művelt itt a magyar parlamentben Hadházy Ákos! Az ön szavait idézve, a parlament nagyobb méltóságát szolgálta? Ön tett neki egyetlenegy megjegyzést is, volt párttársának, egykori elnökének, hogy esetleg ezt nem kellett volna?Vagy amikor újdonsült szövetségesei, a jobbikosok elfoglalták a pulpitust itt a parlamentben, és nem engedték az elnököt, hogy lebonyolítsa a szavazást, ezzel kapcsolatban ön tett megjegyzést az új szövetségeseinek, hogy talán ez nem a parlament nagyobb méltóságát szolgálta? Vagy tavaly december 12-én, amikor ön is itt volt a parlamentben: sípoltak, doboltak, szirénáztak, és mindennel megpróbálták megakadályozni az Országgyűlést a döntések meghozatalában. Pedig többek között olyan dolgokról is döntöttünk, mint a gyermekek otthongondozási díjának a bevezetése vagy a nevelőszülői gyed bevezetése, vajon akkor is védte a Ház nagyobb méltóságát? Eszébe sem jutott! Szóval én arra biztatom, mondja el a képviselőtársainak, hogy ilyeneket ne tegyenek.Azt hiszem, valóban önök tehetnek a legtöbbet az ellenzéki padsorokban, hogy méltó legyen Magyarország parlamentjének színvonala a magyar választókhoz. Ne engedjenek meg maguknak olyan akciókat, amilyenekre Európa egyetlen parlamentjében sincs példa, amilyeneket csak és kizárólag a magyar ellenzék produkál itt a magyar parlamentben...  

- Képviselő Úr! Örök tanulság nekünk, hogy mi, magyarok magunkra számíthatunk. Önök itt folyamatosan brüsszeli ukázokat keresnek, különböző londoni elemzőket idéznek, vagy New Yorkból jött utasításokat próbálnak követni mindenféle, úgynevezett nyílt hálózatokból ahelyett, hogy végre a sarkukra állnának. Az LMP-ben megvolt ennek a lehetősége, kár, hogy beleolvadt ebbe a balliberális politikai konglomerátumba, amelyben most vannak, és megpróbálják az utolsó karakterjegyeiket is eltüntetni. Kár, hogy nem tanulták meg, hogy a nemzeti érdek szolgálata a legfontosabb!

- Képviselő Úr!A nemzeti érdek szolgálataa magyar érdekből indul ki, ahogy írtuk az Alaptörvényünkben is, a mai szabadságunk ’56-ból fakad. Itt ön orosz, kínai meg török érdekről beszél. És amikor Merkel és Macron Putyinnal és Erdoğannal kézen fogva, együtt állapodnak meg különböző dolgokról, akkor miért nem megy el sem a német nagykövetség elé, sem a francia nagykövetség elé tiltakozni, hogy miért kézen fogva állapodnak meg?

- Ami pedig az állambiztonsági múlt feltárását illeti: képviselő úr, ez az Országgyűlés másfél-két ciklussal ezelőtt azért állította fel a Nemzeti Emlékezet Bizottságát, hogy a teljes hatalomgyakorlási mechanizmusát bemutassa a kommunista diktatúrának.  (Szilágyi György: Hogy ne lehessen nyilvánosságra hozni az ügynökaktákat.). Elfogadtuk ezzel a törvénymódosítással azt a jogszabályt is, amelyben mindenki kikérheti azokat az iratokat, amelyek rá vonatkozhatnak, és utána nyilvánosságra hozhatja. Mindenki, aki úgy gondolja, hogy be akarja mutatni akár a saját, személyes példáján keresztül is a kommunista diktatúra embertelen működését, az általunk elfogadott törvény alapján most már végre megteheti! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Bartha Szabó József
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó