Ferdén álló korona Timmermans fején
Mától a szocialista Frans Timmermans az Európai Bizottság első embere – de csak átmenetileg, ameddig Jean-Claude Juncker felépül az újabb műtétjéből.
2019. november 11. 21:32

A bizottsági elnököt ma ütőértágulattal operálják, feltehetőleg két hét múlva tér vissza Brüsszelbe.

Az első alelnök, Timmermans ideiglenes kinevezése szimbolikus, ugyanis az EU végrehajtó testülete jelenleg csak ügyvezető minőségben működik. Lapunk is beszámolt róla, hogy az Ursula von der Leyen vezette bizottság nehézkes megalakulása miatt az elméletileg november elsejével búcsúzó Juncker-testület mandátumát meghosszabbították.

Timmermans elnökségét olyan szempontból viszont érdemes komolyan venni, hogy a holland exkülügyminiszter sokáig maga is a poszt várományosa volt. Miután a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber esélyei elszálltak a nyár közepén, a baloldal magának követelte az uniós kulcspozíciót. Az Európai Tanácsban ugyanakkor nem jött össze a szükséges támogatottság, főkét a visegrádi országok ellenkezése miatt.

A szintén néppárti Ursula von der Leyent végül csúcsjelölti megmérettetés híján választották meg Juncker utódjául. A sors fintora, hogy Timmermans így is előbb ül az elnöki székbe, mint Von der Leyen. A leendő német elnöknő szóvivője nem kommentálta részletesen a furcsa helyzetet, mondván: mindössze a bizottság működési szabályait látjuk érvényesülni.

Az európai szociáldemokraták ugyanakkor aligha tudják leplezni a Von der Leyen miatti frusztráltságukat. Miután a héten a biztosi kirakós magyar, francia és román darabja is a helyére került, a balközép a beígért nemi és politikai egyenlőség hiánya miatt fogalmazott meg kritikát. Jelenleg ugyanis a szociáldemokratáknál eggyel több néppárti, a női tagoknál pedig kettővel több férfi biztosjelölt van. Utóbbiért mindenesetre nem Von der Leyen, sokkal inkább a demokratikus kontroll okolható: időközben Romániában kormányváltás történt, az Európai Parlament pedig három biztosaspiránst is elutasított.

Feltételezhető, hogy november 27-re – az Európai Parlament elméletileg ekkor szavaz a biztosi testületről – a szociáldemokraták is megbékülnek, hogy végre munkába állhasson Ursula von der Leyen és csapata. A „maradék” három biztosjelöltet pedig csütörtökön hallgatják meg az illetékes szakbizottságok. A magyar Várhelyi Olivér a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra esélyes.

Egy név viszont továbbra is hiányzik a kalapból: a brexittel bajlódó Nagy-Britannia annak ellenére sem jelölt biztost, hogy az EU ezt a héten levélben kérte Boris Johnsontól. A brit miniszterelnök a jelölésre ma reggelig kapott időt Von der Leyentől.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
 • Magyar tartalékos katonák tettek esküt
  Harminckilenc Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt Bátonyterenyén.
MTI Hírfelhasználó