Várhelyi Olivér baloldali kereszttűzben
Az EP pártcsaládjai most értékelik a magyar biztosjelölt teljesítményét, majd kora délután ülnek össze, hogy kialakítsák a közös álláspontjukat. Ideális esetben Várhelyi Olivér már ma zöld jelzést kaphat.
2019. november 14. 11:58

Mosolyogva érkezett az Európai Parlament külügyi bizottsága elé Várhelyi Olivér, Magyarország biztosjelöltje. Tizenöt perces bemutatkozó szövegében a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra esélyes diplomata kiemelte: hazánk 2004-es uniós csatlakozása egy valóra vált álom volt a magyarok számára, ő maga pedig meghatározó ideje dolgozik együtt az uniós intézményekkel. – A sorsunk a szomszédaink sorsával van összekötve – mondta a lehetséges portfóliójáról, hozzátéve: többek között a fenntartható gazdasági fejlődést, a jogállamiságot és az alapvető jogok megvalósulását akarja látni a bővítési és szomszédságpolitika célországaiban. – Törökország egyértelműen távolodik az európai értékektől – tette hozzá. Várhelyi Olivér arra is ígéretet tett, hogy az Albániával és Észak-Macedóniával való csatlakozási tárgyalások megkezdéséért fog dolgozni. A déli partnerség országaival kapcsolatban azt hangsúlyozta: a migráció legális útjait kell népszerűsíteni, Szíria esetében pedig önkéntes és biztonságos visszatérési politikára van szükség.

8:56

Várhelyi Olivér megkapta a kritikát a baloldaltól

Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója a Magyarországgal szembeni jogállamisági kritikákról kérdezte Várhelyi Olivért. – Uniós biztosként az Európai Unió érdekeit fogom képviselni – kizárólag az unió célkitűzései mentén – fogalmazott válaszában a biztosjelölt, azt hangoztatva: a Nyugat-Balkán esetében épphogy szükség van a szigorúbb jogállamisági követelményekre. A Zöldek közben Orbán Viktor embereként azonosították a jelöltet, mondván: bizonyítania kell, hogy az EU irányába és nem Orbán felé hűséges. – Uniós biztosként az Európai Unió érdekeit fogom képviselni – hangoztatta több alkalommal is Várhelyi, mire a Zöldek „aggasztónak” nevezték a választ.

9:10

Eddig állandó téma Törökország és a jogállamiság

Uniós biztosként az EU álláspontját fogom képviselni a jogállamiság kérdésében is. Legyen szó a Nyugat-Balkánról vagy a keleti és déli partnerség országairól – mondta Várhelyi Olivér ezúttal a parlamenti szélsőbal felvetésére. – Törökország esetében az egész kapcsolatrendszer jövőjét felül kell vizsgálni. Vannak aggályaink, az uniós intézményeknek – köztük az EP-nek – tárgyalnia kell ezekről – ismertette a biztosjelölt az álláspontját, miután a szélsőbal Orbán Viktor Törökország-politikáját hozta fel vele szemben.

9:44

Várhelyi: A munkám a függetlenségem bizonyítéka

A szociáldemokraták „bizonyítékokat” követelnek Várhelyi függetlenségére vonatkozóan. – A bizonyíték az a munka, amit karrierem során a bizottságnak elvégeztem – válaszolta a magyar biztosjelölt, hozzátéve: majdani biztosként nem feladata, hogy értelmezze a nemzeti kormányok állásfoglalásait. Raphael Glucksman baloldali képviselő szerint ez azt jelenti, hogy Várhelyi nem határolódik el Orbán Viktortól. A Zöldek közben azt vetik a jelölt személre, hogy Vlagyimir Putyin a közelmúltban számos alkalommal találkozott a magyar miniszterelnökkel, illetve, hogy hazánkban jelen van az orosz propaganda. A meghallgatásra eddig jellemző, hogy az EP jobboldali blokkja inkább szakmai, a keleti és déli partnerségre, illetve a Nyugat-Balkánra reflektáló kérdéseket tesznek fel, míg a Zöldek és a baloldal a jelölt magyar kormánnyal való kapcsolatát firtatják.

10:08

A Jobbik EP-képviselője szerint Várhelyi "kézi vezérelt báb, pártkatona"

– Ön egyértelműen kritizálta a török offenzívát Szíriában. Gratulálok ehhez! – kezdte kérdését a néppárti Lukas Mandl, majd arra kérte Várhelyit, hogy magyarázza el, mit kezd Franciaország jelenlegi „bővítésellenes” álláspontjával. – Nem csak a francia vezetésről van szó. Dánia és Hollandia is szkeptikus a kérdésben. Boldogan vállalom, hogy egyeztetéseket kezdek a szóban forgó tagállamokkal. Nélkülük ugyanis nem valósul meg a bővítés – hangzik a biztosjelölti válasz.

Közben Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője kap szót, aki kemény szavakat intéz a magyar biztosjelölthöz.

– A Fidesz pártállami rendszert épít Magyarországon, Önt is pártkatonaként és nem közszolgaként ismerik itt. Mi a garancia arra, hogy biztosként nem a Fidesz oligarcháinak érdekeit fogja szolgálni? – kérdezi Gyöngyösi.

– Az európai alapítószerződések szerint a bizottság tagjait a tagállamok kormányai jelölik. Az én esetemben is ez történt. Pártnak tagja nem vagyok, így nehéz lenne engem pártdelegáltként definiálni – válaszolt Várhelyi, újra és újra azt hangsúlyozva: kizárólag a biztosi kollégium tagjaként, az európai érdekek mentén fog dolgozni. Gyöngyösi a Gruevszki ügyről is kérdezte az aspiránst, amire Várhelyi elmondta: a menedékjog megadásában a tagállamok döntenek.

10:18

Gál Kinga dicsérte Várhelyi Olivér szakmai felkészültségét

– Nincs más választásom, minthogy csapatjátékos legyek. Mindig is csapatban dolgoztam, legyen szó az állandó képviseletről vagy az Európai Bizottságról – mondja Várhelyi Olivér a fideszes Gál Kinga kérdésére. Gál Kinga a biztosjelölt szakmai tapasztalatát éltette és arra kérte Várhelyit, hogy beszéljen arról: pontosan milyen tapasztalatokkal tudná előmozdítani a bizottság munkáját. – A karrieremet tettem fel Magyarország uniós csatlakozására – kezdi Várhelyi, aki szerint az EU-ban töltött évei alatt végig egy erősebb Európáért dolgozott.

10:44

Várhelyi: Történelmi lehetőség van a kezünkben

– Még nem vagyunk az út végén. A demokráciát, a jólétet és jogállamiságot kell népszerűsítenünk – mindenekelőtt a Nyugat-Balkánon. Erre adott most lehetőséget nekünk a történelem. Élnünk kell vele, hogy harminc év múlva mi is azt mondhassuk, hogy európai elődeink nyomában járunk – zárta a meghallgatást Várhelyi Olivér, aki a berlini fal leomlásának évfordulója margóján érvelt az EU bővítése mellett. A magyar biztosjelölt egyúttal megköszönte az őszinte vitát az EP külügyi bizottságával. Mint mondta, reméli, hogy sikerült megtalálni az érdekazonosságot a bővítés-és szomszédságpolitika kérdésében.

Az Európai Parlament pártcsaládjai most értékelik a magyar biztosjelölt teljesítményét, majd kora délután ülnek össze, hogy kialakítsák a közös álláspontjukat. Ideális esetben Várhelyi Olivér már ma zöld jelzést kaphat az uniós parlamenttől.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó