Osztogat és tisztogat az ellenzék
Alpolgármesteri székekben, tanácsnoki tisztségekben és jól fizető cégvezetői pozíciókban landolt több olyan ellenzéki politikus, akiknek pártjai, szervezetei sokat tettek azért, hogy sikerüljön leváltani egy-egy kormánypárti irányítású város polgármesterét. Akadt azonban település, ahol gondot okozott, hogy kevesebb a tisztség, mint az éhes száj.
2019. november 14. 11:17

Amint az október 13-i önkormányzati választáson a balliberális pártok megszerezték egy-egy nagyváros vezetését, szinte azonnal megkezdték a tisztségek, a jól fizető pozíciók elosztását. Egerben október 29-én alakult meg a közgyűlés, ahol két főállású ellenzéki alpolgármestert választottak Minczér Gábor és az MSZP-s Mirkóczki Zita személyében, utóbbi éppen Eger jobbikos polgármesterének, Mirkóczki Ádámnak a rokona. Emellett egy társadalmi megbízatású ellenzéki alpolgármestert neveztek ki. Oroján Sándor, a Fidesz helyi frakcióvezetője lapunkat arról tájékoztatta, hogy legközelebb november 21-én ül össze a helyi közgyűlés, ahol az ellenzéki többség várhatóan módosítja az önkormányzat működési szabályzatát, az alapokmányt, ezzel együtt több önkormányzati biztost nevezhetnek ki. Az ő pluszjavadalmazásuk a képviselői tiszteletdíj 50-150 százaléka lehet, és erről Mirkóczi Ádám polgármester egy személyben dönthet majd, ami a nyilvánosságtól elzárva történhet. Oroján Sándor nehezményezte azt is, hogy nem álltak még fel a végleges önkormányzati bizottságok, és az ideiglenes testületekben a kormánypártok egyetlen elnöki posztot sem kaptak, noha a Fidesz–KDNP jelöltjei csaknem annyi szavazatot szereztek a választáson, mint az ellenzékiek. – Ez jól mutatja, hogy az új vezetés „sokfejű”, nehezen állapodnak meg egymással a különböző pártok képviselői, ezért mindenkinek posztot és külön fizetést kell majd adni ahhoz, hogy a közgyűlési többséget biztosítani lehessen. Ez sokba fog kerülni az egri adófizetőknek – mondta a frakcióvezető.

Hódmezővásárhelyen, más településekhez hasonlóan, maga felé hajlott az új vezetés keze Fotó: Havran Zoltán

Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter ellenzéki polgármester arra tett ígéretet az alakuló ülésen, hogy politikai alapon senkit nem bocsátanak el az állásából. Azt mondta, ha bárki a hivatalban hasonlóval próbálkozna, akkor az ellen ő keményen fel fog szólalni. Ehhez képest még aznap visszahívta a városi cégek igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait, függetlenül attól, ki milyen szakember, és új tisztségviselőket nevezett ki. Közöttük feltűntek Márki-Zay jól ismert támogatói, bizalmi emberei. A Promenad információi szerint a polgármesteri hivatalból is sokaknak kellett távozniuk „közös megegyezéssel” október 13-át követően.

Mint azt megírtuk, Szombathelyen Nemény András ellenzéki polgármester, az MSZP Vas megyei elnöke javaslatára külkapcsolatokért felelős tanácsnoknak választották Szuhai Viktort, a fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnokká Németh Ákost (mindkettő az ellenzéki összefogás képviselője), a költségvetési ügyek tanácsnoka pedig Molnár Miklós (Pro Savaria) lett. Utóbbi neve onnan ismert, hogy az ellenzék az előző ciklusban, az év elején úgy alakított ki többséget a szombathelyi közgyűlésben, hogy Molnár Miklós akkori alpolgármester és Balassa Péter (Jobbik) együtt szavazott a balliberális önkormányzati képviselőkkel. Az ellenzék vezette közgyűlés ezúttal háromszor annyi tanácsnokot választott, mint amennyi a korábbi ciklusban volt. Ráadásul amíg az egy szem tanácsnok eddig havi bruttó 250 ezer forintot kapott, a mostaniak bruttó 350 ezret.

Molnár Miklós a tanácsnoki tisztségnél komolyabb pozíciót is kaphat, a Nyugat.hu arról írt, hogy a szombathelyi közgyűlés őt javasolja a Vasivíz vezérigazgatói posztjára, ezt jóvá kell hagynia az igazgatóságnak. – Molnár bérét havi bruttó 1 millió 350 ezer forintban határozták meg – írja a Nyugat.hu. A közgyűlés más városi cégnél is tisztogatást végzett. Kérdés, kap-e tisztséget, és ha igen, akkor milyet a független, de magát konzervatív polgármesterjelöltként feltüntető Koczka Tibor, aki értékes szavazatokat vehetett el Balázsy Pétertől (Fidesz–KDNP) az október 13-i választáson.

Illem és illetmény

Az önkormányzati választások előtt a korrektséget, az átláthatóságot zászlajára tűző balliberális oldal újdonsült városvezetői még nem csillogtatták meg erényeiket, pedig a választások óta eltelt egy hónap. A Momentum kispesti átláthatósági és egyenjogúsági biztosa például első és legfontosabb feladatának egy egyenjogúsági nap megszervezését tekintette, miközben a XIX. kerületben a régi-új városvezetésre éppen rásül az elmúlt harminc év legjobban dokumentált korrupciós botránya. Az önkormányzatnál egyébként is sorakoznak a megválaszolatlan közérdekű adatigénylések.

Akadnak ugyanakkor olyan baloldali városvezetők is, akik kifejezetten pitiánerségről tettek tanúbizonyságot. Pikó András, a VIII. kerület új vezetője például minősíthetetlen szavakkal fejezte ki abbeli véleményét, hogy Tarlós István korábbi főpolgármesternek nem lenne szabad sem egy korrekt végkielégítést, sem pedig díszpolgári címet adni – utóbbiról egyébként később lesz döntés.

Pikó olyan szavakat használt nyilatkozatában, amelyekkel akár korrupciógyanús ügyekre is utalhatott, habár ez a vád még legvérmesebb ellenfelei részéről sem hangzott el a korábbi főpolgármesterrel kapcsolatban.

A pitiánerség másik eklatáns példáját Baranyi Krisztina szállította a Ferencvárosból, aki például üres dossziékról és egy iratmegsemmisítő vállalkozás utcán megálló autójáról tett ki posztokat a közösségi oldalára, azt sejtetve, hogy elődje, Bácskai János polgármester bűncselekményeket követett el. Az üres irattartókkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy abban a polgármester napi intézendő, aláírandó dolgait tartotta, és a fotók tanúsága szerint már Baranyi korábbi látogatásakor is üresek voltak. A vádak komolyságát mutatja, hogy feljelentés azóta sem történt.

A példákat sajnos lehetne sorolni még egy darabig, de már ezek alapján is megállapíthatjuk, hogy az új városvezetők részéről illemről, korrektségről nincs szó. Ellenben az illetményekről annál több szó esik. A baloldali városvezetés két kerületben is méltatlan helyzetbe hozta a jobboldali politikusokat.

A Horváth Csaba (MSZP) által vezetett Zuglóban 15 baloldali önkormányzati képviselő kapott tanácsnoki vagy bizottsági elnöki posztot és ezzel minimum bruttó 540 ezer forintos fizetést. A függetlenek és a fideszes képviselők bruttó 180 ezer forintos fizetésért dolgozhatnak.

Hasonló a helyzet a Gajda Péter (MSZP) által vezetett Kispesten is. Míg ott a baloldali politikusok bruttó 300 ezer forintot, a függetlenek és a fideszes képviselők bruttó 200 ezer forintot keresnek a következő időszakban, valamint a KDNP valószínűleg búcsút inthet az egyetlen irodahelyiségének is, ahol a párt a fogadóórákat és a taggyűléseket tartja.

A kispesti eset azért is tűnik visszatetszőnek, mert úgy látszik, hogy a Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott, korrupciógyanút felvető hangfelvételek miatti pitiáner bosszúról van szó. Soroksáron az ellenzéki szivárványkoalíció már a független polgármester, Bese Ferenc illetményét sem volt hajlandó megszavazni, ami pedig törvényben előírt kötelezettségük.

Mindeközben zajlik a pozíciók osztogatása, Budapesten sosem látott mennyiségű főpolgármester-helyettes kaphatott kinevezést, és a tanácsadói helyekkel sem spóroltak. Kálmán Olga például kulturális főtanácsadó lesz. A korábbi műsorvezető számtalanszor panaszolta el, hogy nem szakembereket tesznek pozícióba, erre olyan területen vállal posztot, amelyikbe korábban alig szagolt bele.

A baloldal az átláthatóságot, a korrektséget és a szabadságot tűzte a zászlajára, de máris visszaéltek a választók bizalmával.

magyarnemzet.hu
  • A jegybank helyre teszi Bokros Lajost
    A magyar gazdaság rendkívüli kihívásokkal néz szembe, ezért nagy szükség van a közgazdasági folyamatokról és lehetőségekről szóló vitákra, de csak akkor, ha ezek a tényeken alapulnak. Visszatérően felmerülő probléma azonban, hogy egyes álláspontokat nem a valós adatok, hanem korábban rögzült világképek befolyásolnak.
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
MTI Hírfelhasználó