Újabb rasszista botrány Romániában
A spanyolok elleni Eb-selejtező után a Svédországgal szembeni, kulcsfontosságú mérkőzés is rasszista őrjöngésbe torkollott, ezúttal egy színes bőrű svéd csatárt találtak meg.
2019. november 18. 14:16

Bukaresti selejtezős győzelmével Svédország kivívta a 2020-as labdarúgó-Eb-n való szereplés lehetőségét, egy súlyos incidenssorozat mégis beárnyékolja a skandináv ország futballszerető lakóinak örömét.

A svédek - mint ez a Csakfoci.hu összeállításából kiderül - már a találkozó előtt tartottak attól, hogy csatárukat, Alexander Isakot, a Real Sociedad 20 éves támadóját rasszista inzultus éri majd a 90 perc során, és bár a román fél nyugtatgatta a vendégeket, hogy tiszteli az ellenfelet, származását és bőrszínét is beleértve, a félelem végül beigazolódott: amikor Isaknál volt a labda, huhogásba fogott a lelátó népe.

Az olasz játékvezető nem is (csak) emiatt fontolgatta a mérkőzés közben, hogy véget vet a játéknak, a lelátóról ugyanis az Isak felé repülő golflabdán kívül pirotechnikai eszközök is "elindultak". Isak maga egyébként így reagált utólag: "szégyen, hogy ilyen megtörténhet, de fel voltunk rá készülve. Ugyanakkor így is elég fájdalmas volt hallani…" Kárpótlásul ugyan társai a mérkőzés után mind megölelték őt, de aligha lehet ez számára kárpótlás, és az is sovány vigasz, hogy Romániát rendszeresen megbüntetik a nemzetközi labdarúgó-szervezetek szurkolói viselkedés (hiánya) miatt.

Alig két hónapja a Spanyolország elleni találkozón történtek vezettek zárt kapus büntetéshez; egy szurkoló a pályára is rohant, valamint folyamatosan rasszista gyalázkodás ment a lelátón.

InfoStart
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást
  A miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében korábban március 28-ai hatállyal rendelt el kijárási korlátozást, április 11-ig. Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videójában bejelentette, hogy ezt a korlátozást meghosszabbítják határozatlan ideig, de hetente döntenek ennek a felülvizsgálatáról.
 • Püspöki üzenetek nagycsütörtökre
  Több magyarországi főpásztor is úgy határozott, hogy külön, nagycsütörtökre szóló üzenettel is segíti egyházmegyéje híveit, hogy a szent három napban annak ellenére jól fel tudjanak készülni a húsvét ünnepére, hogy a plébánia közösségében nem, kizárólag a saját szűk családjuk körében tehetik ezt.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó