Anyanyelvünk napja - Lőrincze Lajos-díjjal
Gálaműsorral ünnepel idén is a magyar nyelv napja alkalmából az Anyanyelvápolók Szövetsége november 13-án, kedden a fővárosi Pesti Vigadóban.
2019. november 10. 19:01

Az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnökének, Balázs Géza nyelvész professzornak tett föl kérdéseket a Gondola.

- Alelnök úr, a magyar nyelv napján adják át a szervezet 2019-es elismeréseit, a Lőrincze Lajos-díjat, az Arany Kazinczy-díjat, a Maróti István-emlékérmet és a Deme László-díjat. Hogyan emelkedett ezen díjak rangja az eltelt években?

- A Lőrincze-díj a legrégibb, Lőrincze tanár úr halála után (1993) alapította az Anyanyelvápolók Szövetsége.

Lőrincze Lajos - anyanyelvapolo.hu

A nyelvművelés cselekvő résztvevői kaphatják meg – ma már több mint harmincan vannak, s bizony évről évre törjük a fejünket, hogy kinek adhatnánk még, mert már nem nagyon vannak, akik megérdemelnék, és ne kapták volna meg. Idén a 100 éves Láng Miklósé a díj. A Deme László-díj a 40 év alatti, jelentős tudományos és nyelvművelő munkásságot felmutató szakembereknek szól; itt is nagyítóval kell keresni az arra érdemeseket, holott az összeg elég vonzó (1 millió Ft). A Maróti István-emlékérmet az Anyanyelvápolók Szövetségének egykori fáradhatatlan, önzetlen főtitkárának emlékére alapítottuk – elsősorban a közösségi munkában kiváló munkatársaknak adjuk.

- Ezen a napon kihirdetik a Magyar Nyelv Múzeuma Írj levelet Kazinczy Ferencnek!, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége országos pályázatának elismeréseit. Miképpen fokozódott az érdeklődés ezen kezdeményezéseik iránt?

- A kezdeményezés a Magyar Nyelv Múzeumáé!

A Magyar Nyelv Múzeuma Széphalmon - programturizmus.hu

A lényege: adjuk vissza a kézírás hitelét, jelentőségét, tudatosítsuk, hogy van értelme még a kézírásnak. Elsősorban fiataloknak szóló pályázat. 

- A Benedek Elek és Kányádi Sándor emlékének szentelt gálán mesemondó versenyek kiemelkedő magyarországi és határon túli szereplői, valamint a Cédrus Táncegyüttes és a Zagyva banda zenekar lép fel. A tizenéveseknek mekkora élményt ad ezen művészek produkciója?

- A magyar nyelv napi gála a Pesti Vigadóban évek óta egy nagyszabású, egyszeri és az egész Kárpát-medencére kiemelkedő kulturális esemény. Csodálatos volt, amikor a fiatalok Arany János verseit szólaltatták meg vagy Mátyás-meséket mondtak, idén mese- és versmondó versenyek győztesei jönnek el Budapestre bemutatni nyertes előadásukat. 

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. Önök 2011 óta emlékeznek meg ünnepi gálával arról, hogy 1844. november 13-án fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá, azaz államnyelvvé tévő törvényt. Miképp segíthetők hozzá fiataljaink ezen XIX. századi hatalmas eredmény és siker létrehozóinak fölfedezéséhez?

- A magyar nyelv napjának célja a magyar nyelv, s általa szülőföldünk, hazánk, kultúránk megszerettetése, tudatos kötődés kialakítása. A gála kiemelkedő, ünnepi esemény – ezen csaknem félszázan vehetnek részt. De ott vagyunk szinte minden hónapban valahol az országban vagy határon túl anyanyelvi, helyesírási, retorikai, nyelvhelyességi, versmondó versenyeken; ott vannak az iskolákban működő Beszélni nehéz!-körök, minden évben meghirdetünk országos anyanyelvi pályázatot (most éppen népi ételreceptekkel kapcsolatban), 54. éve rendezzük meg a magyar nyelv hetét, nyolcadik éve csábítom nyelvésztáborba – az írótábor mintájára – az érdeklődőket. 41 éve jelenik meg az Édes Anyanyelvünk című folyóirat, és most indítottuk a Magyaróra című folyóiratunkat a magyar nyelv és irodalom barátainak és tanárainak. Mi ezekkel próbálkozunk. De nyitottak vagyunk minden más ötletre. Hozzáteszem, volt olyan időszak, hogy a Magyar Rádióban egyszerre négy nyelvművelő műsor futott…

gondola
  • Gulyás: második gazdaságvédelmi akciótervet kíván a kormány elfogadni
    Várhatóan öt százalék körül alakul a magyar gazdaság idei növekedése - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
  • A hősök nem halhatnak meg
    Meghalt az Öregisten, és mi öltük meg – állapítja meg Nietzsche a 19. század végén. Lassan meghalnak a hőseink is, és mi hagyjuk lemészárolni őket, ha engedünk a liberálfasizmus végtelen terjeszkedésének, ha tétlenül nézzük a szabadosság antikultúrájának hegemóniáját az ifjúság körében. Pesszimista kultúrdiagnózis a nyugati létforma jövőjéről.
  • Reneszánszát éli a gyógynövénytermesztés Magyarországon
    A gyógynövények gyűjtésének, termesztésének és feldolgozásának több évszázados hagyományai vannak hazánkban. Az egészségtudatos életmód elterjedésével a gyógynövénykészítmények reneszánszukat élik.
MTI Hírfelhasználó