Várhelyi Olivér baloldali kereszttűzben
Az EP pártcsaládjai most értékelik a magyar biztosjelölt teljesítményét, majd kora délután ülnek össze, hogy kialakítsák a közös álláspontjukat. Ideális esetben Várhelyi Olivér már ma zöld jelzést kaphat.
2019. november 14. 11:58

Mosolyogva érkezett az Európai Parlament külügyi bizottsága elé Várhelyi Olivér, Magyarország biztosjelöltje. Tizenöt perces bemutatkozó szövegében a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra esélyes diplomata kiemelte: hazánk 2004-es uniós csatlakozása egy valóra vált álom volt a magyarok számára, ő maga pedig meghatározó ideje dolgozik együtt az uniós intézményekkel. – A sorsunk a szomszédaink sorsával van összekötve – mondta a lehetséges portfóliójáról, hozzátéve: többek között a fenntartható gazdasági fejlődést, a jogállamiságot és az alapvető jogok megvalósulását akarja látni a bővítési és szomszédságpolitika célországaiban. – Törökország egyértelműen távolodik az európai értékektől – tette hozzá. Várhelyi Olivér arra is ígéretet tett, hogy az Albániával és Észak-Macedóniával való csatlakozási tárgyalások megkezdéséért fog dolgozni. A déli partnerség országaival kapcsolatban azt hangsúlyozta: a migráció legális útjait kell népszerűsíteni, Szíria esetében pedig önkéntes és biztonságos visszatérési politikára van szükség.

8:56

Várhelyi Olivér megkapta a kritikát a baloldaltól

Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója a Magyarországgal szembeni jogállamisági kritikákról kérdezte Várhelyi Olivért. – Uniós biztosként az Európai Unió érdekeit fogom képviselni – kizárólag az unió célkitűzései mentén – fogalmazott válaszában a biztosjelölt, azt hangoztatva: a Nyugat-Balkán esetében épphogy szükség van a szigorúbb jogállamisági követelményekre. A Zöldek közben Orbán Viktor embereként azonosították a jelöltet, mondván: bizonyítania kell, hogy az EU irányába és nem Orbán felé hűséges. – Uniós biztosként az Európai Unió érdekeit fogom képviselni – hangoztatta több alkalommal is Várhelyi, mire a Zöldek „aggasztónak” nevezték a választ.

9:10

Eddig állandó téma Törökország és a jogállamiság

Uniós biztosként az EU álláspontját fogom képviselni a jogállamiság kérdésében is. Legyen szó a Nyugat-Balkánról vagy a keleti és déli partnerség országairól – mondta Várhelyi Olivér ezúttal a parlamenti szélsőbal felvetésére. – Törökország esetében az egész kapcsolatrendszer jövőjét felül kell vizsgálni. Vannak aggályaink, az uniós intézményeknek – köztük az EP-nek – tárgyalnia kell ezekről – ismertette a biztosjelölt az álláspontját, miután a szélsőbal Orbán Viktor Törökország-politikáját hozta fel vele szemben.

9:44

Várhelyi: A munkám a függetlenségem bizonyítéka

A szociáldemokraták „bizonyítékokat” követelnek Várhelyi függetlenségére vonatkozóan. – A bizonyíték az a munka, amit karrierem során a bizottságnak elvégeztem – válaszolta a magyar biztosjelölt, hozzátéve: majdani biztosként nem feladata, hogy értelmezze a nemzeti kormányok állásfoglalásait. Raphael Glucksman baloldali képviselő szerint ez azt jelenti, hogy Várhelyi nem határolódik el Orbán Viktortól. A Zöldek közben azt vetik a jelölt személre, hogy Vlagyimir Putyin a közelmúltban számos alkalommal találkozott a magyar miniszterelnökkel, illetve, hogy hazánkban jelen van az orosz propaganda. A meghallgatásra eddig jellemző, hogy az EP jobboldali blokkja inkább szakmai, a keleti és déli partnerségre, illetve a Nyugat-Balkánra reflektáló kérdéseket tesznek fel, míg a Zöldek és a baloldal a jelölt magyar kormánnyal való kapcsolatát firtatják.

10:08

A Jobbik EP-képviselője szerint Várhelyi "kézi vezérelt báb, pártkatona"

– Ön egyértelműen kritizálta a török offenzívát Szíriában. Gratulálok ehhez! – kezdte kérdését a néppárti Lukas Mandl, majd arra kérte Várhelyit, hogy magyarázza el, mit kezd Franciaország jelenlegi „bővítésellenes” álláspontjával. – Nem csak a francia vezetésről van szó. Dánia és Hollandia is szkeptikus a kérdésben. Boldogan vállalom, hogy egyeztetéseket kezdek a szóban forgó tagállamokkal. Nélkülük ugyanis nem valósul meg a bővítés – hangzik a biztosjelölti válasz.

Közben Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője kap szót, aki kemény szavakat intéz a magyar biztosjelölthöz.

– A Fidesz pártállami rendszert épít Magyarországon, Önt is pártkatonaként és nem közszolgaként ismerik itt. Mi a garancia arra, hogy biztosként nem a Fidesz oligarcháinak érdekeit fogja szolgálni? – kérdezi Gyöngyösi.

– Az európai alapítószerződések szerint a bizottság tagjait a tagállamok kormányai jelölik. Az én esetemben is ez történt. Pártnak tagja nem vagyok, így nehéz lenne engem pártdelegáltként definiálni – válaszolt Várhelyi, újra és újra azt hangsúlyozva: kizárólag a biztosi kollégium tagjaként, az európai érdekek mentén fog dolgozni. Gyöngyösi a Gruevszki ügyről is kérdezte az aspiránst, amire Várhelyi elmondta: a menedékjog megadásában a tagállamok döntenek.

10:18

Gál Kinga dicsérte Várhelyi Olivér szakmai felkészültségét

– Nincs más választásom, minthogy csapatjátékos legyek. Mindig is csapatban dolgoztam, legyen szó az állandó képviseletről vagy az Európai Bizottságról – mondja Várhelyi Olivér a fideszes Gál Kinga kérdésére. Gál Kinga a biztosjelölt szakmai tapasztalatát éltette és arra kérte Várhelyit, hogy beszéljen arról: pontosan milyen tapasztalatokkal tudná előmozdítani a bizottság munkáját. – A karrieremet tettem fel Magyarország uniós csatlakozására – kezdi Várhelyi, aki szerint az EU-ban töltött évei alatt végig egy erősebb Európáért dolgozott.

10:44

Várhelyi: Történelmi lehetőség van a kezünkben

– Még nem vagyunk az út végén. A demokráciát, a jólétet és jogállamiságot kell népszerűsítenünk – mindenekelőtt a Nyugat-Balkánon. Erre adott most lehetőséget nekünk a történelem. Élnünk kell vele, hogy harminc év múlva mi is azt mondhassuk, hogy európai elődeink nyomában járunk – zárta a meghallgatást Várhelyi Olivér, aki a berlini fal leomlásának évfordulója margóján érvelt az EU bővítése mellett. A magyar biztosjelölt egyúttal megköszönte az őszinte vitát az EP külügyi bizottságával. Mint mondta, reméli, hogy sikerült megtalálni az érdekazonosságot a bővítés-és szomszédságpolitika kérdésében.

Az Európai Parlament pártcsaládjai most értékelik a magyar biztosjelölt teljesítményét, majd kora délután ülnek össze, hogy kialakítsák a közös álláspontjukat. Ideális esetben Várhelyi Olivér már ma zöld jelzést kaphat az uniós parlamenttől.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu